Llum verda al Pla per regular els usos comercials a Lloret de Mar

Generalitat de Catalunya

La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, ha donat conformitat avui al text refós del Pla especial per regular els usos comercials de Lloret de Mar. Amb aquest pla, l’Ajuntament estableix tota una sèrie de paràmetres urbanístics que hauran de complir certs establiments per ordenar la seva incidència sobre l’espai públic i el teixit urbà.

El procés per regular els usos comercials al municipi es va iniciar el 2007, lligat al debat sobre l’activitat turística intensiva. De fet, l’estat actual del sector comercial a Lloret de Mar és conseqüència del model turístic assentat. Aquest fet s’observa especialment en les zones del municipi amb major afluència de turistes, amb un model de baixa diversitat i repetitiu durant la temporada turística i una imatge desèrtica de la majoria de carrers a causa dels establiments tancats fora de temporada.

La voluntat de l’Ajuntament és aconseguir un model comercial més integrador que l’actual, que ofereixi millors serveis als residents i sigui atractiu per als visitants, que afavoreixi la cohesió social i dinamitzi l’activitat econòmica durant tot l’any, mitjançant una major diversificació.

Els objectius del Pla especial

Són:

1.- Assolir una barreja d’usos equilibrada en determinats carrers mitjançant la regulació de les condicions d’implantació de certs establiments tenint en compte les repercussions sobre l’espai i el paisatge urbà. El pla es fixa en les botigues de regals i souvenirs i en els supermercats petits i ocasionals.

2.- Preservar la qualitat de l’espai públic i minimitzar la pressió del turisme. Reduir la saturació de l’espai públic i la manca de prestacions per a la població resident per preservar la naturalesa de l’espai públic com a lloc de convivència.

3.- Evitar una concentració d’establiments destinats exclusivament al turisme que afecti els serveis comercials bàsics que necessiten els residents habituals.

4.- Aconseguir un desenvolupament sostenible de les activitats econòmiques. Dins el marc del lliure mercat, afavorir l’economia cooperativa i de proximitat i la sostenibilitat.

El Pla s’aplica a tot el municipi, però estableix unes distàncies mínimes en cas de noves implantacions comercials en alguns eixos que considera prioritaris, entre ells, els carrers del Carme, Hospital Vell, Miguel de Cervantes, Miquel Ferrer, Rectoria, Sant Baldiri, Sant Carles, Sant Lluc, Sant Pere, Sant Romà, Santa Cristina, Venècia i De la Vila.

També es consideren de prioritat comercial els carrers i places en què s’hi desenvolupa una activitat comercial contrària als objectius del Pla: avinguda d’Amèrica, avinguda de Just Marlès, carrer de la Riera, carrer de Potosí, passeig d’Agustí Font, passeig de Camprodon i Arrieta, plaça de l’Església i avinguda Mistral.

En aquests eixos, les noves botigues de la mateixa categoria de productes han de respectar una distància mínima de 50 metres entre elles. Es tracta d’una distància que ja han adoptat altres poblacions amb un perfil turístic similar al de Lloret, com és el cas de Salou

Un cop la Comissió d’urbanisme ha donat la seva conformitat al text refós presentant per l’Ajuntament, el Pla especial entrarà en vigor un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).