Pla de Protecció Civil de Blanes del XL Concurs de Focs d’Artifici de la Costa Brava 2010

Aquest any 2010, es celebra el XL Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, XXVI Trofeu Vila de Blanes. Com en anteriors ocasions, el departament de Protecció Civil ha estat l’encarregat de redactar i coordinar el Pla de Protecció Civil «XL Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava». Els dies de dispar seran 6, del dijous dia 22 fins al dimarts dia 27 de juliol.

Cada dia a les 22:30 hores, amb una durada aproximada de 20 minuts mínim. El material pirotècnic que es dispara des de la Roca de sa Palomera, es calcula en uns 6500 Kg, la qual cosa el converteix en un espectacle d’Alt Risc, dotantlo d’extremes mesures de seguretat. 

Els actuants del Pla de Protecció Civil, no pirotècnics, es distribueixen de la següent forma: Grup d’Ordre, Grup d’Intervenció, Grup Sanitari i Grup Logístic. Tots ells operen sota un organigrama funcional ben definit.

 

Grup d’Intervenció: Bombers

1 vehicle de comandament

1 Camió cuba per a l’extinció

1 embarcació semi rígida amb material per a l’extinció d’incendis dins del mar (escumògens)

Grup d’Ordre: Policia Local, Mossos d’Esquadra i Servei Marítim de la Guàrdia Civil

Policia Local

S’encarrega del muntatge del centre de coordinació de plaça Catalunya. De l’obertura i tancament dels carrers de la població, garantint les vies d’entrada i evacuació previstes en el Pla de Protecció Civil.

Mossos d’Esquadra

S’encarrega del tancament i obertura de les zones de seguretat, en les que no hi pot haver públic.

Guàrdia Civil (Servei Maritim)

1 Patruller

Responsable de mantenir neta la zona de seguretat marítima, establerta en el pla de Protecció Civil, estaran recolzats per efectius policials de Mossos d’Esquadra (Unitat Subaquàtica)

1 embarcació semi rígida Mossos d’Esquadra

Grup sanitari: SEM, Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Creu Roja, Servimed.

El desplegament sanitari és un dels més importants, pel gran nombre d’efectius que es troben ubicats en tota la façana marítima. En funció del dia de la setmana, pot haver-hi entre 9 i 15 ambulàncies (convencionals i semi medicalitzades) distribuïdes. Una cinquantena de sanitaris amb diferent formació que va des de socorrista bàsic a Diplomats Universitaris d’Infermeria, vetllen per una immediata resposta sanitària.

Grup Lógistic: BTM, NORA, Creu Roja del Mar

BTM: Apagada i encesa dels llums

NORA: Neteja de la zona de llançament

Creu Roja del Mar: Balissament de la zona de seguretat marítima

Protecció Civil

Redacta el pla, coordina el Pla i verifica la zona de llançament i seguretat

 

Novetats

Si bé ja es va provar l’any passat, s’implementa en el la zona de seguretat marítima, la participació de: Unitat GRAE de Bombers, els quals amb una embarcació semi rígida i material d’extinció, asseguren una ràpida intervenció al mar.

La Unitat Sub Aquàtica de Mossos d’Esquadra, participa també amb embarcació semi rígida, i personal suficient per una ràpida intervenció sub aquàtica.

Es comença a aplicar aquest mateix any, estrictes mesures de seguretat dins la zona de llançament. Aquesta no podrà ser traspassada per ningú que no sigui pirotècnic, intervenció d’armes de la Guardia Civil, o responsable de Protecció Civil en la seva funció inspectora, i en tot cas el vigilant de seguretat que vetlla i custodia la zona.

Qualsevol altra entrada serà sota responsabilitat de l’empresa que dispari. Aquesta és la posta en marxa del nou «Reglamento de artículos pirotécnicos y cartucheria» que modifica el «Reglamento d’explosivos»., el qual afectarà els espectacles pirotècnics per les especials mesures de seguretat a aplicar.