Comença la Festa Major de Blanes amb el pregó de la neurocirurgiana Jordina Rincón-Torroella

Jordina Rincón-Torroella, pregonera de la Festa Major 2021 / Ajuntment de Blanes

La Festa Major de Santa Anna de Blanes s’ha encetat aquest vespre amb un emotiu pregó a càrrec d’una dona blanenca internacional: Jordina Rincón-Torroella (Blanes, 1988), metgessa resident de neurocirurgia a l’Hospital Johns Hopkins de Baltimore, un dels millors centres dels Estats Units.

Jordina Rincón-Torroella ha compartit amb la concurrència els records de la seva infantesa i adolescència, viscuda ja en aquest nou segle XXI. A punt de graduar-se com a neurocirurgiana, ha destacat que té molts gens migratoris per voluntat o per força; és néta d’immigrants i ella mateixa ho és ara als Estats Units.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Un país amb qui la seva parella, en Tito, diu que estava destinada a fer de pont entre dues comunitats perquè va néixer el 4 de juliol, festa nacional a Estats Units, i es diu Jordina. És a dir; celebra el sant per Sant Jordi, Patró de Catalunya.

El públic l’ha acompanyat en aquest viatge emocional, compartint que allà on és ara enyora sobretot els estius a Blanes, on sempre ha gaudit de la platja on “Aquest mar tan clar i joiós era el nostre parc d’atraccions i aventures’, i es reconeix com «una forastera en busca de millorar el seu coneixement». Està triomfant en una disciplina complexa, en un país que no és el seu i malgrat pateix un dels inconvenients que ho és encara avui dia, en ple segle XXI: és una dona.

El pregó es va fer al Teatre de blanes / Ajuntament de Blanes

D’això en va tenir una prova durant els seus primers anys a Baltimore, on va arribar fa 19 anys. Quan li explicava els seus plans de residència a Estats Units a un neurocirurgià d’una gran institució, aquest li va contestar a la Jordina que «ni que escrivís un nou capítol de la Bíblia amb el mateix Jesucrist, no aconseguiràs entrar a la residència».

Tal com ha quedat clar, però, la passió amb què emprèn tot el què fa li va fer aconseguir una estada de 4 anys becada per la Caixa per escriure un Atles de Neurocirurgia i aprendre l’aplicació de cèl·lules mare en el càncer cerebral.

Ajuntament de Blanes

Com no podia ser d’una altra manera sent metgessa, s’ha referit a la seva experiència amb la COVID, a qui ha definit com «un enemic perseverant i silenciós. Està posant a prova la nostra resiliència, la capacitat d’afrontar situacions molt difícils i la voluntat de posar per davant dels nostres desitjos, les necessitats de la nostra comunitat i dels nostres familiars més vulnerables».

El seu pregó s’ha tancat amb dos darrers obsequis 100% sensorials. Primer amb la interpretació de l’havanera composta per Sílvia Pérez-Cruz ‘Vestida de Nit’, que ha tocat al piano la seva amiga i mestre de música Marina Alum, perquè és la cançó que sempre escolta la Jordina quan enyora la seva terra.

Ajuntament de Blanes

El segon ha estat tota una sorpresa per a tothom: un esclat de focs indoor en record del Concurs de Focs d’Artifici que, per segon any consecutiu, no es podrà gaudir a Blanes. Ha estat llavors quan Jordina Rincón-Torroella ha rebut la Font Gòtica de mans de l’alcalde de Blanes. Un cop fetes les fotografies de rigor per immortalitzar la jornada, l’acte s’ha tancat amb una cirereta del pastís de caire musical. Marina Alum i Josep Ma Piguillem, que dirigeixen una escola de música, han interpretat a quatre mans una peça memorable: Libertango, d’Astor Piazzola.