Ple ordinari de l’Ajuntament de Tossa per aprovar el pressupost de 2012

Imatge del carrer Nou de Tossa

L’Ajuntament de Tossa té la intenció d’aprovar demà en ple extraordinari el Pressupost General per al 2012, que ascendeix a 13.346.753 euros, el que suposa un creixement d’un 32,51% respecte l’any anterior. El consistori de Tossa arrossega una situació econòmica delicada i un desequilibri important en els seus comptes. Per corregir-lo, el Pressupost 2012 es presenta desnivellat, amb més ingressos previstos que despeses. En concret, 3.062.352 euros més d’ingressos que de despeses. Un dels trets característics del Pressupost 2012 que avui es votarà al ple de l’Ajuntament, és que l’estat d’ingressos corrents (capítols 1 a 5) viu un increment de 1.851.026,12 euros en termes absoluts.

Aquest augment és degut bàsicament a l’establiment de l’IBI urbana a l’1% sobre la base cadastral, amb l’objectiu de corregir el dèficit pressupostari municipal i reduir els terminis de pagament de les factures. En aquest sentit, el Pressupost preveu una operació de crèdit -emmarcada en el Pla de Sanejament- per import de 2.623.153 euros que també servirà per pagar factures. De tota manera, en el supòsit de no poder-se realitzar l’operació de prèstec projectada, el desnivell pressupostari seguiria positiu per import de 439.200 euros.

L’alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, recorda que «tot i la situació de crisi global, les taxes muncipals -com la d’escombraries- i els preus públics no s’apugen. Sí que s’incrementa l’IBI, però el consistori donarà totes les facilitats perquè es pugui pagar fraccionat. A més, hi ha bonificació en les obres de millora dels establiments turístics i es mantenen les bonificacions en impostos i taxes per a persones amb rendes molt baixes; amb comportaments ambientalment responsables; o amb empreses que realitzen inversions i generin ocupació».

Saladich afirma que, amb el reduït capítol d’inversions del Pressupost 2012 –6.000 euros, concretament– l’esforç municipal es centra en estalviar despeses. En aquest sentit, la despesa que més disminueix és la de personal en 328.819 euros, un 9,06% respecte l’any anterior.

«L’Estat aportarà aquest 2012 menys diners que l’any 2006. Els ingressos relacionats amb la construcció han caigut un 90%; i hi ha una reducció de les subvencions de l’Estat, Generalitat i Diputació respecte l’exercici anterior. Per tant, tenim una situació complicada. La falta de crèdit no ens ajuda gens, però els esforços de contenció de la despesa estan donant fruit. Estem renegociant unes condicions més òptimes en els contractes municipals i també posarem en marxa un Pla d’Estalvi Energètic», apunta l’alcaldessa.

Augmenta la despesa en promoció turística

A més, Saladich afirma que «hi ha un augment d’un 25% en la despesa en promoció turística» i recalca que «la prioritat és fomentar l’economia local i potenciar el teixit empresarial i industrial i, per tant, donar suport a empreses, comerços i emprenedors per generar riquesa i llocs de treball. També hi haurà una priorització de polítiques en educació, serveis socials i formació». En aquest sentit, i com a tall d’exemple, es crearan programes de formació ocupacional; dinamització empresarial per crear ocupació; o programes d’inserció per tal que els joves puguin trobar sortides acadèmiques i laborals.

Finalment, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Pujals, afegeix que «la millora de la tresoreria municipal és el principal repte per al 2012. S’ha elaborat un pla de pagaments a proveïdors que permetrà eixugar el dèficit que s’arrossega i no incrementar la morositat municipal. Lluitem per normalitzar els pagaments als proveïdors que desgraciadament s’havien endarrerit molt».