Posicionament d’Esquerra Blanes sobre les zones blaves

Foto: JFG - Blanesaldia

Foto: JFG – Blanesaldia

El passat dilluns, des de la Plataforma Prou Zones Blaves de Blanes ens van demanar el posicionament d’Esquerra Blanes sobre l’increment desorbitat d’aquestes les places a Blanes. Per aquest motiu, hem elaborat aquest text on exposem els nostres motius i les propostes.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya volem donar tot el nostre suport a la plataforma d’entitats, AAVV i veïnes i veïns de Blanes que aquestes darreres setmanes han recollit signatures per denunciar i aturar la implementació desmesurada de noves zones blaves a la Vila de Blanes, un fet que suposa passar de les 100 places actuals a més de 400 places a l’hivern, i que s’incrementen fins a més de 2000 en temporada d’estiu.

A més volem denunciar la falta de diàleg i transparència per part de l’Ajuntament de Blanes envers els nostres conciutadans i associacions, ja que tot aquest procés s’ha portat a terme amb urgència i l’obscuritat, i que ens ha portat a hipotecar els nostres carrers pels propers 10 anys per tant sols 1,7M€ i l’asfaltat de l’esplanada del pavelló vell, valorada en uns 240.000€.

Des d’ERC de Blanes ens oposem a aquest model desmesurat d’implementació de zones blaves. Som conscients que aquest model de recaptació pot ser una bona formula per rendibilitzar ingressos, i fins i tot creiem que és necessària en certs llocs de la vila per tal de garantir i millorar la mobilitat interna. Ara bé, aquest augment desmesurat creiem que és irracional per quatre motius:

1.- Participació zero: S’ha realitzat sense un procés de consulta i de treball amb les AAVV, comerciants i entitats de la vila que els efecte directament l’aplicació d’aquestes noves zones de pagament, evitant d’aquesta forma qualsevol tipus de consens previ que evités el malestar veïnal i/o possibles solucions alternatives a l’aplicació d’aquesta mesura.

2.- Disseny irracional i desmesurat: Creiem que les zones blaves han de ser presents en certs indrets de la població per tal de garantir una mobilitat continuada per a tothom, com per exemple en aquells llocs on es genera una demanda de mobilitat viaria molt alta, com pot ser el centre de la vila, o be espais que generen aquesta afluència de vehicles per motius d’oci i lleure, com podrien ser les zones de platja. Ara bé, el model plantejat per l’Ajuntament de Blanes amb el suport de CiU és tot el contrari, ja que implementa aquesta mesura a indrets de la població on aquesta demanda és inexistent i on efecte directament als residents de la zona que estacionen el seu vehicle.

3.- Alternatives nul•les: Creiem que incentivar les zones blaves en un moment on s’ha reduït l’oferta de transport públic en els darrers anys, eliminant diverses línies d’autobús que connectaven els barris de Blanes, és un error. A més, el conveni amb Saba, no s’ha prioritzat en cap moment alternatives econòmiques racionals pels veïns i veïnes de Blanes que es veuen afectats per les zones blaves actives tot l’any.

4.- Barra lliure a l’empresa privada: En cap cas el conveni garanteix que l’empresa SABA no augmentarà els preus en un futur, donant d’aquesta forma, via lliure a l’empresa per aplicar augments tarifaris per sobre de l’IPC o per la falta de rendibilitat d’aquestes zones, com passa actualment amb la concessió de moltes autopistes del país, que a causa de la crisi pateixen un decreixement en el seu ús i acaba repercutint amb un augment de tarifes o el pagament per part de l’administració pública de bonificacions.

Per tot això, des d’Esquerra Blanes demanem al consistori blanenc el següent:

1.- Que reconsideri la seva cultura política d’actuació de fets consumats, per una cultura participativa i oberta al costat de la societat blanenca i les entitats del municipi.
2.-Que aposti per unes polítiques de mobilitat urbanes participatives amb la ciutadania, justes i a l’abast de tothom
3.- Que re-emprengui el diàleg amb els agents socials que s’han manifestat en contra de les zones blaves i treballi per arribar a un acord.
4- Que aturi l’aplicació de les zones blaves i les seves tarifes fins que no s’arribi a un acord entre les parts.
5.- Que abans de privatitzar serveis, s’estudiïn formes alternatives per gestionar-les, com la creació de cooperatives mancomunades amb altres municipis destinades a la gestió pública d’aquestes àrees.
6.-Que s’incorpori un espai preferent per a residents que tributen l’impost de circulació a Blanes a totes les zones afectades del municipi, per tal de que puguin aparcar-hi de forma gratuïta, tal i com en el seu moment, a proposta d’Esquerra Republicana de Catalunya es va aconseguir l’hora gratuïta al Pàrquing Saba del passeig de Mar per tots els vehicles que pagaven l’impost de circulació a Blanes

Secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya a Blanes
@esquerraBlanes
https://www.facebook.com/esquerrablanes
http://www.esquerra.cat/blanes