Els Manaies de Blanes nomenen Sònia Moreno nova comandant en la XXI Cerimònia del Canvi de Capità

Ahir a la tarda es va celebrar la Desfilada i Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica, amb la qual començen els acts de la Setmana Santa a la vila. Com ja sol ser habitual, la seva presència aixeca una gran expectació entre grans i petits, maravellats per la indumentària, el ritme marcial compassat i el soroll dels tambors.

Si bé els Manaies de Blanes es caracteritzen per ser une de les agrupacions d’armats que més fidelment reprodueix el vestuari, les armes, l’art marcial i altres components històrics, no per això no deixen d’adaptar-se als nous temps. En aquest darrer sentit, l’any 2018 ja van fer història sent la primera entitat d’aquest tipus arreu de Catalunya que va nomenar una dona com a nova capitana.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Ahir van repetit l’experiència nomenant una dona per segona vegada en la història de l’entitat. Es tracta de Sònia Moreno, qui fa uns anys treballava com a Policia Local de Blanes i en l’actualitat continua en aquest mateix ofici, però en una altra localitat. La nova capitana ha pres el relleu de l’anterior armat que ocupava aquest càrrec, Francesc Serra.

L’any 2018 ja va comandar la legió blanenca la que ha estat la primera en fer-ho arreu de Catalunya: Magda Gascón. Perquè la cerimònia fos completa, Francesc Serra va lliurar a Sònia Moreno la cresta, la capa i el bracer que l’identifiquen, on hi ha gravats tots els noms dels manaies que han capitanejat el destacament blanenc, igual que el cofre on es desen els vasos que utilitzen el comandant entrant i el sortint per brindar.

Novetats en la XXI Cerimònia del Canvi de Capità

La cerimònia es va fer al Carrer Ample, a l’alçada de l’Arc dels Copatrons. Hi ha hagut dues novetats en relació al 2023. La primera ha estat que el públic assistent ha pogut gaudir molt millor que en edicions anteriors de tota la cerimònia, gràcies a què s’ha alçat un petit escenari on s’han situat els protagonistes, envoltat per una efectista escenografia, llum i so, així com un engalanat especial de tot l’entorn.

L’altra novetat ha estat la incorporació de la figura del pregoner, qui ha parlat sobre l’entitat a qui representa, així com d’allò que vulgui comunicar a tothom, en aquest cas dels actes que celebraran aviat amb motiu de ‘Blanes Ciutat Gegantera 2024’. Cada any està previst que es compti amb la col·laboració d’un representant d’alguna entitat cultural, i aquest 2024, per estrenar aquesta nova figura, s’ha comptat amb Esteve Rams i una altra representant de la Colla Gegantera de Blanes.

En agraïment a la seva col·laboració, l’Associació de Manaies de Blanes els ha lliurat un obsequi, que ha estat recíprocament agraït per un ball d’un dels gegantons de l’entitat directament relacionat amb aquest acte. Es tracta d’en Màxim, qui precisament va ser presentat oficialment l’any 2014 en honor a un dels membres dels Manaies de Blanes. Després, la cerimònia ha continuat amb d’altres ingredients que incloïen salutacions i reconeixements a diversos membres dels manaies.

Ara pots rebre per WHASTAPP les nostres notícies. Clica en aquest enllaç , després a ‘Seguir’ i activa les notificacions 

Després de tota la solemne litúrgia, la celebració ha continuat amb la tradicional cercavila coneguda com el Joc del Gat i la Rata. Aquí els Manaies de Blanes han fet un recorregut erràtic i anàrquic, on el nombrós públic que no deixa de seguir-los a munt i a vall ha d’estar constantment alerta perquè els armats no aconsegueixin despistar-los, ja que no hi ha cap ordre establert prèviament, i tant pot ser que girant una cantonada vagin cap a la dreta o cap a l’esquerra.

Desfilada de 35 manaies amb sortida des de l’Ermita de l’Esperança

Abans de tot això, la XXI Desfilada i Cerimònia del Canvi de Capità es va iniciar a les 5 de la tarda a l’Ermita de l’Esperança. Des de fa tres anys els Manaies de Blanes trien com a punt de partida alguna de les ermites que configuren la Ruta de les Ermites per contribuir d’aquesta manera a la difusió i promoció d’aquest ric patrimoni històric i cultural amb què compta Blanes.

Després la ruta ha continuat fins la zona portuària, ha fet tot el recorregut del Passeig de Mar, Passeig de la Marina i part del Passeig de S’Abanell fins arribar a la Plaça Verge del Vilar d’Els Pins. Després, ja ha reprès el camí de tornada passant per la Plaça Catalunya i Passeig de Dintre fins arribar al Carrer Ample.

La comitiva dels Manaies de Blanes l’han format 25 components: homes i dones que incorporen els diferents personatges en dos grans grups: els i les soldats i la banda musical. Aquest 2024 la banda ha estrenat percussió, amb nous tambors i bombos que s’han fabricat a mà a València i Saragossa. També s’han estrenat les capes noves per lluir dut durant la desfilada.

Fotos: Ajuntament de Blanes