La Diputació portarà La Principal de la Bisbal a 17 municipis gironins, dels quals sis són de la Selva

La Principal de La Bisbal., a l'Auditori de Girona

La Principal de La Bisbal., a l’Auditori de Girona el passat 7 de desembre

El cicle de Concerts de Música de Cobla, que organitza anualment la Diputació de Girona, enguany portarà La Principal de la Bisbal a 17 escenaris d’arreu de les comarques gironines.

Amb motiu de la celebració, l’any passat, del 125è aniversari de La Principal, la Diputació subvencionarà el 50% del cost de l’actuació de la cobla als municipis de Banyoles, Bescanó, Breda, Campllong, Castell-Platja d’Aro, Gualta, Hostalric, Maçanet de la Selva, Maià de Montcal, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Santa Coloma de Farners, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Pallerols, Sils i Puigcerdà. Properament es donaran a conèixer les dates de les actuacions.

L’actuació que la cobla durà als escenaris porta per títol La Principal, d’un arbre amunt, i aplega un total de 17 interpretacions per mitjà de les quals es repassen els 125 anys de la cobla. Entre les peces interpretades hi ha Per tu ploro, de Pep Ventura; Sal i pebre, de Ricard Viladesau; L’emigrant, d’Amadeu Vives; La santa espina, d’Enric Morero, i El cant de la senyera, de Lluís Millet.

La interpretació de les peces és a càrrec de la soprano i actriu Elena Martinell; la direcció és a mans de Francesc Cassú, i els textos són del poeta Roger Costa-Pau. La Principal, d’un arbre amunt va ser representada, el passat 7 de desembre, a l’Auditori de Girona, en un concert que es va incloure dins els actes de la Marató de TV3.

En aquella ocasió, el vicepresident de la Diputació i president de la Comissió de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, Xavier Soy, va afirmar que «les cobles, des de sempre, han fet una cosa molt important: mantenir encesa la flama de la catalanitat, i continuen donant il·lusió a la gent del nostre país», i va afegir que La Principal de la Bisbal «és la cobla més veterana; la més emblemàtica del nostre país».

Orígens

La cobla La Principal de la Bisbal es va fundar l’any 1888. Estava formada per músics provinents de diferents formacions bisbalenques. En poc més d’un any, La Principal de la Bisbal va esdevenir una cobla de referència, i, a principis del segle xx, va ser considerada una de les millors del país. Poc temps després, va guanyar el Concurs de Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Difusió de la música tradicional catalana

L’any 2013, la Diputació de Girona va organitzar el cicle de Concerts de Música de Cobla amb la cobla Orquestra Selvatana, que celebrava el seu centenari. En aquella ocasió, la cobla va oferir el concert Selvatana, cobla i veus.

Actualment, la Diputació de Girona posa una atenció permanent a difondre la música tradicional catalana mitjançant diferents línies i programes, entre els quals hi ha el programa «La sardana a l’escola» (tot un referent, que compta amb la participació de més de 5.000 alumnes en aquest curs), el manteniment de l’escola de cobla i la mateixa cobla del Conservatori Isaac Albéniz o el suport a l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines.

 

.