L’Ajuntament de Blanes lliura a Caritas 300 bicicletes que havia recollit i confiscat la Policia Local

Ajuntament de Blanes

L’Ajuntament de Blanes va lliurar aquest passat dimarts unes 300 bicicletes perquè les puguin aprofitar col·lectius desfavorits. A principis d’aquest 2019 l’Ajuntament i Càritas Interparroquial van signar un conveni de col·laboració amb aquesta finalitat, i amb aquest acord s’ha pogut formalitzar la cessió dels vehicles a dos rodes.

El projecte ha estat promogut per la Policia Local de Blanes, que s’ha encarregat de fer la selecció de 300 bicicletes d’entre un total de 600 que estaven emmagatzemades al dipòsit municipal. Es tracta de bicicletes que, fa molt de temps, van ser retirades de la via pública pels agents locals. Bé perquè estaven abandonades i no ha estat possible localitzar als seus propietaris, o bé perquè han comès alguna infracció, van ser immobilitzades i mai més ningú les ha reclamat.

A diferència dels cotxes o altres tipus de vehicles a motor, per poder identificar al propietari d’una bicicleta calen tota una sèrie de condicionants que no solen donar-se habitualment. La llei marca que les bicicletes s’han de tractar com a qualsevol altre tipus d’objectes perduts com els que també estan en dipòsit a la Policia Local de Blanes i l’Ajuntament, entregats habitualment per la ciutadania que els hi porta.

La custòdia en prevenció perquè els seus legítims propietaris puguin anar a reclamar la bicicleta s’allarga durant 60 dies. Un cop ha passat aquest temps reglamentari d’espera, el propietari perd la seva titularitat.

Sovint el què se sol fer és destruir-les, però en aquest cas la Policia Local va pensar que la gran majoria dels vehicles encara podien tenir una segona vida per a algú que les hagués de menester.

Ajuntament de Blanes

Va ser així com va sorgir la idea de signar un Conveni de Col·laboració, que ara s’ha fet realitat amb el lliurament de les bicicletes. Es van entregar ahir, i ara el què farà Càritas Interparroquial de Blanes és posar-les a punt i anar-les cedint en propietat a tothom qui pugui necessitar-la, i que s’ajusti als paràmetres establerts. Segons queda recollit al conveni, Càritas pot encarregar-se de lliurar-les directament a persones.

També hi ha la possibilitat que Càritas les cedeixi a entitats que treballin amb persones amb risc d’exclusió social que necessiten mitjans de transport per a les seves activitats diàries, per anar a treballar, però també perquè en facin un ús lúdic i/o educatiu. Quan es lliuri la bicicleta a cada interessat o interessada, Càritas també l’acompanyarà amb un document que acrediti que se li cedeix en el marc del conveni signat amb l’Ajuntament de Blanes, i per això hi constaran les dades de la persona a qui es lliura, les del vehicles i la data en què s’entrega.

Aquesta ha estat la segona ocasió en què la Policia Local de Blanes ha fet una tria entre les bicicletes que té guardades en custòdia al dipòsit i les ha cedit a alguna entitat sense afany de lucre. Ara fa cinc anys, ja va lliurar-ne una seixantena al programa ‘Bicis per a la Vida’, on participaven la Fundació Alberto Contador, la Fundació SEUR, l’Associació de Minusvàlids de Pinto (Madrid) i la Fundació Ananta.