Pelegrí: «La proposta de reforma de la Política Pesquera Comuna de la UE no s’adapta a les necessitats del sector pesquer català»

El consell durant la seva visita a Palamós

El consell durant la seva visita a Palamós

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquest matí a Palamós la inauguració de la sisena edició del Festival Mariner de la Costa Brava, en el marc de la iniciativa Palamós Terra de Mar, que té com objectiu potenciar l’activitat marítima, cultural i tradicional d’aquesta població en un marc festiu.

Acompanyaven al conseller el director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, el president de la Confraria, Francesc Benaiges, el director dels serveis territorials d’Agricultura, Vicenç Estanyol, l’alcaldesa de Palamós, Maria Teresa Ferrés i el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut.

En el decurs de la seva visita a Palamós, el conseller ha manifestat que la darrera proposta de reforma de la Política Pesquera Comuna (PPC) de la Unió Europea, d’acord amb els resultats del darrer Consell de Ministres dels passats dies 13 i 14 de maig, no s’adapta encara a les necessitats del sector pesquer català, ja que hi ha diversos aspectes defensats per Catalunya que no s’han incorporat per ara al projecte de reforma, per la qual cosa poden tenir un impacte negatiu per a la pesca catalana.

Es tracta d’aspectes característics de la nostra flota costanera, com ara la incorporació de la data de captura de la pesca (data de pesca) o de recol·lecció dels productes d’aqüicultura, com a informació obligatòria en l’etiqueta del consumidor.

La incorporació d’aquesta data, eliminada en la darrera proposta de reforma, malgrat estar present en la proposta inicial de la Comissió Europea, era un element imprescindible per a la distinció i promoció de la pesca de proximitat, com la realitzada per la flota catalana, que proporciona cada dia a les llars un peix de qualitat. L’eliminació d’aquesta informació en l’etiquetat obligatori anirà clarament en detriment dels consumidors i del rendiment econòmic del sector pesquer català. Cal recordar que aquest posicionament també era defensat pel sector català i les ONG.

Subhasta de peix i marisc a la llotja de Blanes

Subhasta de peix i marisc a la llotja de Blanes

D’altra banda, segons el conseller, un altre element perjudicial per a Catalunya és la modificació de l’articulat dels descarts del Reglament base de la PCP, amb la qual cosa no seria possible realitzar aquesta pràctica habitual en la zona mediterrània. D’aquesta manera, hi hauria l’obligació de desembarcar els descarts de talla immadura, sense contemplar les especificitats i singularitats dels diferents segments de la flota, i la realitat dels descarts al Mediterrani.

Pelegrí ha afirmat que «això generarà un greu problema tant per al nostre sector com per a l’Administració, així com per als recursos pesquers i l’ecosistema marí del Mediterrani».

Perjudicis pel sector pesquer català

Les causes, segons el conseller, són diverses: es pot reimplantar un mercat negre de consum d’immadurs, sobre el qual es porta anys treballant per eliminar-lo. També, es generarà una indústria paral·lela de generació de farines de peix que, al nodrir-se dels descarts, pot generar un creixement d’aquests en el temps.

Vaixells de pesca al POrt de Blanes

Vaixells de pesca al Port de Blanes

Per altra part, es destruirà una important biomassa sense raó de ser i un mecanisme imprescindible per a l’ecosistema marí, ja que molts dels descarts generats per la pesca del Mediterrani s’alliberen vius; es generaran unes necessitats d’inversió i de vigilància i control de difícil compliment, tenint en compte la distribució del nostre sector pesquer per tot el litoral; i, finalment, es generaran unes despeses extres per al sector en el procediment de triatge i manipulació dels descarts.

«En definitiva, l’aplicació d’aquesta mesura provocarà greus problemes per a les nostres pesqueries, sense que s’assoleixin els objectius que persegueix la Comissió Europea amb els descarts», ha subratllat el conseller.

Pel que fa a la seva estada a Palamós, Pelegrí, després d’anar a veure el Museu de la Pesca, ha realitzat una visita inaugural a la fira Palamós Terra de Mar, acompanyat de les autoritats locals i representants d’entitats i associacions pesqueres i nàutiques de la vila. Finalment, el conseller ha visitat algunes de les embarcacions participants en el Festival Mariner provinents de Barcelona i Badalona.

El fil temàtic d’aquesta nova edició és el modelisme naval, és a dir, els vaixells en miniatura, junt amb altres esdeveniments tradicionals com el reconeixement dels vaixells antics, a més d’activitats complementàries en àmbits diversos com les lúdiques i recreatives, les culturals, les esportives i les gastronòmiques.

El Festival del Mar de la Costa Brava va néixer l’any 2004 amb la voluntat de donar testimoni d’una realitat: Palamós històricament ha estat vinculat al mar, que és l’origen, la raó de ser i la clau que ha configurat el paisatge i les activitats marítimes que són un referent per a la població. D’aquesta manera, la localitat, vila marinera, vol fer un homenatge a la mar i a la seva gent.

Aquesta filosofia, edició rere edició, ha servit per impulsar una festa en la qual les embarcacions tradicionals són l’eix d’un ampli programa d’activitats no només estrictament relacionades amb la navegació tradicional, sinó també d’oci de caràcter general, sense perdre de vista l’orientació patrimonial i cultural que ofereix el Museu de la Pesca, un dels principals organitzadors de la festa, junt amb l’Ajuntament de Palamós. També participen la iniciativa diferents associacions, entitats i empreses de la vila relacionades amb el món nàutic