Detinguts els autors d’un robatori en un caixer automàtic de Blanes causant una explosió

Mossos d’Esquadra

Agents de Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han identificat dos homes, de 54 i 47 anys, de nacionalitat italiana i espanyola, com a presumptes autors de tres robatoris amb força a caixers automàtics comesos a través del mètode de detonar-los amb artefactes explosius.

El sospitós de nacionalitat italiana va ser detingut i se’l vincula amb tots els fets, mentre que el segon, de nacionalitat espanyola, es considera que va participar en només un dels robatoris. Tots dos estan en presó preventiva.

Els robatoris a caixers automàtics van tenir lloc entre els mesos d’octubre i desembre de 2018, concretament el 12 d’octubre de 2018 a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), el 17 d’octubre de 2018 a Fogars de la Selva i el 15 de desembre a Blanes. En el cas del caixer de Bellaterra, ubicat al Campus de la UAB, els presumptes autors no van arribar a consumar el robatori ja que els va fallar el sistema de detonació.

Els investigadors van poder vincular tots tres fets, ja que van tenir lloc en un curt període de temps i, especialment, pel modus operandi emprat pels lladres, molt poc corrent a Catalunya i que consistia en causar una detonació en el caixer automàtic a partir d’un tipus d’explosiu de fabricació casolana. Les gestions i informació recollida va permetre als investigadors centrar-se en la recerca d’uns únics autors que molt probablement estarien especialitzats en els atacs a caixers automàtics i tindrien coneixement en la fabricació d’explosius.

L’artefacte usat pels delinqüents consistia en una mànega plàstica farcida de material explosiu de fabricació casolana, a la qual se li connectava un detonador que s’activava a distància a través d’un cable elèctric. Els lladres introduïen la mànega en el caixer i forçaven alguna de les finestres expenedores. Precisament, aquest sistema de detonació els va fallar en el caixer de Bellaterra, fet que va permetre als investigadors obtenir detalls més concrets de com es cometien els robatoris i sobre el material explosiu utilitzat.

Als investigats, amb un ampli historial delictiu, a banda dels tres robatoris a caixers automàtics, se’ls imputen també els delictes de tinença/fabricació d’explosius, danys agreujats, així com sostraccions de vehicles i falsificació documental, ja que per perpetrar algun dels robatoris van utilitzar algun vehicle sostret al qual van canviar-li la matrícula amb plaques sostretes a d’altres vehicles. Per tots aquests fets, tots dos detinguts ja estan en presó preventiva.