La seguretat i el context polític nacional marquen el debat electoral 2019 de Blanes

Foto de grup dels candidats / Josep Salip

El Teatre de Blanes, ple de gom a gom com en poques ocasions s’arriba a veure en actes que no siguin lúdics, ha estat l’escenari on avui dijous s’ha fet el Debat Electoral de les Municipals 2019, quan falten només tres dies per la cita amb les urnes.

Ha estat la primera vegada que, l’únic debat públic que s’organitza en cada contesa electoral municipal, s’ha acollit en aquest recinte que té una capacitat per a prop de 400 persones.

Al llarg de gairebé dues hores –des de les 8 del vespre fins les 10 de la nit- els i les alcaldables de les 10 candidatures d’aquest 2019 han defensat els respectius programes i han tractat els temes que han marcat l’actual mandat. Han participat Mario Ros (PSC), Jordi Urgell (Blanes En Comú-Podem), Mia Ametller (Junts x Blanes), Àngel Canosa (ERC), Sergio Atalaya (Ciutadans), Joan Rota (CUP), Salvador Tordera (PP), Elena Díaz (UNIDOS-SI), Pedro Bayonas (VOX) i Xavier Lozano (APB-Independents de la Selva).

S’ha encarregat de conduir i moderat el debat el periodista Marc Romero qui, després d’una breu introducció, ha cedit la paraula a cadascun dels i les alcaldables perquè fessin el seu plantejament inicial. Després, ja s’ha entrat en els quatre blocs de contingut en què s’havia estructurat: els temes més destacats del mandat; el model de ciutat, el context polític nacional, i els possibles pactes post-electorals.

Per últim, el darrer tram del debat ha quedat centrat en l’anomenat ‘minut d’or’, en què cada candidat i candidata han pogut intervenir per darrera vegada per demanar el vot, o bé per fer un darrer missatge. L’anècdota del debat ha estat la interrupció del fluid elèctric que s’ha produït al Teatre de Blanes poc temps abans que havia de començar l’acte, i que s’ha repetit tot just havien transcorregut els primers minuts del debat, obligant a interrompir-lo.

Al llarg del debat, un dels temes que ha aixecat més interès han estat les solucions que proposaven les diferents candidatures pels problemes d’inseguretat i incivisme que hi ha principalment als barris d’Els Pins i La Plantera. Relacionat amb aquest tema, també s’ha parlat del projecte d’ubicar la Prefectura de la Policia Local en una nova infraestructura. En aquest sentit, tothom ha defensat la necessitat que els agents puguin treballar en millors condicions, així com que cal reforçar el cos amb més efectius.

En general, tothom ha coincidit en assenyalar que, per solucionar aquesta qüestió, cal diàleg, però també que jurídicament hi hagi el necessari assessorament i garanties per poder resoldre-ho d’una vegada, no tan sols a base de presència policial. Una altra de les qüestions que més ha interessat al públic ha estat quin model de ciutat defensava cada candidatura, on el vessant econòmic era el rerefons en què s’ha incidit més.

Aldarulls durant la celebració del debat i concentració pacífica

Al llarg de la celebració del debat, una part del nombrós públic que omplia el Teatre de Blanes, ha escridassat totes les intervencions que provenien principalment de Vox, Unidos Sí, Ciutadans i, en alguns casos, també del PP. Aquesta part dels espectadors acompanyava el seu sonor rebuig verbal aixecant uns cartells on es llegia ‘Fora Feixistes’. 

El presentador i moderador ha hagut de demanar en nombroses ocasions que respectessin el torn de cada candidat i candidata. Un dels moments àlgids de les escridassades s’ha donat especialment quan s’estava debatent el tercer bloc, que plantejava als candidats quina creien que és la solució per al conflicte entre el govern de la Generalitat i el de l’estat espanyol.

D’altra banda, també hi ha hagut altres membres del públic –un parell d’espectadors- que han aixecat un cartell vermell on es llegia ‘Mario Ros Game Over’ quan parlava el candidat del PSC. Val a dir per últim que, abans que comencés l’acte, un grup de veïns dels barris d’Els Pins i la Plantera s’han manifestat en una concentració pacífica davant del teatre lluint una pancarta on es llegia ‘Per uns barris més segurs. Solució discoteques conflictives ja !!’.