El ple de Blanes aprova modificar el pressupost per realitzar inversions valorades en 2 M€

El ple extraordinari celebrat ahir a l’Ajuntament de Blanes va aprovar acollir-se a les subvencions del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) una línia d’inversió pel període 2020-2024. La quantitat màxima que es podrà percebre serà de 250.000 €. El punt es va aprovar amb els vots de l’eqiuip de govern (ERC i Blanes en Comú) i l’abstenció de PSc i Junts per Blanes. Cs no va votar. 

Es tracta dels mateixos punts que es van haver de deixar sobre la taula en l’anterior ple ordinari del 30 d’octubre. Ara, després que s’han mantingut reunions de treball prèvies, s’ha pogut convocar i celebrar la sessió dins del termini per poder optar a les subvencions, en temps i forma per presentar la documentació necessària abans que s’esgoti la data límit, el proper divendres dia 15.

L’alcalde, Àngel Canosa, s’ha mostrat satisfet que finalment es pugui començar a posar fil a l’agulla a alguns dels projectes que han de marcar l’actual mandat 2019-2023. Va dir que «són els primers d’un llistat de temes que considerem cabdals pel municipi, i que volem que s’endeguin durant l’actual mandat».

Plaça 11 de Setembre

Projecte de la plaça 11 de Setembre i talús al jaciment dels Padrets

El consistori blanenc ha presentat dos projectes que sumen prop d’1’5 M€ (1.416.120 euros) per optar a subvencions del PUOSC. El més costós és la primera fase del projecte de condicionament de la plaça 11 de Setembre, al barri de Mas Enlaire., que compta amb un pressupost de 800.520 euros. Prèviament, l’Ajuntament hi realitzarà diverses actuacions necessàries que inclou la redacció del projecte executiu i l’encàrrec de la direcció d’obres. Aquests treballs addicionals signifiquen uns 60.000 euros d’import.

L’altre projecte presentat inclou l’estabilització del talús i el jaciment arqueològic d’Els Padrets, així com un local de serveis a la plaça 11 de Setembre. En aquest cas, el pressupost és de 615.600 euros, i prèviament l’ajuntament també realitzarà diverses actuacions que inclouen la redacció de projectes, i l’excavació de la zona del jaciment per poder determinar l’abast i l’encàrrec de direcció d’obres, uns treballs previs quantificats en uns 78.000 euros.

Talús d’Els Padrets

Modificació de pressupost de més de 2 M€ per a d’altres projectes

Perquè els dos projectes puguin concórrer a les subvencions que atorga el PUOSC, prèviament l’Ajuntament de Blanes ha de poder disposar de les quantitats econòmiques necessàries per executar-los, és a dir, disposar de la corresponent certificació pressupostària. Per aquest motiu, el segon punt a l’ordre del dia ha inclòs l’aprovació de la modificació de pressupost, permetent destinar recursos a altres inversions sense necessitat de formalitzar nous préstecs. Es va aprovar emb el vots de l’equip de govern, PSc i Junts per blanes, 17 vots en total.

Fruit de les reunions de treball celebrades la setmana passada, i les aportacions de les diverses forces polítiques amb representació municipal, avui s’ha aprovat una modificació de pressupost de 2.043.000 euros per a diverses inversions. Es tracta d’alguns dels temes que formen part del llistat total del Pla d’Inversions per aquest mandat 2019-2023, és a dir: per dur a terme en un futur immediat.

La modificació del pressupost permetrà iniciar quatre grans projectes. A banda dels dos ja esmentats, les dues principals novetats són els treballs preliminars per a la futura execució del projecte de remodelació de la Plaça dels Dies Feiners, amb un import de 250.000 euros; així com els treballs preliminars per a una obra hidràulica i d’urbanització de superfície al barri de Mas Cremat, de 125.000 euros. La resta corresponen a quatre temes relacionats amb manteniments, reparacions i rehabilitacions.

Ciutadans no participa en les votacions

L’anècdota de la sessió l’han protagonitzat els tres regidors de Ciutadans que, poc abans que comencés la votació del primer tema, s’han aixecat de la taula i s’han assegut a la primera fila del públic en senyal de protesta. Els representants de C’s han continuat asseguts sense retornar al seu lloc de l’arc plenari durant el tractament del segon tema, per la qual cosa no han votat en cap de les dues qüestions.

Segons ha explicat el regidor de Ciutadans, Sergio Atalaya, el seu grup s’ha sentit insultat per l’alcalde durant l’explicació del primer punt en relació a les negociacions que s’han fet aquests darrers dies de cara al ple i les explicacions que s’estaven donant. Àngel Canosa ha qualificat l’actitud de Ciutadans com de ‘tenir poca vergonya’, en al·lusió a l’exposició de motius que ha fet un altre dels regidors de Ciutadans, Christian Ortiz.

En canvi, Sergio Atalaya ha entès que l’alcalde els havia qualificat a ells de ‘ser uns poca-vergonyes’. Per això, Sergio Atalaya li ha demanat a l’alcalde que, per una qüestió d’ordre, retirés les seves paraules o marxarien del ple. El batlle li ha demanat diverses vegades en virtut de quin article ho demanava, i finalment els tres edils de C’s s’han aixecat.

Fotos: Ajuntament de Blanes