Blanes modifica el calendari de la Festa Major perquè no coincideixi amb les eleccions del 23-J

Ajuntament de Blanes

L’anunci de la convocatòria de les Eleccions Generals pel diumenge 23 de juliol ha fet necessari que l’Ajuntament de Blanes revisi i modifiqui el calendari d’activitats de la Festa Major i el Concurs de Focs d’Artifici.

La Festa Major de Santa Anna es farà del dimecres 21 al dimecres 28 de juliol. El fet que les eleccions s’hagin convocat just al bell mig d’aquest cicle ha provocat que, després d’analitzar-ho amb la Policia Local i Protecció Civil de Blanes, l’Ajuntament de Blanes hagi decidit alterar el calendari inicialment programat.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El festival pirotècnic estava previst que es fes des del dissabte 22 de juliol fins al dimecres 26 de juliol, el dia central de la Festa Major, quan se celebra Santa Anna, patrona de Blanes, festiu al municipi. Després d’analitzar-ho, s’ha decidit fer el concurs de focs partit en dos períodes, avançant un dia el seu inici per mantenir les cinc jornades previstes. Al mateix temps, s’ha suspès l’actuació que s’hauria d’haver fet el diumenge 23 de juliol, el dia de les eleccions.

Així, hi haurà d’una banda una primera tongada de focs, el divendres 21 i el dissabte 22 de juliol, i de l’altra del dilluns 24 al dimecres 26, deixant el dia 23 sense que es dispari cap espectacle pirotècnic. Pel que fa als actes previstos amb motiu de la Festa Major pel diumenge 23, des del Departament de Cultura i Festes s’està acabant de valorar, de manera coordinada amb la Policia Local i Protecció Civil, així com amb les entitats i empreses implicades, quins canvis caldrà fer el dia 23.

Un d’ells és el tradicional Correfoc que els últims anys sempre s’havia fet coincidint amb la nit del primer diumenge de Festa Major. Organitzat per la Colla de Diables Sa Forcanera, enguany la festiva celebració pirotècnica lluirà encara amb més intensitat de l’habitual, ja que l’entitat celebra el seu 20è aniversari. Finalment, de comú acord amb la Colla de Diables, el correfoc es farà la nit del divendres, coincidint amb el primer dia de la Festa Major i del Concurs de Focs.

El Concurs de Focs i la Festa Major són incompatibles amb les eleccions

La principal raó per haver suspès la jornada del diumenge al 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici és que, amb motiu del festival pirotècnic cada any es fa un Pla de Seguretat i Emergències dissenyat per donar una completa i ràpida resposta a qualsevol tipus de contingència en tots dos àmbits, per no deixar res a la improvisació. Perquè així sigui, el pla multidisciplinar mobilitza cada nit del concurs de focs prop de 300 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris, així com equips de suport, emergències, intervenció i logística.

El pla preveu també el tancament concèntric del trànsit de les principals vies d’entrada i sortida de Blanes, que han de quedar expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l’accés dels vehicles d’emergència si fos necessària la seva ràpida intervenció. Protecció Civil s’encarrega del disseny i coordinació del Pla de Seguretat i Emergències, mentre que la Policia Local implementa les mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d’Artifici.

Font: Ajuntament de Blanes

Això vol dir que les funcions de protecció i suport al procés electoral que ha de desenvolupar la Policia Local durant les eleccions, així com la mobilitat circulatòria que cal que hi hagi tant per aquests tràmits com per accedir als Col·legis Electorals repartits per tot el municipi, quedarien limitades. És per aquest motiu que un esdeveniment –les eleccions- i l’altra –el Concurs de Focs- són incompatibles.

Participaran 3 pirotècnies espanyoles i 2 estrangeres

Al 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes participaran aquest 2023 amb tres pirotècnies de l’estat espanyol i dues d’estrangeres. Les cinc empreses compten amb una contrastada experiència, i garantiran que les nits de focs en què actuaran comptin amb l’habitual espectacularitat que sempre ha tingut el certamen blanenc.

Al haver-se alterat el calendari previst, l’empresa que havia de disparar la nit del 23 de juliol ha pogut canviar a temps les previsions de transport i trasllat a Blanes, així com el suport de l’empresa espanyola que necessiten totes les pirotècnies estrangeres que disparen aquí.