Lloret congela les ordenances fiscals del 2014

Foto: Nova Ràdio Lloret

Foto: Nova Ràdio Lloret

El ple de l’Ajuntament de Lloret celebrat ahir va aprovat congelar pràcticament tots els impostos i taxes municipals per al 2014. De les poques modificacions que hi haurà l’any vinent, cal destacar l’increment de la factura de l’aigua per als usuaris que la consumeixen en excés, així com el cost de la conservació de comptador.

Un altre canvi important és que els aparcaments incrementaran el període en què es pot estacionar gratuïtament durant la primera hora: als mesos actuals s’hi afegirà la primera quinzena de juny i la segona de setembre.

Les ordenances fiscals per al 2014 es van aprovar gràcies al pacte de l’equip de govern (CiU i ERC) amb el PSC i ICV-EUiA. La resta de grups es va abstenir. Donem veu a tots els portaveus. Arseni Frigola (CiU), regidor d’Hisenda, opina que les ordenances «han quedat del mínim dels mínims». Segons ERC, la voluntat és «no afegir més pressió fiscal als ciutadans». Jordi Orobitg destaca que «no es congela sinó que aminora el preu en els cursos esportius per a gent gran».

L’equip de govern -en minoria- va poder aprovar les taxes i els impostos, gràcies al pacte amb PSC i ICV. Joan Bernat (PSC) -tot i mostrar-se satisfet- critica que «la gent no comprén com paga tants impostos i obté poc retorn, no sent l’Ajuntament al seu costat». Des d’ICV-EUiA, també hi ha satisfacció. Es van acceptar les sis esmenes presentades. Javier Rodríguez Pacios destaca que «hem proposat una taxa específica per als caixers automàtics dels bancs, per recaptar on hi ha diners».

El MILLOR de Marc Fuertes es va abstenir. Tot i això, va presentar una esmena a última hora «destinada a famílies monoparentals, per a què se’ls bonifiqui el 50% de l’IBI». Des de l’equip de govern argumenten que no van aprovar l’esmena del MILLOR perquè no van tenir temps d’estudiar-la. El PP es va abstenir. Enric Martínez raona que estan d’acord en congelar les ordenances, però es queixa que «no ens han deixat participar». Davant d’aquesta crítica, Arseni Frigola ha respòs que «no és certa».

Finalment, donem veu al regidor no adscrit. Josep Cortès argumenta la seva abstenció a les ordenances. Les considera que «no són eficients ni estan ben repartides».

Si les ordenances i taxes van tirar endavant en el ple d’ahir, també ho va fer la proposta de tota l’oposició de crear una comissió d’investigació sobre el sobrecost de la piscina. Una altra moció polèmica aprovada la va presentar ICV per a recuperar els serveis sanitaris a l’hospital i ambulatoris de la Selva Marítima.

Text: Nova Ràdio Lloretwww.novaradiolloret.cat