Els Manaies de Blanes desfilaran aquest dijous a la tarda i nomenaran una capitana de la legió

L’Associació de Manaies de Blanes ja ho té tot a punt perquè els actes de la Setmana Santa en què participarà repeteixin l’èxit de públic que solen tenir sempre els seus esdeveniments.

Ara pots rebre per WHASTAPP les nostres notícies. Clica en aquest enllaç , després a ‘Seguir’ y activa les notificacions 

L’entitat està aquests dies especialment activa, ja que tot just el passat dia tres d’aquest mes de març va desfilar amb més de 2.000 soldats romans d’arreu de Catalunya amb motiu del 75è aniversari del Manípul de Banyoles.

Als soldats romans blanencs els esperen intenses jornades durant els propers dies. La tarda d’aquest dijous participaran en la XXI Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes, que començarà sortint a les cinc de la tarda des de l’Ermita de l’Esperança, des d’on faran un recorregut que els durà fins la zona portuària, tot el recorregut del Passeig de Mar i el Passeig de S’Abanell fins arribar a la Plaça d’Els Pins.

Des d’allà tornaran en direcció al centre de la ciutat passant per S’Auguer, Plaça Catalunya i Passeig de Dintre i arribaran pels volts de les 7 de la tarda al lloc on es farà pròpiament la cerimònia. Per segona vegada en la història de l’entitat, es tornarà a nomenat una dona com a capitana, després que la primera vegada va ser l’any 2018.

A banda d’això, en la cerimònia del dijous hi haurà dues novetats: la primera és que al Carrer Ample, a tocar de l’Arc dels Copatrons, s’alçarà un petit escenari on s’hi enfilarà l’altra ingredient nou. Es tracta d’un pregoner que explicarà a tothom què està passant mentre a l’interior del local dels Manaies de Blanes s’està fent la salutació entre els dos comandaments: el capità sortint i la capitana que passarà a encapçalar la legió.

Enguany el pregoner representa una altra entitat cultural que també és molt prolífica a Blanes i que, igual que els Manaies, sempre sol moure una gran quantitat de gent en les seves sortides. És la Colla Gegantera, representada pel seu cap de colla, Esteve Rams, qui anirà acompanyat precisament pel gegantó Maximià, que a l’hora de la seva confecció es va inspirar en un dels membres dels Manaies de Blanes. Posteriorment, la capitana entrant i el capità sortint saludaran des de l’escenari després de fer el jurament.

A partir d’aquí arribarà la segona part de la tradició que han perpetuat des de fa més de dues dècades. Començaran el Joc del Gat i la Rata, una erràtica desfilada on el nombrós públic que els segueix en aquest recorregut ha de tenir les cames prou àgils i estar atents a la direcció que emprenen, canviant tota l’estona, i no equivocar-se quan giren entre carrer i carrer.

La comitiva dels Manaies de Blanes estarà formada per unes 35 persones, homes i dones que incorporen els diferents personatges en dos grans grups: els i les soldats i la banda musical. 

En aquest darrer sentit, enguany estrenen percussió, amb nous tambors i bombos fabricats a mà a València i Saragossa, així com capes noves per lluir durant la desfilada.

A banda dels actes que protagonitzaran amb motiu de la Setmana Santa 2024 a Blanes, també es preparen per assistir el proper mes d’abril en un altre destacat esdeveniment. Es tracta de la celebració que tindrà lloc el 21 d’abril a Roma amb motiu de l’aniversari de la fundació de la ciutat, que va tenir lloc el 21 d’aril de 753 abans de Crist.

Blanesaldia.com

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

VII Canvi del Capità dels Manaies Iuniores divendres amb novetats

La següent actuació de l’entitat serà l’endemà divendres, i anirà a càrrec dels Manaies Iuniores, una formació de 25 nenes i nens menors de 14 anys.

Sortiran a les 12 del migdia justament des de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample on el dia anterior s’haurà escenificat el canvi de capità dels Manaies de Blanes. Serà la setena vegada que la secció més jove de l’entitat protagonitza aquest esdeveniment.

Les seves desfilades desperten la sorpresa i emoció del públic que els veu passar perquè s’encarreguen de l’acte amb la mateixa solemnitat que els adults. Aquest 2024 tindran una incorporació molt singular: una nova signífera que substituirà la que hi havia fins ara, que ha passat a formar part de la secció dels adults.

L’acte s’encetarà amb la sortida dels armats més joves des del túnel de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample en direcció nord, girant al Carrer Raval Sud en direcció a la Plaça Verge Maria. Allí serà on hi haurà la Cerimònia del Canvi de Capità Manaia. Després, la desfilada seguirà per diversos carrers del nucli històric per retornar de nou a l’Arc dels Copatrons, on finalitzarà.

Per últim, el mateix divendres a la nit, els Manaies de Blanes participaran a la Processó del Sant Crist, la més solemne de les dues que es fan per Setmana Santa a Blanes. Abans, a 2/4 de 10 de la nit, faran l’Anunci de la Processó a pas lleuger, i posteriorment, a les 10 de la nit, encapçalaran els diferents passos de la desfilada religiosa, que inclou quatre passos: la del Sant Crist, el Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa.