Oriol Junqueras diu a Blanes que quan Catalunya sigui independent tindrà un futur «digne»

Oriol Junqueras, ahir a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes / Foto: Jordi Cañellas

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya i candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, va fer ahir a la tarda un acte polític de precampanya electoral a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes, que es va omplir de gom a gom.

També va intervenir Roger Torrent, cap de la llista d’ERC per  la demarcació de Girona.

Durant el seu parlament el líder republicà va afirmar que Catalunya és el tercer país del món que paga més impostos sobre la renda i que l’Estat espanyol té el rècord de suspensió de pagaments de la història i també de condemnes del tribunal de drets humans d’Estrasburg.

Per aquest motiu va afirmar que Catalunya ha de ser una nació independent, per esdevenir un estat que tingui un futur digne. En aquest aquest sentit, va afirmar que les properes eleccions són clau per vançar cap a la independència.

La sala de plens es va omplir / Foto: Jordi Cañellas

Hores abans Junqueras va fer un altre acte a Arbúcies, on va argumentar que «l’anunci per part d’Europa de què no hi haurà un rescat a la
banca espanyola, i que aquest rescat ha de venir a través dels recursos públics de l’Estat espanyol, demostra una vegada més que dins d’Espanya no hi tenim un futur econòmic digne».

El president d’ERC va afegir que «l’anunci d’Europa torna a demostrar que és imprescindible que els ciutadans de Catalunya disposem del nostre propi estat, que ens adrecem directament a Europa, que poguem interlocutar directament amb Europa, que disposem d’un estat com qualsevol altre estat d’Europa com Dinamarca, Suècia o Holanda».

«Els mitjans i governs europeus mostren interès positiu en el futur de Catalunya dins la Unió Europea, només són els polítics i mitjans espanyols els únics interessats en negar un futur europeu per la Catalunya independent».

El disputat vot de l’esquerra independentista

Les properes eleccions al Parlament de Catalunya es presenten molt interessants des del punt de vista de l’esquerra independentista. Les dues últimes eleccions, el 2006 i novembre 2010, mostren que ERC va sofrir fa dos anys un important desgast, fruit del càstig del electorat als partits que van formar el Govern tripartit.

Oriol Junqueras, acompanyat per candidats d’ERC de Girona / Foto: Jordi Cañellas

ERC va obtenir el 2006 a Blanes 1.406 vots (10,56%) i es va situar com la tercera força. En canvi, el 2010 ERC va passar a ser la cinquena (va ser superada pel PP i ICV-EUiA) doncs solament va recollir 779 paperetes (5,25%). Aquest desgast es va perllongar en les eleccions municipals de maig de 2011, quan solament va obtenir 446 vots. Llavors, part del electorat li va donar l’esquena i va recolzar la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que es presentava a la ciutat per primera vegada i que va aconseguir 622 vots.

Curiosament, la CUP es presentarà el 25-N per primera vegada a les eleccions al Parlament, amb la qual cosa serà un rival d’ERC en les urnes. Per aquest motiu, serà interessant conèixer l’evolució de l’electorat de l’esquerra independentista blanenc, que també podrà votar a Solidaritat Catalana per la Independència (SI), que el 2010 va recollir 297 vots.

La sensació que desprenen les enquestes que fins ara s’han publicat és que ERC es beneficiarà de la renovació de líders del partit -Junqueras s’estrena com a candidat a la presidència-, i d’un previsible vot útil en el segment de l’electorat independentista. En aquest sentit ERC hauria d’aspirar a Blanes a repetir o millorar el resultat de 2006, encara que serà difícil per la presència de SI i CUP, formacions que no es van presentar aquell any, quan Josep Montilla (PSC) va reeditar el segon Govern tripartit.

Text: José Fernández