Santa Coloma celebra aquest cap de setmana el 1r Festival Domini Màgic de Poesia

Jordi Llavina, i Antoni Solà / Foto: La Selva Comunica

Jordi Llavina, Josep M. Fontanet i Antoni Solà / Foto: La Selva Comunica

El Festival Domini Màgic de Poesia se celebrarà a partir de demà i fins el diumenge a Santa Coloma de Farners i servirà, a més d’apropar la poesia a tothom, per retre homenatge a Joan Vinyoli (1914-1984), considerat un dels poetes més importants de la literatura catalana contemporània. Amb el festival s’encetaran les activitats de l’Any Vinyoli a Catalunya, coincidint amb el centenari del seu naixement.

El Festival Domini Màgic de Poesia tindrà com a escenaris els llocs que ens parlen de Vinyoli com la Biblioteca Municipal, la Casa de la Paraula, el parc de Sant Salvador o l’indret de Farners a on hi ha l’ermita, el castell i el Turó del Vent (un dels indrets màgics de Santa Coloma). Aquests són espais que Joan Vinyoli va conèixer molt bé i que el van inspirar en la creació de molts dels seus poemes.

Durant aquests dies passaran per Santa Coloma veus com la de Maria del Mar Bonet o Xavi Múrcia. que oferiran concerts amb poemes musicats de Joan Vinyoli. Maria del Mar Bonet, farà l’estrena de la La Veu del Mar que porta el mateix títol del poema que Vinyoli va dedicar a la cantant mallorquina.

Joan Vinyoli

Joan Vinyoli

També s’acostarà l’obra vinyoliana als infants amb diverses activitats que s’han programat i s’han organitzat dos jams poètiques ens bars de la ciutat. Una fira de poesia, la presentació de la revista «Poetari» i l’exposició «Cridats per Vinyoli», són activitats que complementaran el Festival Domini Màgic de Poesia.

El proper diumenge, sota el títol «I la natura em crida» es farà una excursió fins a Farners passant pels indrets als quals Vinyoli es va referir com el parc de Sant Salvador, la Gorga d’en Vilà, les Alzines Balladores o els gorgs de Penjacans. Un cop a Farners es pujarà al Turó del Vent, a on el poeta català Perejaume protagonitzarà un acte poètic. La sortida a Farners acabarà amb una arrosada popular.

La cloenda del festival es farà diumenge a la tarda a l’ermita de Farners. Posteriorment, a  l’Auditori, es podrà veure l’espectacle pedagògic adreçat al públic infantil «Un poema és una castanya».

L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, ha explicat que «el Festival Domini Màgic de Poesia vol donar una idea del que Vinyoli representa en el món de la literatura. Els nous poetes veuen en Vinyoli una nova manera de fer poesia, més íntima. Vinyoli, en els seus versos dóna sentit a moltes coses que possiblement a molts ens passen desapercebudes. A Santa Coloma tenim la sort d’estar vinculats a dos grans poetes de la literatura catalana com són Salvador Espriu, per naixement, i Joan Vinyoli que en la seva adolescència va estiuejar a la ciutat, una ciutat que va encetar el seu procés creatiu lligat a la natura de Santa Coloma».

Cartell del festival

Cartell del festival

Per la seva banda, el Comissari de l’Any Vinyoli, Jordi Llavina, ha destacat l’important paper que tindrà la Casa de la Paraula de Santa Coloma durant l’Any Vinyoli «aquest equipament municipal és un espai molt interessant des d’on es donarà una empenta molt important en la difusió de l’obra de Joan Vinyoli i per tant la seva popularitat creixerà». Llavina ha afegit el festival que es farà aquest cap de setmana «destaca pel fet que aplega moltes expressions artístiques i està molt bé que conflueixin en aquest homenatge a Joan Vinyoli».

El cartell del Festival Domini Màgic de Poesia és un quadre de l’artista Josep Maria Fontanet que destaca elements de la natura de Santa Coloma com són les alzines sureres. Fontanet ha explicat que «un dels elements més significatius de la poesia de Vinyoli són les alzines sureres i cada vegada que escolto parlar de Domini Màgic em bé al cap el sotabosc i per això vaig triar aquest quadre per al cartell ja que és molt vinyolià».

Santa Coloma de Farners i Joan Vinyoli

Al llarg dels anys, Santa Coloma de Farners ha recordat la figura i l’obra de Joan Vinyoli posant el nom del poeta a la biblioteca municipal, creant l’itinerari poètic Joan Vinyoli, que transcorre pel parc de Sant Salvador i que és un dels espais colomencs que va ser font d’inspiració del poeta.

La ciutat també va condicionar la Casa de la Paraula per ubicar la seu de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània i l’Espai Vinyoli. En aquest espai hi ha el llegat que els fills del poeta Vinyoli van fer a Santa Coloma on trobem llibres, prop de 5.000 documents o el mobiliari del seu despatx. L’any 2004 es va organitzar el primer Simposi Internacional Joan Vinyoli i aquest 2014 es farà el segon.