Arriba a Santa Coloma de Farners l’exposició «Espriu a l’àgora»

Cada plafond correspond a una lletra del nom de l'escriptor

Cada plafon correspond a una lletra del nom de l’escriptor

Està promoguda per l’Any Espriu i la seva finalitat és divulgar l’obra i la figura de l’escriptor a través d’una exposició amb una visió inèdita i trencadora. L’exposició Espriu a l’àgora es podrà visitar a la plaça de les Peixateries Velles de Santa Coloma de Farners, des de l’1 fins al 17 d’agost.

Durant sis mesos una trentena de municipis acolliran aquesta mostra al carrer, amb l’objectiu d’apropar la figura de Salvador Espriu a la ciutadania. Aquesta mostra està formada per 15 plafons, agrupats en cinc estructures metàl•liques triangulars, i està pensada per ser col•locada al carrer, en llocs concorreguts, com ara places o àrees de vianants, per tal que el públic se la trobi tot passejant.

Cada plafó correspon a una lletra del nom i el cognom de Salvador Espriu, i cada lletra remet a un concepte clau per entendre la seva obra literària i el seu compromís cívic. Així, la “S” ens parla de “Sinera” i el mite construït a partir del paisatge i els records d’Arenys de Mar; la “A”, d’Antígona i la reflexió espriuana sobre les guerres fratricides; la “L” de Llengua Catalana i la seva fidelitat al català, etc.

Els plafons contenen nombroses fotografies, textos curts i entenedors, i fragments de poesia o prosa de Salvador Espriu, els més representatius de cada concepte. En una primera lectura, l’exposició Espriu a l’àgora es pot recórrer en uns 10 minuts, mentre que si s’hi aprofundeix, hi ha material per una mitja hora llarga de visita. L’objectiu d’aquesta mostra divulgativa és atraure cap a la personalitat d’Espriu el públic que no el coneix gaire i en vol tenir una primera aproximació.

A cada municipi, l’exposició hi restarà dues setmanes. D’entrada se n’han fet dues còpies iguals i, al setembre, es posarà en circulació una tercera còpia per reforçar la distribució durant el darrer quadrimestre de l’any.

Espriu a l’àgora ha estat ideada, dissenyada i produïda per l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics, que també s’encarrega de la itinerància. La mostra té el suport de l’Oficina de l’Any Espriu i la Institució de les Lletres Catalanes, així com dels Ajuntaments que hi participen.