L’escriptor Jaume Planas va presentar a Blanes ‘Aiguamarina’, la seva primera novel·la

Jaume Planas / Ajuntament de Blanes

L’escriptor blanenc Jaume Planas Perxachs va presentar a la Biblioteca Comarcal de Blanes la seva primera novel·la, que porta per títol Aiguamarina.

Ho va fer acompanyat per Germán Bartolomé, editor d’El Punt Volat, que va actuar com a conductor de la presentació; així com Vicenç Relats, editor de ‘Gent i Terra’. Però, sobretot, amb Albert Torras, del grup de Teatre el Mirall, que va donar vida a fragments de l’obra amb una lectura teatralitzada. L’èxit de la convocatòria va fer necessari ampliar l’espai, obrint l’accés al Pati de la Magnòlia del costat.

La novel·la ha vist la llum després que la porta escrivint des de fa gairebé 20 anys, però no per la seva llargària, sinó per l’evolució que hi descriu. El protagonista és l’Eloi, qui fa un viatge de Blanes a Port de la Selva -on tant l’autor com el personatge hi tenen arrels familiars- per assistir a l’enterrament d’un familiar acompanyat pels seus dos fills i sense la seva esposa, amb qui travessa moments difícils perquè ella li ha estat infidel.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí i segueix-nos:  t.me/blanesaldia

L’autor presenta tres veus que va intercalant per articular el seu relat. La primera és poètica i reflexiva, en un monòleg interior que dialoga fictíciament amb la seva dona, intentant comprendre què ha passat. La segona és evocadora, i recrea la memòria d’un temps passat de manera diàfana i desenfadada, dibuixant històries habitades per personatges que l’Eloi va conèixer d’oïda.

Imatge de l’acte / Ajuntament de Blanes

Per últim, la tercera veu és més austera, asèptica i freda, per narrar l’escassa acció del present: l’arribada al seu poble, el retrobament amb familiars i coneguts, així com el motiu que l’ha mogut a fer aquest viatge de retorn al passat.

Planas explica que «en aquest viatge interior de retorn al paradís perdut, a la seva Arcàdia personal, l’Eloi descobreix pels contrastos que se li generen davant els ulls que aquell món mitificat s’ha diluït i ara toca aixecar l’acte de defunció».

Heus aquí quan es produeix l’evolució, la transformació, segons pròpies paraules de Jaume Planas: «L’home poruc, gris, caut i fràgil que sempre fuig d’estudi i amaga el cap sota l’ala es veu superat per una realitat que el desencisa. No li queda més remei que seguir escapant mostrant la seva veritable naturalesa d’anguila de qui no és capaç de plantar cara a la vida».

Guanyador de dos Premis Recvll

Jaume Planas Parxachs (Blanes, 1977) ha estat guanyador de dues de les categories dels Premis Recvll. La primera vegada va ser al 2016, quan va ser guardonat amb el Premi de Periodisme, i la segona ocasió l’any passat, en la modalitat de Retrat Literari. Compta amb diversos contes publicats com a finalista en diferents certàmens literaris com el ‘Vent del Port’ (2014 i 2018), i el Tinet (2019) apareguts en els llibres ‘Els cercles de la vetlla’, ‘Croquis d’un nu pintoresc’ i ‘Geografies de l’absència’, respectivament.

També ha publicat relats i articles a la Revista de Girona i en el digital Núvol. Ha participat en el llibre col·lectiu ‘Guia de la Costa Brava 1925’ actualitzada al costat de reputats escriptors catalans actuals oferint un retrat de la seva vila nativa. Col·labora amb la revista El Celobert i la centenària Recvll.