Artur Mas presideix a Palafolls la inauguració de la nova empresa Recuperacions El Vilar

Artur Mas, dirant la seva intervenció a la nova empresa del Grup Aspronis

Artur Mas, dirant la seva intervenció a la nova empresa del Grup Aspronis

El President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha inaugurat avui a mig matí a Palafolls la seu de la nova empresa de triatge de paper i cartró Recuperacons el Vilar, que donarà feina a 15 persones quan funcioni a ple rendiment. Aquesta empresa és fruit de la col·laboració d’Aspronis i Tirgi, dedicades a l’atenció i la inserció de persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o que poden patir risc d’exclusió social.

L’acte també ha estat presidit per l’alcalde del municipi, Valentí Agustí, i ha comptat amb la presència del nou Delegat del Govern a Barcelona, Fernando Brea, els presidents dels consells comarcals del Maresme i de la Selva, i nombroses autoritats municipals de les dues comarques i personalitats de l’àmbit empresarial.

Ambdues entitats, sense afany de lucre, han creat aquesta societat per donar servei a les comarques de la Selva i el nord del Maresme, l’àmbit d’actuació d’Aspronis, amb l’experiència de Tirgi, un Centre Especial de Treball (CET) de Celrà (Gironès) dedicat al triatge de residus i la gestió de deixalleries. La iniciativa s’emmarca també en l’aposta per la sostenibilitat del Grup Aspronis.

Dificultats

Mas conversa con persones vinculades a Aspronis

Mas conversa con persones vinculades a Aspronis

Recuperacions El Vilar sorgeix en un moment especialment delicat per al sector del treball protegit. La davallada dels ajuts en la subvenció del salari mínim interprofessional (SMI) que perceben les persones amb discapacitat, d’acord amb la LISMI (Llei d’Integració del Minusvàlid, 1982), està posant contra les cordes a molts CETs d’iniciativa social de Catalunya.

Del 75% del salari que l’any passat es rebia per part de l’Administració, enguany es percebrà un 52% com a màxim: un 42% via Govern Central per a totes les persones amb discapacitat, i la Generalitat s’ha compromès a complementar fins al 52% en els casos de les persones amb més greus dificultats d’inserció.

Artur Mas ha afirmat que el seu Govern «és al costat de les persones que creen feina» i ha defensat la trajectòria dels centres especials de treball, dels que ha dit «són, de llarg, un referent a l’Estat i al sud d’Europa. A Catalunya hi ha entre el 30 i el 40% dels centres especials de treball [de tota Espanya] i això és mèrit de la societat catalana en el seu conjunt que està mobilitzada i conscienciada perquè en aquí les coses siguin diferents», ha reblat.

Aspronis compleix 45 anys

Aspronis, que enguany compleix 45 anys, funciona com a grup d’entitats i treballa al servei de més de 300 usuaris i les seves famílies. Mitjançant la Fundació Privada El Vilar ofereix serveis laborals i prelaborals a les persones ateses: compta amb 117 treballadors amb discapacitat intel·lectual i amb 51 treballadors entre monitors de suport, operaris i equip tècnic, així com 51 usuaris de servei prelaboral i un servei d’inserció a l’empresa ordinària que ha aconseguit 45 insercions exitoses en poc més de quatre anys.

El CET El vilar, del Grup Aspronis, ofereix serveis de manipulats i envasats diversos, jardineria, senyalització viària, manteniment de parcs infantils i de salut, mobiliari urbà, i recentment ha posat en marxa una agència de viatges per a empreses i particulars que apostin per la compra responsable. Així mateix, Aspronis està ultimant d’altres vies de negoci que fomenten la responsabilitat social i l’ecologia, com ara un rentat de vehicles que només usa 4 litres de vapor d’aigua i productes detergents ecològics, entre d’altres.