Aquest diumenge es donaran a conèixer el guanyadors de Premis Literaris Recvll

Jurat dels Premis Recvll / Ajuntament de Blanes

El jurat dels Premis Recvll, presidit per Vicenç Villatoro, ja es va reunir fa pocs dies per emetre el veredicte corresponent a la 55a edició, en les diferents categories literàries. A Blanes ja està tot a punt perquè al llarg del proper cap de setmana tinguin lloc diversos esdeveniments i espectacles al voltant d’aquesta festa cultural, que culminarà amb el lliurament dels guardons que es farà diumenge a les 12 del migdia al Teatre de Blanes.

Els Premis Recvll són els guardons literaris més destacats d’arreu de Catalunya, reconeguts i apreciats per autors i autores de diferents generacions. Durant més de mig segle de vida han ajudat a descobrir nous valors i a consolidar la carrera d’escriptors que sovint han vist publicada per primera vegada una obra seva gràcies a aquest certamen. Signatures com Montserrat Roig, Jordi Llavina, Jaume Cabré, Carme Riera o Ramon Madaula han guanyat un Premi Recvll.

128 obres presentades per 110 autors, amb 6 categories de premis

La 55a edició dels Premis Recvll ha comptat amb un total de 128 obres presentades, corresponents a 110 autors repartits en els diferents gèneres a concurs. A diferència de l’anterior edició, la categoria on han hagut concorregut més originals ha estat la de Narració, i on menys se n’han presentat és a la de Retrat Literari :

Treballs que concorren en cada categoria:
§ Premi Poesia Benet Ribas: 31 treballs
§ Premi Narració Joaquim Ruyra: 32 treballs
§ Premi Teatre Josep Ametller: 19 treballs
§ Premi Periodisme Salvador Reynaldos: 10 treballs
§ Premi Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril: 8 treballs
§ Premi Conte Infantil: 28 treballs

Respecte la procedència, la majoria de les obres pertanyen a autors i autores de les comarques barcelonines, seguits pel territori gironí, tarragoní i de ses Illes Balears, així com d’altres territoris. Com sol passar en cada nova edició, també hi ha treballs escrits per blanencs i blanenques, i enguany n’hi ha hagut 5.

Procedència:
§ Barcelona i comarques: 55
§ Girona i comarques: 24
§ Tarragona i comarques: 12
§ Lleida i comarques: 2
§ Països Valencians: 3
§ Illes Balears: 7
§ Blanes: 5
§ Estat Espanyol: 2

A banda de tenir garantida la seva publicació, els treballs guardonats compten amb premis en metàl·lic que sumen 8.200 € en total.

§ Premi de Narració Joaquim Ruyra dotat amb 2.500 €
§ Premi de Poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 €
§ Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 €
§ Premi de Periodisme Salvador Reynaldos, dotat amb 800 €
§ Premi de Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril, dotat amb 800 €
§ Premi de Conte Infantil Joan Petit, dotat amb 600 €
Gala dels 55ens Premis Literaris Recvll

Per tercer any consecutiu, el lliurament de premis ha esdevingut en una autèntica gala, per això hi haurà d’altres elements escènics que li conferiran un valor afegit més atractiu. Aquests complements enllacen amb la promoció de la cultura i la identitat catalanes que caracteritzen el mateix esperit que va impulsar fa més de mig segle la creació dels Premis Recvll.

En aquest darrer sentit, comptant amb la col·laboració del director teatral blanenc Pep Alum i del grup Xiroia, s’oferiran dos dels moments culminats de l’obra recentment representada: B de Boesia. Els fragments triats fan referència als versos d’un dels autors inclosos al text del muntatge, Joan Brossa, en qui també s’ha inspirat Alum per fer una instal·lació que lluirà al vestíbul del Teatre de divendres a diumenge.

A mesura que es vagin coneixent els noms dels autors i autores guardonades un alumne de les Classes de Català per a Adults del CPNL de Blanes llegirà un breu fragment de l’obra guanyadora, i un dels membres del jurat, Salvador Roca, els farà una breu entrevista dalt l’escenari. Al llarg de la gala participaran representants de famílies, patrocinadors i institucions que recolzen la iniciativa. Entre ells: Ajuntament de Blanes, Consell Comarcal de la Selva, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya.

Premi de Teatre 2018 i recital poètico-musical amb ‘Paraula de Poeta’

L’inici de la celebració dels Recvll s’encetarà divendres vinent 8 de març a les 9 de la nit amb la representació de l’obra guanyadora del Premi de Teatre Josep Ametller de l’any passat: La Veritat, de l’escriptor barceloní Esteban Eche Costa. És una comèdia d’embolics a càrrec de la companyia Punt i Seguit Teatre, i que parteix d’un cas real, en què una dona que depassava els 50 anys va anar al metge per una dolència i van descobrir que en realitat, genèticament, és un home.

L’endemà dissabte, l’intens cap de setmana dedicat als Recvll tindrà un punt d’inflexió amb el recital de poesia acompanyada d’imatges i música que oferirà el grup ‘Paraula de Poeta’ al Teatre de Blanes, de nou a les 9 de la nit. Els rapsodes Salvador Roca i Eugènia Carbó, embolcallats per la música al piano de Quim Solà i al violí per Agustí Coma-Alabert, donaran veu i presència a dos continguts literaris molt atractius: el Món d’Ulisses de Mercè Rodoreda, i l’Erosfera, del poeta i cantautor d’origen africà Guillem d’Efak.