El desdoblament de l’Eix Transversal pot beneficiar la Selva interior

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha conclòs avui la posada en servei del desdoblament de l’Eix Transversal, de més de 153 quilòmetres de longitud entre Cervera i Caldes de Malavella.

Artur Mas i i el conseller Santi Vila, durant la inauguració del desdoblament

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ressaltat aquest migdia que la posada en servei avui del desdoblament de l’Eix Tranversal és «un bon exemple d’infraestructura on els diners s’han posat allà on es pot estimular l’economia i l’ocupació». També ha dit que mostra que «quan hi ha possibilitats de decidir per nosaltres mateixos, quan tenim autonomia i autogovern, les coses poden funcionar millor; quan depenem de fora, en aquest cas de Madrid, les coses acostumen a anar més lentes o a no anar».

Artur Mas ha insistit en la seva intervenció que «l’Eix Transversal és una carretera de la qual esperem molt, des del punt de vista de la dinamització econòmica i la vitalitat del territori». El president ha subratllat que «amb ella donem un missatge clar i important en aquests moments i és que s’han de fer aquelles infraestructures de les quals es pot treure rendiment econòmic, creixement i ocupació, i fins ara a l’Estat no s’ha fet així sempre».

Discorre per 35 municipis

La nova autovia discorre entre Cervera i Caldes de Malavella i abasta 153 quilòmetres, tot unint fins a 35 municipis.
L’Eix vertebra les comunicacions per carretera entre la plana de Lleida, les comarques centrals i Girona. El seu desdoblament millora la seguretat i el trànsit d’una via que registra entre 8.000 i 17.000 vehicles diaris, amb un percentatge de circulació de vehicles pesants d’entre el 20% i el 30. D’altra banda, permet potenciar les connexions intercomarcals i les de llarg recorregut, fomentar l’equilibri territorial i afavorir els intercanvis econòmics.

Els treballs han consistit, en concret, en el desdoblament de 142,8 quilòmetres de carretera, la construcció d’un nou tram de 2 quilòmetres d’autovia (des de l’AP-7, fins a connectar amb l’N-II desdoblada al terme de Caldes de Malavella) i l’adequació dels tres petits trams que ja comptaven amb quatre carrils –el tram entre Cervera i les Oluges i les circumval·lacions de Manresa i Vic. L’obra ha inclòs una cinquantena de viaductes, 14 túnels i 40 enllaços.

Un dels ponts que s’han construït

Les obres a l’Eix Transversal van començar esglaonadament: el 2008, es van executar els treballs de l’enllaç de Joncadella a la variant de Manresa i es van iniciar les tasques de reposició de serveis afectats; la tardor de 2009, van començar els treballs de desdoblament entre Vic i Caldes de Malavella i la tardor de 2010, a la resta de la via, entre Cervera i Vic. Els treballs han comptat amb un pressupost de 752,4 milions d’euros, que es finançarà mitjançant el sistema de concessió d’obra pública. La concessió, adjudicada a Cedinsa, inclou l’execució de les obres i la gestió de la infraestructura per un període de 33 anys.

L’operatiu de posada en funcionament de la nova via desdoblada, atesa la seva longitud, es va iniciar ahir i ha conclòs aquest migdia. Un cop finalitzades les obres, la concessionària continuarà les tasques de conservació i ajut a la vialitat; com per exemple, la neteja de la via, la il·luminació, la senyalització, retirada de neu, vigilància d’incidències, així com tasques al ferm o reposició de barreres. En aquest sentit, es preveu destinar durant el període de concessió 227 milions d’euros a la conservació i explotació de l’Eix Transversal i 237 milions d’euros addicionals a reinversions.

 

Tres trams

Cervera – Manresa: Aquest tram té una longitud de 49,6 quilòmetres i inclou 13 enllaços i 20 viaductes. Entre Cervera i les Oluges, la C-25 ja estava desdoblada i s’hi han dut a terme tasques d’adequació. A partir d’aquest punt, el traçat de la nova calçada segueix el de la carretera ja existent, tret d’un punt on s’ha efectuat una petita variant per salvaguardar les restes arqueològiques de Sant Amanç, al terme de Rajadell. S’han adaptat al desdoblament els enllaços existents i un pas superior per al futur semi-enllaç de Guissona -Pujalt. La majoria de viaductes corresponents a aquest tram s’han construït sobre la riera de Rajadell.

Manresa – Vic (Gurb): El desdoblament en aquest tram, que té 46 quilòmetres de longitud, segueix la carretera existent, que s’ha eixamplat alternativament a un costat o un altre. Cal destacar la construcció d’un nou túnel a la zona de la Fontfreda, sensiblement paral·lel al ja existent, de 668 metres de longitud, i els viaductes de la riera Gabarresa, de Pere Riera, Pla del Roure i Sant Bartomeu. Els trams de circumval·lació a Manresa i a Vic ja tenien característiques d’autovia. Els enllaços s’han adaptat a l’ampliació de la calçada. En total, aquest tram comprèn 13 enllaços, 12 viaductes i 3 túnels, un excavat i dos artificials de doble tub.

Vic – Caldes de Malavella: En aquest tram, de 57,4 km, la complicada orografia ha comportat la construcció de diferents túnels. Fins a l’AP-7, s’ha aprofitat la carretera ja existent per al desdoblament. A partir de l’AP-7, la C-25 existent s’ha configurat com a vial de connexió cap a l’aeroport de Girona i des de l’autopista s’ha construït una nova via desdoblada, de 2 km de longitud, que permet connectar amb l’A-2, a Caldes de Malavella.