Blanes celebra el Dia Mundial de l’Alliberament LGTBI penjant la bandera multicolor a la façana del consistori

Ajuntament de Blanes

La bandera multicolor oneja a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes des d’aquest matí amb motiu del Dia Mundial de l’Alliberament LGTBI, que se celebrarà el proper divendres, 28 de juny. El Dia Mundial de l’Alliberament Lesbià, Gai, Transsexual, Bisexual i Intersexual commemora els fets que van tenir lloc el 28 de juny del 1969 a la ciutat de Nova York. 

Es coneix com la ‘Revolta Stonewall’, i va ser la primera vegada en què les persones LGTBI es van rebel·lar contra una batuda policial que es va fer al local d’ambient Stonewall Inn, i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda. Aquest 2019, en què es compleixen els 50 anys dels fets, diverses ciutats d’arreu del món aprofiten per celebrar el 50è aniversari d’aquesta revolta. 

La ‘Revolta Stonewall’ va propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar i reconèixer a nivell internacional, tant la diversitat en l’orientació afectiva sexual com la identitat de gènere. En el nostre context més proper, també és important recordar que es compleix el 40è aniversari de la derogació de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación Social (LPRS), que va modificar expressament la Ley de Vagos y Maleantes del 1954 que incloïa la homosexualitat com a delicte amb penes d’internament. 

També tenien prohibit residir en determinats territoris, la obligació de declarar el domicili habitual o bé la submissió a vigilància obligatòria. Durant pràcticament una dècada d’existència de la llei, van passar per la presó gairebé un miler de persones homosexuals o transsexuals. L’any 1979 Armand de Fluvià, conjuntament amb Francesc Francino, varen liderar la Campanya contra la descriminalització de la llei, i l’any 1975 va néixer el Manifest FAGC, que va donar peu a la creació del Front d’Alliberament Gai de Catalunya. 

La bandera de l’Arc de Sant Martí oneja públicament a Blanes des del 2011 

A Blanes, les banderes de suport al moviment LGTBI onegen ara tres cops al llarg de l’any al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes, després que al 2016 es va aprovar per unanimitat una moció presentada per ICV-EUiA i Batega per Blanes. Els altres dos dies, a banda del 28 de juny, són el 17 de maig amb motiu del Dia Internacional Contra la Transfòbia; i el 24 d’octubre, quan se celebra el Dia Internacional a favor de la Despatologització de la Transsexualitat com a malaltia mental. 

La primera vegada que la bandera multicolor va onejar al balcó principal de l’Ajuntament de Blanes va ser el 28 de juny del 2013. Anteriorment, l’any 2011, es va penjar a la Rotonda dels Focs –a la cruïlla de la GI-683 i el Carrer Anselm Clavé-, i al 2012 es va penjar a la Plaça Catalunya, a tocar de la platja. Una posterior moció aprovada l’any 2013 va aconseguir que finalment onegés al lloc que des d’un principi es volia: la façana de l’edifici consistorial.