La tortuga careta nidifica per primer cop a la Costa Brava

Aquesta temporada per primer cop la tortuga careta (Caretta caretta) ha nidificat a la Costa Brava. Fins ara no s’havia trobat cap niu en aquesta zona. El 2021 es va localitzar una tortuga sortint a la zona de Platja d’Aro, però finalment l’exemplar no va fer cap posta.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El niu trobat aquest cap de setmana en una platja de Begur té 130 ous. Seguint el protocol d’actuació en aquests casos, un total de 40 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) per assegurar la seva viabilitat i la resta s’han deixat al niu, que ha estat protegit.

L’avís del rastre el va donar un vigilant de la guingueta de la platja. A partir d’aquí es va organitzar l’operatiu on van participar tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals i l’Ajuntament de Begur.

Aquest és el segon niu que s’ha localitzat a la costa catalana aquesta temporada. El primer es va trobar al Parc Natural del Delta de l’Ebre la setmana passada.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona. Enguany s’han introduït millores en el protocol que es segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s’han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d’exemplars, entre d’altres.

L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de vulnerable.

Fotos: Generalitat de Catalunya