Opinió de Jordi Orobitg (ERC): «La igualtat, un principi republicà. La no discrimació, un dret humà»

Jordi Orobitg / Foto: Axiu

Jordi Orobitg / Foto: Arxiu

Aquesta setmana el grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Lloret de Mar objecte de crítiques per part del grup d’ICV-EUiA. El motiu, el vot que el nostre grup va emetre en el Consell Escolar celebrat el passat 14 de juliol, favorable a que les famílies que tenen escolaritzats els seus fills a l’únic centre concertat de la ciutat, l’Immaculada Concepció, puguin accedir, en règim d’igualtat amb la resta de famílies del municipi, a les partides destinades pel programa de reciclatge de llibres.

De vegades se’ns fa difícil argumentar allò que no hauria de ser objecte de debat, i no ho hauria de ser en tant en quant el raonament oposat parteix de apriorismes com a mínim obsolets i fonamentats en raonaments propis del segle XIX.

Si bé podríem convenir que la església catòlica s’ha format al llarg del temps una reputació més que qüestionable, per motius més que coneguts, entenem que la igualtat com a principi republicà bàsic, sumat al de no discriminació per raó de sexe, raça o religió consagrat a l’article 2 de la Declaració dels drets humans fan que no sigui en cap cas justificable el discriminar les famílies que escolaritzen menors en centres escolars amb vinculació amb entitats religioses.

Un altre dels arguments esgrimits per negar l’accés a tals recursos públics és l’econòmic, fomentat en el tòpic de que les famílies que escolaritzen els seus fills en centres concertats compten amb una capacitat adquisitiva superior a la mitja, que hi matriculen els fills de forma innecessària i que per tal fet, han de restar fora de tots els sistemes públics d’ajuts.

Tal afirmació decau pel seu propi pes. Cada dia som testimonis de centenars de famílies d’assalariats, autònoms, petits empresaris i persones lamentablement aturades, que porten els seus fills a centres concertats. Els perfils que podem trobar als centres públics és també igual d’heterogeni.

La voluntat d’excloure les famílies que escolaritzen en tal centre es va fer extensiva el seu dia de forma vergonyosa per la mateixa formació, i cal dir-ho també, per la inacció i permissivitat del regidor de l’àrea; afectant doncs els alumnes de tal centre escolar pel que fa a les beques menjador, quan l’accés a les mateixes es fonamenta en dades totalment objectives com son la renda familiar. Tal evidència ens porta a pensar novament en un criteri de discriminació per raó de religió que evidentment no podem compartir, amb indiferència de quina sigui aquesta.

Sorpresivament, les prevencions que es pretenen imposar pel que fa a aquests tipus d’ajuts han estat obviats per la mateixa formació política pels ajuts al transport per lloretencs que cursaran estudis superiors i que potser, és una possibilitat, es matricularan en alguna de les nombroses i cares universitats privades existents.

En tot cas, no hem de perdre de vista que els ajuts els reben directament les persones, no les institucions o centres escolars i per tant, els beneficiaris son les famílies i els seus fills.

La consciència de tal realitat fou la que va fer que la totalitat dels presents en la reunió del Consell Escolar, ja siguin representants de partits polítics, ja siguin directors dels centres, ja siguin representants de les AMPES (que eren les més afectades ja que compartir els suposava minorar la partida que els corresponia), votessin a favor de compartir l’ajut amb l’AMPA del centre en qüestió, essent que el representant d’ICV-Euia fou l’únic a votar-hi en contra. Potser això els hauria de fer pensar.

Jordi Orobitg – Regidor de l’Ajuntament de Lloret per ERC

(Els subratllats són de la redacció de Blanesaldia.com)

3 pensaments a “Opinió de Jordi Orobitg (ERC): «La igualtat, un principi republicà. La no discrimació, un dret humà»

 1. Retroenllaç: EL CAFÈ PER A TOTHOM EN UNA SOCIETAT DESIGUAL ÉS INJUSTÍCIA | ICV-EUiA Lloret

 2. David

  Resposta a l’article del Sr. Orobitg en Blanes al dia
  Sr. Orobitg, la igualtat, com a principi republicà, que compartim, és la igualtat entre iguals. Sap vostè que no hi ha pitjor injustícia que la igualtat dels desiguals.

  Hem de reconèixer que vostè té bons recursos dialèctics, però de vegades aquests recursos els utilitza de forma matussera, per exemple quan parla de principis republicans per, seguidament dir, i cito textualment, “de vegades se’ns fa difícil argumentar allò que no hauria de ser objecte de debat, i no ho hauria de ser en tant en quant el raonament oposat parteix d’apriorismes com a mínim obsolets i fonamentats en raonaments propis del segle XIX”. Una expressió, com a poc, confusa i que no planteja ni objecte de debat, ni cap raonament, ni explica quins són els apriorismes obsolets. Perquè, qui determina si “allò” hauria o no ser objecte de debat? Quins apriorismes són obsolets amb raonaments propis del segle XIX? Potser el seu republicanisme ès diferent del nascut de la revolució francesa (segle XVIII) o potser són avui obsolets els seus valors de LLIBERTAT, IGUALTAT I FRATERNITAT?

  Pel que fa a la no discriminació per raó de sexe, raça o religió, consagrat a l’article 2 de la Declaració dels Drets Humans, digui’m vostè quina escola pública coneix que discrimina a ningú per cap d’aquestes condicions. Perquè nosaltres sí que tenim coneixement de més d’una concertada que ho fa, i sembla que en aquest aspecte l’article 2 de la Declaració dels Drets Humans, tant el Govern de la Generalitat com ERC, que li dóna suport, s’ho passen per l’arc del triomf.

  No sabem si qualificar d’egocentrisme, o simplement de faltar a la veritat l’inici de l’article del Sr. Orobitg: ICV-EUiA no només critica i fa públic el posicionament d’ERC en el repartiment de subvencions per a llibres i material escolar de l’Ajuntament de Lloret de Mar, també posem al mateix sac a la resta de grups polítics, tots van coincidir a reobrir un tema que ja estava tancat en un altre Consell Escolar Municipal previ, per donar cabuda a l’únic centre concertat de Lloret en el repartiment de subvencions, o el que és el mateix, treure diners dels centres públics per donar-se’ls al concertat.

  Ens és igual que el centre educatiu concertat sigui catòlic, laic o de qualsevol altra confessió religiosa, però ara que el Sr. Orobitg ha ficat a la religió en el debat, hem de recordar al Sr. Orobitg que quan la població tè la percepció que els seus fills poden sortir més ben preparats d’una escola privada que d’una escola pública no és per cap raó pedagògica, és, entre altres raons, pel constant bombardeig ideològic de l’església i els poders polítics conservadors, en el quals no voldríem ubicar a ERC, com a amos absoluts dels sistemes d’ensenyament d’Espanya, i Catalunya, durant segles, i que republicanisme també vol dir separació d’església i estat. De totes maneres el nostre argument és exclusivament econòmic, qui té 100 euros mensuals per pagar una quota en primària, perquè en ESO són més elevades, que no vingui després dient que no té diners per a llibres. És com si una persona mengés cada dia a un restaurant i després li demanés a l’Ajuntament que li pagui la hipoteca de casa seva: incomprensible, absurd i injust, oi?

  Quant a les beques de menjador que l’Ajuntament de Lloret va concedir el curs 2013/14, el desconeixement que demostra el Sr. Orobitg és monumental, o bé menteix a posta, el centre concertat va tenir 9 alumnes becats, per tant cal dir que Lloret va ser l’únic municipi en què a totes les famílies que van sol·licitar una beca de menjador se’ls va concedir. I en aquest punt, nosaltres hem d’entonar el “mea culpa”, perquè hi ha hagut famílies becades que de veritat no necessitaven l’ajuda i se’ls va concedir. Però aquest aspecte se solucionarà aquest curs que ve amb l’aplicació de criteris econòmics en la concessió de les beques de menjador.

  També menteix, o no s’assabenta, quan diu que les beques de transport per a estudis superiors poden anar a parar als alumnes que es matriculin en una universitat privada, s’oblida dir que existeixen uns criteris econòmics excloents per accedir a aquestes beques, que la renda familiar anual sigui inferior a 20.000 euros, i en segon lloc, cita textual de l’article 2 de les bases, aquestes ajudes van dirigides a “estudiants de Lloret de Mar matriculats el primer curs d’estudis superiors en un centre dependent del Departament d’Ensenyament de la Generalitat o Universitat pública catalana”. També s’oblida dir que aquestes beques es concedeixen als alumnes que cursen els seus estudis en un centre públic, excloent a l’únic centre privat de Lloret de Mar, en contra de l’opinió exposada en diferents reunions pel Sr. Orobitg, que també desitjava que el centre privat entrés en el repartiment d’aquestes beques, potser amb la mateixa argumentació que exposa en el títol del seu article. Però qui té més de 300 euros mensuals per pagar un centre privat d’estudis, que no vingui després demanant diners a l’Ajuntament per a l’autobús de Blanes.

  Hem de corregir, novament, al Sr. Orobitg en l’afirmació que fa, sense coneixement o mentint deliberadament una vegada més: les subvencions per a llibres i material escolar les gestionen les direccions dels centres educatius o les AMPES i depenent del seu criteri decideixen si repercuteixen directament en les famílies o no.

  I per acabar, recordar que el Sr. Orobitg és el regidor responsable de l’àrea de turisme de l’Ajuntament de Lloret de Mar, és a dir, del sector econòmic quasi exclusiu del nostre municipi, i si en turisme s’assabenta de les qüestions tant com en educació, posem espelmes a tots els sants (mai més ben dit) perquè això no se’n vagi en orris.

  Javier Pacios – Regidor d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Lloret de Mar

Els comentaris estan tancats.