Festa Major a Blanes del 22 al 26 de juliol amb mesures de prevenció del Covid

Ajuntament de Blanes

Falta poc més d’una setmana perquè Blanes comenci a viure amb tota la intensitat que es mereix -i que les mesures COVID permetin- la Festa Major de Santa Anna 2021. Enguany el gruix central del cicle festiu començarà el dijous 22 de juliol i s’allargarà fins arribar al seu dia central, el 26 de juliol, quan se celebra la festivitat de Santa Anna, patrona de Blanes.

L’any passat, l’augment dels contagis COVID va provocar haver de suspendre els actes que s’havien preparat, i aquest 2021 ja s’han reajustat amb les noves mesures anunciades a principis de setmana pel govern de la Generalitat. Sigui com sigui, els blanencs i blanenques esperen poder recuperar l’esperit de la seva Festa Major, amb actes tradicionals amanits amb concerts, espectacles infantils i cultura popular. És a dir: per a tots els gustos i edats.

Amb TELEGRAM rebràs al teu mòbil les nostres notícies a l’instant. Clica aquí y segueix-nos:  t.me/blanesaldia

Els actes de la Festa Major de Santa Anna s’allotjaran en diferents espais repartits arreu de la vila. A banda del nucli històric, també n’hi haurà a Mas Florit, Els Pins-La Plantera, Racó d’en Portas i Mas Cremat. Quatre dels emplaçaments són novetat: l’aparcament de davant l’Estació d’Autobusos –on hi haurà concerts i espectacles a la nit-, i tres pistes esportives.

Pregó de la neurocirugiana Jordina Rincón-Torroella

El tret de sortida de la Festa Major serà el dijous 22 de juliol a 2/4 de 8 del vespre al Teatre de Blanes, amb el tradicional Pregó d’Inici de Festes, l’Acte Institucional més destacat. Aquest 2021 anirà a càrrec d’una jove blanenca internacional: Jordina Rincón-Torroella (Blanes, 1988), metgessa resident de neurocirurgia a l’Hospital Johns Hopkins de Baltimore, un dels millors centres dels Estats Units.

Jordina Rincón-Torroella parlarà del Blanes que va conèixer durant la infantesa, però també de la seva experiència professional, marcada aquest darrer any i mig per com s’ha viscut la pandèmia als Estats Units. 

Espectacles infantils, cultura popular i concerts nocturns

El Departament de Cultura i Festes ha dissenyat un programa de la Festa Major 2021 que combina tres principals elements: animació infantil, cultura popular catalana i concerts nocturns. Tot plegat sense deixar de banda els principals eixos tradicionals que caracteritzen la Festa Major de Santa Anna de la població on comença la Costa Brava.

Les nits de divendres, dissabte i diumenge hi haurà concerts a partir de les 10 del vespre en un dels nous emplaçaments que s’estrena enguany: l’aparcament de darrera el CAP-2, davant l’Estació d’Autobusos. Divendres 23 actuarà ‘Ruc’N’Roll’, que versiona temes de grups catalans; l’endemà dissabte es farà una ‘Nit de Versions’ amb el conegut i aclamat grup ‘Hotel Cochambre’, amb un repertori molt variat; i diumenge serà el torn de ‘Los 40 Clàssic’ de Cadena SER, amb música pop-rock.

La primera nit de Festa Major, la del dijous 22, la jornada també es tancarà en aquest mateix emplaçament, primer amb una actuació dels Castellers de l’Alt Maresme i després amb un espectacle de dansa tradicional amb l’Esbart Joaquim Ruyra. La cultura popular catalana també estarà representada dissabte a la Plaça dels Dies Feiners amb una audició-concert de sardanes amb la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria; diumenge amb la percussió de la Colla de Diables Sa Forcanera, i el dilluns amb els Gegants de Blanes.

D’altra banda, també cal apuntar la representació dramatúrgica que tindrà lloc a les 7 del vespre del diumenge 25 de juliol al Teatre de Blanes, a càrrec del grup El Mirall, així com els dos espectacles d’animació infantil programats per a la canalla, tots dos a la Plaça dels Dies Feiners, i a la mateixa hora: a les 7 del vespre. El divendres 23 hi haurà un espectacle de màgia, i el diumenge 25 animació a càrrec de Circus Show.

Festivitat de Santa Anna, Patrona de Blanes

El punt àlgid de la Festa Major de Blanes arribarà el dilluns 26 de juliol, quan se celebra la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila. Serà aquest dia quan es concentrin els actes més tradicionals del cicle festiu, començant per la sortida de la Comitiva Oficial que es farà a ¾ de 12 del matí des de l’Ajuntament de Blanes, encapçalada per l’alcalde, regidors i regidores.

La comitiva anirà fins l’Església Santa Maria, on a les 12 del migdia s’hi celebrarà l’Ofici Solemne en honor a la patrona. A la sortida de la missa l’Esbart Joaquim Ruyra oferirà el tradicional ‘Ball de Morratxes’, que canviarà el seu habitual emplaçament de davant l’edifici consistorial. Enlloc d’això, el ball s’interpretarà a la Plaça de l’Església, mentre que les autoritats veuran el ball des de la portalada d’entrada a l’església.

La festivitat de Santa Anna finalitzarà a partir de les 7 de la tarda amb quatre ingredients, tots quatre a la Plaça dels Dies Feiners. Primer hi haurà un Ball de Gegants amb la Colla Gegantera de Blanes seguida per un concert de l’Orquestra Montgrins. Després, a les 10 de la nit, hi haurà una nova actuació de la Colla Gegantera, seguida pel ‘Concert de Festa Major’ de l’Orquestra Montgrins.

Tres jornades de ‘Barrifest’

Abans, durant i després de tots aquests actes, l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de l’Àrea de Participació Ciutadana i l’equip de Nau4 Espai Jove, han dissenyat una proposta alternativa d’oci juvenil, rebatejada com la ‘Festa Major Jove Alternativa’, que inclou tres sessions. La primera serà a la Pista Esportiva del barri de Mas Florit aquest proper dissabte 17 de juliol a les 7 de la tarda hi haurà un Taller de Breakdance, i a les 8 del vespre –les noves mesures han obligat a avançar l’horari previst, que inicialment era a 2/4 d’11 de la nit-, continuarà amb un concert de Baya Baye, Doble & Hug Sound + Basement Band.

La segona sessió es farà el divendres 23 de juliol a la Pista Esportiva de darrera la Biblioteca Comarcal, al barri del Racó d’en Portas. A la tarda hi haurà activitats amb l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa i la Colla de Diables Sa Forcanera, i al vespre les actuacions de Monalissa, Dog Skull, i DJ Alvarito vs. DJ Borjamari. Per últim, la tercera i darrera sessió de ‘Barrifest’ s’ha programat pel dissabte 31 de juliol a la pista esportiva del barri del Racó d’en Portas.

A la tarda hi haurà doble actuació: d’una banda l’espectacle de màgia amb Sanyes Mag, i de l’altra dos monologuistes: Pau Murner i Guillem Estadella. A la nit serà el torn de Paula Bu & Alex Bass, Challart58 & Matah; Belén Natalí & Raggattack. Per participar a totes les actuacions, concerts i espectacles infantils de la Festa Major de Santa Anna de Blanes caldrà fer inscripció prèvia a través de dos enllaços:

Actes Festa Major de Blanes: https://www.teatredelacostabravasud.cat/
Actes Barrifesst: https://linktr.ee/nau4_espaijove