La xerrada de la policia local de Blanes per prevenir estafes omple de públic la Casa del Mar

Els agents van donar consells preventius

Els agents van donar consells preventius

La xerrada, que es presentava amb el títol Nous temps, velles estafes: no et deixis enganyar! va tenir lloc divendres passat, 17 de maig, al local social de l’Associació de Prejubilats i Pensionistes de la Casa del Mar, al barri del Racó d’en Portas.

Oberta a la participació de tothom, la sala on va tenir lloc es va omplir de gom a gom, majoritàriament de gent gran, per conèixer de primera mà quines són les principals precaucions que cal tenir en compte per no acabar sent víctimes d’estafes i furts tant al carrer com a la pròpia llar.

El caporal Miquel Àngel Recio i l’agent José Miguel Gallego van encapçalar la xerrada, que es va allargar durant prop d’una hora i mitja. Aquesta ha estat la segona vegada en pocs mesos que s’ha organitzat a Blanes una xerrada preventiva d’aquest tipus.

estafesL’objectiu és informar un dels col·lectius més vulnerables quan es tracta de vetllar per la seguretat de les persones: la gent gran. Tal i com ja indica el títol sota el qual es presentava la xerrada, contràriament al què es pugui pensar, els tipus de delictes que es detecten en l’actualitat solen ser estafes prou conegudes per tothom, ja sigui per casos que han viscut coneguts, pels mitjans de comunicació o, fins i tot, reproduïts en pel·lícules i sèries de ficció.

Per fer la xerrada encara més entenedora, Miquel Àngel Recio i José Miguel Gallego van recolzar les seves explicacions amb fragments de vídeo i retalls de diari, explicant d’una manera planera com ho han de fer els ciutadans per evitar ser víctimes dels furts i les estafes més típiques.

En aquest sentit, van explicar des de les més conegudes, com ara l’estafa de l’estampeta o la del tocomocho, fins la dels tril·lers, passant per un engany no massa conegut pel públic en general: el de la taca. Aquesta darrera estafa consisteix en què una persona s’acosta a la víctima i li taca la jaqueta o l’abric, un segon implicat d’ofereix a netejar-lo i és llavors quan li roba la cartera o el primer que tingui a mà.

Susceptible de ser estafada

La gent gran és susceptible de ser estafada perquè viuen sols a casa i la pròpia inseguretat els fa refiar molt de la gent. Per aquest motiu, un dels principals consells que donen els agents de la Policia Local és que no se’n refiïn dels desconeguts, que no deixin entrar a casa seva cap instal·lador si no té cita prèvia o bé vigilar de no treure gaires euros de cop quan van a l’entitat bancària a retirar-ne.

La conferència es va tancar amb un torn obert al públic que va ser força animat per les nombroses qüestions plantejades. A banda de les diferents preguntes que van fer als agents, moltes intervencions tenien a veure amb casos reals que els havien passat o que havien sentit a parlar.

La Policia Local de Blanes va repartir a tots els assistents un resum per escrit amb les recomanacions a les persones usuàries del gas butà i del gas natural respecte les estafes relacionades amb les revisions a domicili. També se’ls va lliurar diversos adhesius amb el telèfon de contacte de la Prefectura de la Policia Local, els telèfons d’urgència i el correu electrònic del cos de seguretat per posar-se en contacte.