Blanes es prepara per a la celebració de Tots Sants al cementiri

Ajuntament de Blanes

Amb motiu de la Festa de Tots Sants, el Cementiri Municipal de Blanes registrarà l’habitual augment d’activitat, que els darrers dies ja s’ha estat començant a notar.

En previsió d’aquest increment, l’Ajuntament de Blanes -a través dels departaments d’activitats, policia local, serveis municipals i alcaldia- ha implementat tot un seguit de mesures.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

I és que aquesta serà la primera vegada que les persones que vagin al cementiri amb motiu d’aquesta festivitat podran estacionar a la nova àrea oberta a la circulació del pla parcial Costa Brava. L’any passat encara no s’havien enllestit els treballs d’urbanització al voltant del cementiri, i per això la circulació encara no estava oberta per accedir a l’aparcament. Amb tot, al haver restriccions d’aforament al 30% per la COVID, l’afluència de públic al recinte va ser menor.

Mesures pels dies 30-31 d’octubre i 1 de novembre

Aquest 2021 no serà així i s’espera que hi hagi un major volum de visitants, per això la Policia Local ha delimitat un espai amb tanques davant l’accés principal al cementiri, al carrer Santa Cecília. S’ha tancat i senyalitzat aquesta zona perquè quedi reservada per a casos especials. És a dir: si han d’accedir-hi serveis públics, vehicles d’emergència, o per acostar i deixar al seu davant persones grans o amb mobilitat reduïda. Així, podran arribar fins a l’entrada amb més facilitat.

Ajuntament de Blanes

Els tres dies en què es preveu una major afluència de visitants són durant el cap de setmana, els dies 30 i 31 d’octubre, així com el dilluns 1 de novembre, quan se celebra Tots Sants. Durant aquests tres dies l’horari de funcionament serà des de les 9 del matí fins les 6 de la tarda, i estaran obertes les dues portes d’accés al recinte: la principal pel carrer de Santa Cecília, i la lateral del carrer Santa Maria

Habitualment, l’únic accés que hi ha obert al cementiri és per l’entrada principal però, d’aquesta manera, es facilita que el públic disposi de dues entrades i sortides. Aquests tres dies –de dissabte a dilluns- hi haurà personal del cementiri que informarà i estarà a disposició dels visitants per ajudar-los en les tasques que s’intensifiquen especialment al voltant dels nínxols, columbaris i sepultures.

Missa de Difunts el 2 de novembre

Un altre canvi respecte la celebració de Tots Sants del 2020, en què la pandèmia va condicionar moltes coses –principalment l’aforament permès, que va ser més reduït-, és que es podrà recuperar la tradicional Missa de Difunts.

Es commemora el 2 de novembre -l’endemà de Tots Sants-, i l’any passat es va haver d’anul·lar perquè no es podien complir les mesures de prevenció COVID. Enguany coincidirà amb un dia laborable, dimarts vinent, i per tant no s’espera que hi hagi una afluència multitudinària.

Malgrat tot, en col·laboració amb la parròquia Santa Maria –que té cura de la celebració de la tradicional Missa de Difunts-, diversos departaments de l’Ajuntament de Blanes –principalment serveis municipals- s’han encarregat que es pugui disposar de tota una sèrie d’elements. La litúrgia té lloc al bell mig del cementiri, davant la capelleta que hi ha al seu nucli. Per això s’hi duran cadires i un altar que es traslladarà especialment per a la ocasió.

La Missa de Difunts se celebrarà a les 11 del migdia i, donades les reduïdes dimensions de la capella, en circumstàncies normals ja s’instal·len cadires a l’exterior, davant el templet. L’any passat el reduït espai de què es disposa per posar-hi els seients va fer impossible mantenir la tradició respectant alhora la distància de seguretat que fa un any calia mantenir a l’exterior. Per aquest motiu, es va decidir suspendre.