5a edició de «Docus a la Fresca», cinema reivindicatiu i social per a les nits d’estiu a Blanes

docus1

Foto: Javier Calvete

L’Associació Cultural La Focal de Blanes ha organitzat per aquest proper mes d’agost la cinquena edició del cicle «Docus a la Fresca», que tindran lloc els cinc divendres del mes d’agost a la Plaça Verge Maria, al centre de la vila. En la línia del què ja han estat les quatre anteriors edicions es proposa passar les nits d’estiu visionant treballs que tracten diverses temàtiques reivindicatives i de denúncia social.

Les projeccions es recolzen sempre amb la instal·lació d’una parada informativa d’alguna entitat relacionada amb la temàtica dels vídeos que s’ofereixen aquella determinada nit. En aquest sentit, enguany tindran paradeta Amnistia Internacional, Cooperativa Íntegra Catalana, Plataforma Nou Model Energètic, Datilwoodfilms, Xarxa de Sobirania Energètica i la Casa del Poble.

Tots els divendres del mes d’agost –és a dir, els dies 1, 8, 15, 22 i 29- des de les 5 de la tarda i fins les 10 de la nit es posarà en marxa la parada informativa, mentre que a partir de les 10 de la nit i fins a ¾ d’1 de la matinada, es faran les projeccions dels documentals, seguides per una sessió de debat.

Les sessions de vídeoforum comptaran amb la participació de representants de les entitats convidades, així com dels realitzadors i realitzadores dels diferents treballs que es projectaran. L’organització ha confirmat que hi haurà la presència entre d’altres d’Alba del Campo, directora d’Olygopoly 2: El imperio eléctrico contra todos, que es projectarà el 22 d’agost; i Mohamed Moulud Yeslem, realitzador de Las flores del muro, que es podrà veure el dia 15.

Foto: Javier Calvete

Foto: Javier Calvete

Especialment remarcable serà la participació que hi haurà de Jaume Pujadas i Cristina Fernández, corealitzadors del documental “Davant del Mar”, que es projectarà el 29 d’agost per tancar el cicle. Es tracta d’un treball que fa una revisió històrica sobre el destacat paper que va significar per a la vila de Blanes la Casa del Poble, no tan sols des del punt de vista polític, sinó sobretot des de l’àmbit social i cultural.

Els eixos de continguts de la programació de Docus a la Fresca d’aquest 2014 seran la repressió de l’homosexualitat i del col·lectiu LGTB a l’Àfrica amb Call Me Kuchu; Stop, rodando el cambio tracta sobre el consum responsable com alternativa al model actual de consumisme; Las flores del muro ens introdueix en els conflictes bèl·lics i els danys col·laterals a la població civil; i el reportatge d’investigació Olygopoly 2: El imperio eléctrico contra todos critica el model energètic actual així com els costos que signifiquen pels ciutadans i ciutadanes.

Docus a la Fresca està organitzat per l’Associació Cultural La Focal amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, i el suport tècnic i de continguts de DOCUmedia, Keteveoproduccions i Rodezart.com Gallery. També es compta amb la col·laboració de diversos promotors com ara l’Ajuntament de Gavà i La Semilla Productora.