Blanes canviarà el nom de l’Avinguda Joan Carles I pel de l’Avinguda de la República

Un dels temes aprovats ahir al ple de l’Ajuntament de Blanes del mes de juliol celebrat per via telemàtica és retirar tots els reconeixements que hi ha en aquesta població respecte al rei emèrit Joan Carles I.

Per això, una de les demandes incloses a la moció contempla que es doni compliment a una anterior proposta aprovada a la sessió del març de l’any 2018, on es va acordar que es canviaria el nom de l’Avinguda Joan Carles I pel de l’Avinguda de la República.

Si llavors la moció va aprovar-se per 17 vots a favor –tot i que finalment no es va fer realitat-, en el cas de la d’ahir, ha prosperat per 13 vots a favor. D’aquest total, 10 corresponen als dos grups municipals que van presentar la moció –Blanes En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya-, i 3 de Junts per Blanes. Per la seva banda, el Partit dels Socialistes de Catalunya i el regidor no adscrit es van abstenir (6 vots) i els dos regidors de Ciutadans van votar-hi en contra.

Un vial que passarà de ser monàrquic a republicà

L’actual ‘Avinguda Joan Carles I’ és un vial que enllaça el centre de la vila amb el veïnat de Mas Borinot, travessant els barris de Mas Enlaire, La Pedrera-Carretera de Lloret i Montferrant. Amb l’entrada en funcionament de la nova viabilitat parcial del Pla Costa Brava, va passar a tenir un sol sentit de circulació, i és una de les artèries d’entrades principals venint de Lloret fins al centre de la vila.

Entre els equipaments que s’hi allotgen destaca la seu de la prefectura de la Policia Local i Protecció Civil, situada al seu extrem nord, a tocar de la GI-682, la Carretera d’Accés a la Costa Brava en el costat que connecta amb Lloret. A nivell local, no hi ha cap altre símbol ni extern ni intern que reti cap tipus d’homenatge a la corona ni a la família reial espanyola.

Fa més d’una dècada que la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ja no allotja cap retrat oficial. El darrer que hi va haver penjat era el del rei emèrit, i no s’hi ha arribat a penjar mai el del seu successos. Tampoc hi ha hagut des de llavors les fotografies que també podrien haver-i hagut, en aquest cas del president de la Generalitat.

A la moció també es demana la creació d’una comissió al Congrés dels Diputats per aclarir els presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal del rei emèrit Joan Carles I. També vol que s’investigui sobre les relacions diplomàtiques i comercials entre l’estat espanyol i Aràbia Saudita, el seu vincle amb institucions i empreses espanyoles i els seus efectes sobre l’erari públic. D’igual manera, dóna suport a qualsevol iniciativa que tingui per objectiu denunciar la opacitat de la monarquia espanyola i en favor de clarificar qualsevol presumpte irregularitat comesa per la mateixa.