Homenatge a Rafaela Navarro González, una àvia centenària de Blanes

Rafela Navarro i l’alcalde Àngel Canosa / Ajuntament de Blanes

Aquest migdia ha tingut lloc a Blanes l’homenatge a Rafaela Navarro González, una longeva veïna del municipi on comença la Costa Brava, amb motiu d’haver complert aquest dilluns els 100 anys de vida.

L’alcalde, Àngel Canosa, acompanyat de la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita, han encapçalat l’acte que s’ha fet al jardí del domicili de la protagonista de la jornada, que viu a Residencial Blanes, als afores del nucli urbà de la vila.

Tots dos s’han encarregat de lliurar a l’homenatjada diversos obsequis coincidint amb el dia en què va néixer ara fa cent anys. A banda d’un ram de flors, li han entregat una placa commemorativa en representació de l’Ajuntament de Blanes, així com tres llibres relacionats amb la vila. Un d’ells és El Miratge de les Índies, escrit per Mercè Cabré i Josep Torres, sobre l’emigració blanenca a les amèriques al segle XIX, homes i dones coneguts aquí com els indianos.

La regidora Marian Anguita, Rafaela Navarro i l’alcalde Àngel Canosa / Ajuntament de Blanes

Els altres dos llibres són Joan Padern, aquarel·lista. De la Costa Brava a Amèrica (1946-1967), sobre un dels pintors més internacionals del municipi; i Blanes, una recopilació de fotografies antigues de la vila de Blanes que s’emmarquen en el primer terç del segle XX. Un recull d’imatges que, sens dubte, han recordat a l’homenatjada com era aquest municipi durant els seus primers anys de vida aquí.

Lliurament de la ‘Medalla Centenària’ de la Generalitat de Catalunya

D’altra banda, durant la breu trobada que s’ha fet al jardí de casa seva, l’alcalde i la regidora també li han lliurat la Medalla Centenària. Es tracta d’un reconeixement que concedeix la conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, per la contribució que han fet dones i homes del país en valors, experiència i coneixement que han acumulat i transmès a les noves generacions durant els 100 anys de vida.

La medalla anava acompanyada d’una carta signada per la consellera, Violant Cervera Gòdia, on s’explicita que les persones grans són un element fonamental per a la societat, dipositàries d’un bagatge imprescindible per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat. També remarca que la història de Catalunya s’escriu gràcies a les aportacions de persones com l’homenatjada.

Rafela Navarro amb els seus familiars / Ajuntament de Blanes

Un altre obsequi que ha rebut ha estat en nom de l’Associació de Pensionistes i Jubilats de Blanes, que no han preferit no assistir a l’acte donat l’actual context de la pandèmia. Tot i no participar-hi, la comitiva consistorial s’ha encarregat de lliurar-li en mà un obsequi floral que l’entitat els ha fet arribar per sumar-se a l’homenatge d’aquest dilluns, encara que fos en la distància.

Una dona procedent de Jaén i molt independent

Rafaela Navarro González va néixer el 19 de juliol de 1921 a Jaén. Fa molts anys que va venir a viure a Blanes, on ha tingut cura de tres fills, 5 néts i 5 besnéts. Dos dels seus fills viuen a Blanes, però el tercer va tornar a Jaén. Malgrat la seva longevitat, la Rafaela està molt bé de salut, és molt autònoma i no necessita cap mena de medicació.

Una de les seves nétes, la Maria Àngels, és qui s’ha encarregat d’organitzar l’homenatge posant-se en contacte amb l’Ajuntament de Blanes pel seu arranjament. Curiosament val a dir que aquest reconeixement a una àvia centenària no serà l’únic que tindrà lloc aquesta setmana després que feia molt de temps que no se n’havia fet cap altre: dijous vinent hi haurà una altra celebració que es va haver de posposar respecte la data assenyalada, a causa de la COVID.