La Comissaria dels Mossos de Blanes celebra els 25 anys coincidint amb el Dia de les Esquadres

L’any passat es va complir el primer quart de segle de vida d’ençà que la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Blanes, seu de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de la Selva Litoral, es va inaugurar.

Més concretament, va ser l’1 de novembre de 1995, un acte que es va celebrar enmig de l’expectació que provocava el desplegament del nou cos policial, inèdit llavors al territori gironí després que la dictadura franquista el va abolir l’any 1939 per haver estat fidel al govern de la Generalitat durant la segona república.

Les mesures de contenció per frenar l’expansió de la COVID van impedir que una efemèride tan assenyalada, 25 anys de trajectòria, no pogués rebre els honors que mereixia l’any passat. Per això, aprofitant la celebració del Dia de les Esquadres 2021 que va tenir lloc aquest passat dissabte, s’ha recordat aquesta destacada fita durant l’acte institucional acollit al Teatre de Lloret de Mar.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

El Major del Cos de Mossos d’Esquadra a Catalunya, Josep Lluís Trapero, i el cap de l’ABP Selva Litoral amb seu a Blanes, David Castro, van encapçalar l’acte que va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa. També van participar-hi l’alcalde de Tossa, Ramon Gascons; el tinent d’alcalde de Seguretat a Lloret, Jordi Sais; el cap de la Regió Policial de Girona, Josep Milán; diversos caps i comandaments de policies locals i cossos de seguretat i emergències del territori, així com regidors i regidores dels tres municipis de la Selva Litoral, entre d’altres.

Acte protocol·lari del Dia de les Esquadres 2021 i 2020

La celebració del Dia de les Esquadres va començar amb l’arribada del Major del Cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, qui va ser rebut per l’Inspector en cap de l’ABP Selva Litoral a Blanes, David Castro. Va ser aquest darrer qui va acompanyar al Major Trapero fins a la filera de salutacions dels caps de la Regió Policial de Girona i dels comandaments de l’ABP Selva Litoral: el sotscap Josep Antoni Marco i el sergent cap de Seguretat Ciutadana, Santiago Serra.

Tot seguit, es va encetar l’acte institucional, conduit pel caporal Marçal López, qui es va encarregar de fer de mestre de cerimònies. La vetllada va continuar amb la projecció d’un vídeo institucional del cos dels Mossos d’Esquadra, i el parlament de l’inspector en cap de l’ABP Selva Litoral, David Castro, seguit pel lliurament de reconeixement dels felicitats i felicitades l’any 2020, que no el van poder gaudir l’any passat amb motiu de la pandèmia.

També es van entregar sengles reconeixements a la tasca dins de l’ABP Selva Litoral a Lluís ferro Bernat, actualment Tècnic de Suport, així com a l’agent Mario Pérez Artal. Després de la intervenció del tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Sais, es van entregar les felicitacions 2021 a 4 persones externes del cos, així com a 12 membres dels Mossos d’Esquadra.

25 anys de l’ABP Selva Litoral a Blanes, seguits de prop pel Major Trapero

L’acte va continuar amb la intervenció de l’agent dels Mossos d’Esquadra de l’ABP Selva Litoral amb seu a Blanes, Joan Grau, qui també va recordar els 25 anys de la posada en marxa d’aquesta comissaria, complerts l’any 2020, a través d’una emotiva oda als agents. Darrera d’ell, tancant l’acte del Dia de les Esquadres, es va adreçar a tota la concurrència el Major Josep Lluís Trapero.

Precisament qui ara és la màxima autoritat d’aquest cos policial, va ser un dels qui van estar a la comissaria de Blanes a l’inici del desplegament, quan aleshores era caporal, igual que també va ser-hi l’actual cap, David Castro.

L’any 1995 el desplegament dels Mossos d’Esquadra a la Selva Litoral es va iniciar amb la comissaria de Blanes com a punt neuràlgic, amb uns 200 agents que havien de cobrir tant aquest municipi com els altres dos d’aquest territori: Lloret de Mar i Tossa de Mar.

Un territori que la immensa majoria d’agents trepitjaven per primera vegada, amb una delinqüència marcadament estacional als qui tampoc no coneixien, portant les motxilles plenes de mapes i plànols sempre a mà per poder-se orientar, però sense la informació bàsica, una base de dades a zero. En aquella època pràcticament encara no hi havia mòbils, el correu electrònic era rudimentari i la gent es comunicava amb el telèfon fix, per tant depenien única i exclusivament de les emissores policials.

Uns inicis durs, acompanyats d’una realitat força diferent al haver de treballar en un territori on l’activitat turística va acompanyada d’un increment de l’activitat delictiva estacional. Això ha propiciat que l’ABP Selva Litoral hagi estat escola per a molts mossos d’esquadra. Bé perquè hi van estar de pas abans d’incorporar-se a un nou destí, bé perquè han format part d’algun reforç d’estiu.

Fotos: Ajuntament de Blanes