Vidreres recorda amb dos activitats els 80 anys de la fi de la Guerra Civil espanyola

L’any 2019 té lloc el 80è aniversari de l’ocupació total de Catalunya per part de l’Exèrcit autoanomenat “nacionalista”, un fet que va provocar l’exili massiu de prop de mig milió de persones entre finals de gener i mitjans de febrer del 1939 i que va accelerar la fi del conflicte, amb la victòria franquista, l’abril de fa 80 anys.

Amb la voluntat de recordar aquells fets i de retre homenatge tothom qui ho va viure, el Museu d’Història de Girona (MHG) i el Museu Memorial de l’Exili (MUME), amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del MUME, organitzen conjuntament tres sortides culturals i commemoratives relacionades amb l’efemèride.

Per això, l’Ajuntament de Vidreres ha organitzat una programació per oferir una lliçó divulgativa d’història i, alhora, constituir un acte cívic en record de les persones que van haver de suportar i patir les violències de la Guerra Civil i del franquisme i que, en molts casos, van experimentar la terrible fractura causada per l’exili.

Diumenge 31 de març . Sala d’actes de la Biblioteca a les 11 hores :
1.- Projecció de diapositives amb la presentació del Camp d’aviació 313 Vidreres i el projecte del Centre d’interpretació per poder ser adherit al Memorial Democràtic.
2.- Projecció de dos documentals d’origen italià del Istituto Luce. “España 1936-39, la Guerra Civil” de 28 minuts i “España, Una, Grande y Libre” de 22 minuts de durada.

Aquests dos curtmetratges ens acosten des del punt de vista dels ideòlegs de la Itàlia feixista a uns episodis crítics de la nostra historia recent. De nou el cine com una eina ideològica i una arma imprescindible en totes les guerres modernes.

Diumenge 7 d’abril . Punt de trobada, davant de la Biblioteca i Can Xiberta a les 11 hores :
Ruta complerta del llocs relacionats amb l’Aeròdrom 313 Vidreres. Recorregut pel centre de la Vila i després fins a prop de Can Manlleu, Bosc d’en Puig, Can Suria Negre i Can Batllosera al mig del Pla de Vidreres.