Comunicat del grup d’ERC al Consell Comarcal de la Selva

Jordi Orobitg, portaveu d'ERC al CCS

Jordi Orobitg, portaveu d’ERC al CCS

El grup d’ERC al Consell Comarcal de la Selva vol fer palès:

1r.- Que va entrar a formar part del govern del Consell Comarcal de la Selva en data de catorze de juliol de 2011, fruit de l’acord assolit amb CiU.

2n.- Que el 14 de febrer de 2013 va tenir lloc un registre de la seu del Consell Comarcal de la Selva per efectius de l’Agència de Vigilància duanera, obeint un manament del jutjat d’instrucció número 1 de Lugo. Tal actuació va seguir amb la detenció del llavors President del Consell Comarcal de la Selva, d’un dels tècnics de l’ens, així com amb la declaració a les dependències de la Agència tributària a Girona, entre d’altres persones, del gerent i tres tècnics més del Consell.

Que immediatament, ERC va imposar com a condició per a seguir en el govern, tant l’assumpció de responsabilitats polítiques, com encarregar a consultores independents un acurat estudi: del contracte del Consell Comarcal amb la empresa GRS a fi d’instar-ne la resolució, del funcionament com de la bona praxi tant del departament de gestió tributària com de diferents departaments. Tals condicions es van complir com és de domini públic.

D’altra banda, es va acordar en el si del govern, depurar les responsabilitats que poguessin esdevenir dels actes dels funcionaris implicats així com del gerent del Consell Comarcal.

3r.- Que la situació d’estupor generada, seguida de la opacitat pròpia del secret de sumari va propiciar que es consolidés una situació que impedia adoptar cap mena de decisió respecte dels suposadament implicats, atenent al fet que molts dels citats a declarar no estan, encara avui, formalment imputats i que es desconeixia l’abast dels fets i les imputacions. Tal situació s’ha anat dilatant en el temps, fins que s’inicià un procés de filtració d’elements del sumari a determinats medis de premsa que sumats a la manca d’informació amb la que comptava el govern, ha propiciat un estat d’opinió que fa que el Consell com a institució, però especialment els partits del govern, comptin amb una imatge d’opacitat o fins hi tot de certa complicitat amb les actuacions objecte d’investigació.

4t.- Que per un elemental respecte a les persones objecte d’investigació, calia dotar-se del coneixement per medis propis de les circumstàncies de l’afer, així com de les imputacions que s’efectuen a cada un dels implicats, coneixement assolit per mediació de les informacions facilitades pels advocats i procuradors contractats pel Consell Comarcal de la Selva.

Seu del Consell Comarcal de la Selva a Santa Coloma de Farners

Seu del Consell Comarcal de la Selva a Santa Coloma de Farners

5è.- Que salvaguardant en tot cas el principi de presumpció innocència que assisteix a qualsevol ciutadà, entenem que es fa un mal servei a la democràcia i a la credibilitat de les institucions al deixar d’adoptar mesures que son bàsiques, com la d’allunyar mentre perduri la situació d’indefinició processal als implicats de les funcions per les que són objecte d’investigació, més encara quan mantenen una dependència orgànica, funcional o de confiança amb la institució, a diferència dels càrrecs públics que compten (en molts casos), amb una acta personal com a representant públics.

6è.- Que, atenent al fet que alguns dels implicats són funcionaris, entenem la dificultat, que no impossibilitat, d’adoptar mesures. No així en cas del gerent del Consell Comarcal, personal de confiança, que segons ens ha estat manifestat pel President de l’ ens, va posar el seu càrrec a la seva disposició, segons també se’ns diu, des del primer dia.

7è.- Que fins la data, la voluntat d’aquest Grup ha estat la de conferir estabilitat al govern del Consell, gestionant la problemàtica amb tota la transparència possible per a garantir la credibilitat de la institució, fonamental pels governs locals de la comarca atesa la delegació de competències que hi efectuen. Tal voluntat ha existit, tot i la evidència que els assumptes que integren la investigació del cas corresponen a legislatures anteriors en les que ERC no tenia cap responsabilitat en el govern comarcal, llevat del concurs de gestió dels menjadors escolars que cavalla entre dos legislatures i que es troba en fase d’investigació, sense cap imputació objectiva.

Per aquest motiu, i amb aquesta voluntat de donar estabilitat al govern del Consell, el grup d’ERC ha portat diverses propostes d’actuacions sobre la taula amb la finalitat de restablir la confiança amb l’ens i de millorar la gestió pública. Propostes com la de que el Consell es personi estrictament com a part acusatòria en el procediment judicial, professionalitzar el càrrec del gerent desvinculant-lo de filiacions o militàncies polítiques, i d’altres que han estat ignorades pel soci de govern.

8è.- Que la voluntat de donar estabilitat no ha estat aliena al procés de sobirania nacional que està vivint el nostre país, entenent que en tot cas hem de mirar de garantir la unitat de les forces polítiques davant els reptes que el mateix planteja, unitat que en tot cas, compta amb línees vermelles infranquejables.

9è.- Que arribats a aquest punt, convocada la junta de portaveus per part del President de l’ens el 26 de juny de 2014, escoltats els assessors jurídics i havent-se formulat un compromís per part del President d’adoptar mesures respecte dels implicats, ens trobem amb la realitat de que no se’n ha adoptat, essent tanmateix que se’ns trasllada la voluntat del President del Consell i del grup comarcal de CiU de mantenir el gerent del Consell Comarcal en el seu càrrec, motiu pel qual els consellers del Grup d’ERC al Consell Comarcal de la Selva formalitzaran el proper dia vint-i-cinc de juliol de 2014 la renúncia a tots els càrrecs que ostenten en virtut dels acordats en el ple de cartipàs ja siguin del govern comarcal com de consorcis, associacions i empreses mixtes vinculats.

10è.- Que volem insistir que la mesura adoptada no té a veure amb un estat d’opinió respecte de la culpabilitat o no dels implicats, sinó amb la manca d’adopció de mesures per qui correspon, en aquest cas el President del Consell Comarcal i el grup majoritari al mateix, Convergència i Unió. Mesures que haurien de servir per retornar la malmesa credibilitat a la institució i als seus membres.

La impotència d’aquest grup per imposar l’adopció de tals mesures en el si del govern comporta la present renúncia en tant que no té cap sentit cohabitar amb qui no atén a principis tan fonamentals – si més no per nosaltres-.

A Santa Coloma de Farners el disset de juliol de dos mil catorze.

Jordi Orobitg i Solé
Portaveu grup comarcal ERC

El grup comarcal d’ERC està integrat per:
Eduard Adrobau i Ros, regidor de Vidreres
Josep Maria Bagot i Belfort, alcalde de Riells i Viabrea
Marta Contreras i Teixidó, regidora de Vilobí d’Onyar
Joan Garriga i Crous, regidor de Sant Hilari de Sacalm
Isabel Lozano i Ruiz, regidora de Caldes de Malavella
Jordi Orobitg i Solé, regidor de Lloret de Mar