La Guardia Civil deté l’interventor i el secretari de l’Ajuntament de Lloret

Nova Ràdio Lloret

Nova Ràdio Lloret

Detinguts el secretari i l’interventor de l’Ajuntament de Lloret en una operació per presumptes adjudicacions irregulars. Ho ha confirmat la Fiscalia, que també ha indicat que la investigació se centra en els despatxos dels dos funcionaris detinguts.

La Guàrdia Civil realitza un registre des de primera hora del matí a l’Ajuntament de Lloret, en el marc de l’operació anomenada ‘Tro’, que investiga l’adjudicació dels serveis de neteja a raó de 10 milions d’euros anuals durant deu anys a l’empresa GBI Serveis i l’adjudicació per la construcció del centre de tractament de residus, que es va posar en marxa amb un any de retard el 2014 i va tenir un cost de 44 milions d’euros.

Els dos detinguts ja ocupaven aquest càrrec el 2010, l’últim any de l’alcalde Xavier Crespo. De fet, segons fonts de la investigació, aquesta investigació arrenca arran del ‘cas Clotilde’. A banda, s’han ordenat quatre registres, entre els quals el domicili del propietari de GBI, Gustavo Buesa, a la Montgoda, i l’embargament de comptes i béns immobles.

L’actual alcalde, Jaume Dulsat, s’ha assabentat de l’escorcoll avui mateix. L’escorcoll ha començat al voltant de les vuit del matí, quan els agents s’han presentat a l’edifici consistorial i ja no han permès als treballadors accedir al seu lloc de feina. L’alcalde ha confirmat que els agents busquen documents relacionats amb els contractes amb GBI Serveis.

Segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció, l’operació, ordenada per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i coordinada pel Jutjat número 2 de Blanes, investiga els presumptes delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, a banda dels abusos en l’exercici de les seves influències, i tràfic d’influències.

La Guàrdia Civil busca informació sobre el macrocontracte a l’empresa de neteja GBI Serveis, que inclou la recollida d’escombraries, abocadors i la gestió de les deixalles, a més del manteniment de parcs i neteja de platges. El contracte es va adjudicar el 2010, coincidint amb l’últim any de mandat de l’exalcalde Xavier Crespo. Aleshores, ja va ser polèmic pel seu alt cost.

D’altra banda, el cos armat també investiga l’adjudicació a GBI Serveis, per part de l’Ajuntament, per fer el centre de tractament de residus per valor de 44 MEUR i que va pagar l’Agència Catalana de Residus. Es dóna la circumstància que quan es va posar en marxa aquesta infraestructura no hi havia prou brossa per tractar i es va ampliar el contracte amb els consells comarcals de la zona perquè s’hi aboquessin totes les deixalles i la planta pogués funcionar al 100% de la seva capacitat. El centre va entrar en funcionament el 2014 després d’estar un any parat.

La Fiscalia investiga aquestes contractacions que considera “irregulars” i que s’hauria fet amb “connivència” amb autoritats i funcionaris públics de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Text: Nova Ràdio Lloret