Arbúcies crearà una cooperativa pública per gestionar serveis d’atenció a les persones del municipi

Ajuntament d’Arbúcies

L’Ajuntament d’Arbúcies està treballant en la constitució d’una cooperativa pública per gestionar diferents serveis d’atenció a les persones com el Servei d’ajut a domicili (SAD) i el futur Centre de dia públic.

Aquest projecte municipal s’ha presentat a les bases de subvenció de Projectes Singulars de desenvolupament econòmic de la Diputació de Girona.

Una de les activitats subvencionables és l’economia social i solidària. El projecte arbucienc aposta clarament per aquest marc de funcionament econòmic i, per tant, serà presentat per a la seva valoració.

Des de l’any 2015, el SAD arbucienc ja està municipalitzat. Des d’aleshores el servei està gestionat per l’Ajuntament i una empresa de l’economia social i solidària com TRAFAD Cooperativa. De manera volguda, l’Ajuntament ha apostat per una empresa especialitzada en l’atenció a la dependència i que inclogui en el seu decàleg un codi ètic de funcionament a més d’una gestió democràtica de l’empresa.

Cal recordar que aquest servei ha triplicat el nombre d’usuaris i de treballadors i treballadores en dos anys. A més, el servei està oferint 715 hores d’atenció domiciliària mensual, més del doble de les hores ofertes quan es va iniciar la municipalització.

El consistori arbucienc està iniciant també l’elaboració del projecte de futur de centre de dia públic, un servei detectat com a necessitat bàsica del municipi, i molt demandat per famílies i treballadors socials de la població.

Ambdós projectes estaran gestionats i tutelats per la nova cooperativa pública amb l’objectiu de crear corresponsabilitat social entre les institucions i els mateixos treballadors dels serveis.

La nova cooperativa pública, de titularitat municipal, comptarà amb l’actual plantilla de treballadors i treballadores, 11 persones cuidadores i personal de neteja, tot i que es preveu ampliar el nombre de llocs de treball actuals en un 50% més, ja en una fase inicial. El procés de constitució de la nova empresa pública d’economia social compta amb l’assessorament i el control del gabinet Col·lectiu Ronda. És tracta d’una cooperativa d’assessorament jurídic amb una llarga experiència i amb més de 40 anys de feina en la defensa dels drets humans, els drets laborals i l’impuls a projectes socials, cooperatius i solidaris.

«Encarem aquesta nova etapa amb molta il·lusió, amb una base molt sòlida amb serveis ja consolidats i amb nous serveis que veuran la llum. L’aposta política és clara per una economia social i per la defensa d’unes relacions econòmiques que posin les persones com a centre de l’actuació pública», afirma el regidor d’atenció a les persones Jaume Salmeron.

L’ajuntament selvatà confia que aquest projecte pugui comptar amb la col·laboració de la Diputació gironina, ja que això reforça la voluntat institucional d’impulsar l’economia social i solidària.