Opinió de Jordi Orobitg (ERC): «La igualtat, un principi republicà. La no discrimació, un dret humà»

Jordi Orobitg / Foto: Axiu

Jordi Orobitg / Foto: Arxiu

Aquesta setmana el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Lloret de Mar objecte de crítiques per part del grup d’ICV-EUiA. El motiu, el vot que el nostre grup va emetre en el Consell Escolar celebrat el passat 14 de juliol, favorable a que les famílies que tenen escolaritzats els seus fills a l’únic centre concertat de la ciutat, l’Immaculada Concepció, puguin accedir, en règim d’igualtat amb la resta de famílies del municipi, a les partides destinades pel programa de reciclatge de llibres.

De vegades se’ns fa difícil argumentar allò que no hauria de ser objecte de debat, i no ho hauria de ser en tant en quant el raonament oposat parteix de apriorismes com a mínim obsolets i fonamentats en raonaments propis del segle XIX.

Si bé podríem convenir que la església catòlica s’ha format al llarg del temps una reputació més que qüestionable, per motius més que coneguts, entenem que la igualtat com a principi republicà bàsic, sumat al de no discriminació per raó de sexe, raça o religió consagrat a l’article 2 de la Declaració dels drets humans fan que no sigui en cap cas justificable el discriminar les famílies que escolaritzen menors en centres escolars amb vinculació amb entitats religioses.

Un altre dels arguments esgrimits per negar l’accés a tals recursos públics és l’econòmic, fomentat en el tòpic de que les famílies que escolaritzen els seus fills en centres concertats compten amb una capacitat adquisitiva superior a la mitja, que hi matriculen els fills de forma innecessària i que per tal fet, han de restar fora de tots els sistemes públics d’ajuts.

Tal afirmació decau pel seu propi pes. Cada dia som testimonis de centenars de famílies d’assalariats, autònoms, petits empresaris i persones lamentablement aturades, que porten els seus fills a centres concertats. Els perfils que podem trobar als centres públics és també igual d’heterogeni.

La voluntat d’excloure les famílies que escolaritzen en tal centre es va fer extensiva el seu dia de forma vergonyosa per la mateixa formació, i cal dir-ho també, per la inacció i permissivitat del regidor de l’àrea; afectant doncs els alumnes de tal centre escolar pel que fa a les beques menjador, quan l’accés a les mateixes es fonamenta en dades totalment objectives com son la renda familiar. Tal evidència ens porta a pensar novament en un criteri de discriminació per raó de religió que evidentment no podem compartir, amb indiferència de quina sigui aquesta.

Sorpresivament, les prevencions que es pretenen imposar pel que fa a aquests tipus d’ajuts han estat obviats per la mateixa formació política pels ajuts al transport per lloretencs que cursaran estudis superiors i que potser, és una possibilitat, es matricularan en alguna de les nombroses i cares universitats privades existents.

En tot cas, no hem de perdre de vista que els ajuts els reben directament les persones, no les institucions o centres escolars i per tant, els beneficiaris son les famílies i els seus fills.

La consciència de tal realitat fou la que va fer que la totalitat dels presents en la reunió del Consell Escolar, ja siguin representants de partits polítics, ja siguin directors dels centres, ja siguin representants de les AMPES (que eren les més afectades ja que compartir els suposava minorar la partida que els corresponia), votessin a favor de compartir l’ajut amb l’AMPA del centre en qüestió, essent que el representant d’ICV-Euia fou l’únic a votar-hi en contra. Potser això els hauria de fer pensar.

Jordi Orobitg – Regidor de l’Ajuntament de Lloret per ERC

(Els subratllats són de la redacció de Blanesaldia.com)