Instal·lan un ‘Jardí del Repòs’ al cementiri de Blanes per dipositar-hi les cendres dels difunts

Jardí del Repòs

L’Ajuntament de Blanes ha començat les obres per instal·lar un Jardí del Repòs al cementiri. El nou espai, emplaçat a la zona enjardinada situada just al darrera de la capella, suposarà una alternativa per a dipositar les cendres de les persones difuntes després de la incineració, i possibilitarà un lloc físic on poder recordar-les. Així, es dóna un servei per a totes aquelles famílies i amics que prefereixen deixar reposar les cendres en un espai comú. 

L’actuació estarà enllestida abans del proper 1 de novembre, Dia de Tots Sants, i significarà una ampliació de les disponibilitats funeràries del cementiri. A més a més dels columbaris per a dipòsit de cendres individualitzat o familiar, hi haurà aquest nou servei, el ‘Jardí del Repòs’, on es farà en comú amb les cendres d’altres persones difuntes. 

Jardí del Repòs, un servei gratuït 

L’opció de la incineració enlloc de l’enterrament s’ha incrementat molt els darrers anys, tal com es constata en les cerimònies funeràries. El columbari –un espai on dipositar les cendres amb urnes o altres tipus de receptacles- es va posar en marxa al cementiri municipal de Blanes fa més d’una dècada. El nou servei del ‘Jardí del Repòs’ serà gratuït, si bé prèviament caldrà comunicar al cementiri que es vol utilitzar per obrir el prisma central on hi haurà l’obertura per abocar-hi les cendres. 

A l’hora de cercar la millor ubicació, s’ha triat aquesta zona enjardinada posterior a la capella, un àmbit envoltat de xiprers de gran alçada que li confereixen un ambient especial i agradable. Del centre d’aquest espai s’elevarà -sobresortint del terra- un prisma quadrat de marbre blanc amb una cobertura d’acer inoxidable a través del qual es vessaran les cendres al subsòl, on es recolliran en un dipòsit soterrat. Pretén ser un element únic i elegant per la seva forma i pels materials que s’utilitzaran. 

Jardí de Repòs

Per poder arribar al punt central del vessament de cendres hi haurà un recorregut accessible que travessarà la zona i s’eixamplarà en el seu punt central. També s’hi podrà accedir des d’altres punts no pavimentats de l’entorn. L’espai es completa amb dos bancs per seure que estaran situats entre els xiprers i mirant cap el prisma de mabre similar a un tòtem, i un suport per instal·lar-hi recordatoris que es col·locarà en un dels laterals. 

El receptacle per a dipositar-hi les cendres tindrà una capacitat suficient com per garantir la seva utilització almenys durant els propers 50 anys, depenent sempre de  l’ús que hi hagi. El prisma a través del qual es dipositaran les cendres estarà situat a un metre d’alçada, mentre que el receptacle soterrat mesurarà uns quatre metres quadrats. Al seu costat hi haurà una peça plana feta del mateix marbre blanc on incloure plaques de recordatori. Serà un element discret, amb suports puntuals d’acer inoxidable i una peça de marbre blanc inclinada, amb l’aparença d’un faristol. 

A més a més, s’ha inclòs el subministrament de 66 plaques d’acer inoxidable mate per a les posteriors inscripcions que s’hi vulguin afegir. La peça s’ha definit i disposat pensant en una possible futura ampliació, un cop s’hagin utilitzat les primeres 66 actuacions de rebuda de cendres. Es pot duplicar la peça en el mateix lateral i ampliar-ho amb dues altres addicionals en el costat oposat.   

Altres treballs complementaris per millorar la zona 

Com a complement a la instal·lació del ‘Jardí del Repòs’, s’ha previst la pavimentació el recorregut accessible que hi conduirà mitjançant peces de formigó prefabricat que es col·locarà sobre sorra, amb un color terrós. El paviment s’eixamplarà en el punt central coincidint amb el prisma blanc que s’eleva, i es prolongarà fins el vial del costat oposat. 

Igualment, el projecte ha inclòs la instal·lació de dos bancs de fusta que estaran situats entre els xiprers, amb estructures lleugeres d’alumini per poder seure una estona i facilitar uns moments de reflexió a tothom qui vulgui. El pressupost per a l’execució de les obres i el subministrament dels materials necessaris puja a 21.700 euros, finançats íntegrament per l’Ajuntament de Blanes. 

Per últim, aprofitant la instal·lació del ‘Jardí del Repòs’, el consistori millorarà l’entorn on estarà situat. D’aquesta manera, atès l’estat de deteriorament del revestiment de la façana posterior de la capella, s’han inclòs diversos treballs per a la seva adequació que consistiran en fer una desbrossada de la vegetació que hi ha a tocar de la construcció, l’extracció i reposició de l’arrebossat de morter i el pintat de la façana amb el mateix color blanc. 

Ampliació del cementiri 

Un altre dels projectes en què ja s’està treballant per millorar el cementiri municipal és la seva ampliació. Fa molts anys s’havia parlat de construir un nou espai, al marge de les actuals instal·lacions situades a cavall entre els barris de Mas Enlaire i El Control-Horta de la Perla, a tocar de la Carretera d’Accés a la Costa Brava. 

Ara bé, segons el ponent d’activitats per delegació, el regidor Salvador Tordera, podia ser que la solució passés per poder ampliar l’actual recinte. Això és perquè la torre d’alta tensió i el transformador que hi ha en l’actualitat a la part nord-est del cementiri caldrà traslladar-ho aviat, canviar-la de lloc. Això permetrà poder disposar de més espai, i així allargar encara durant uns quants anys més les possibilitats d’ús del cementiri. 

Fotos: Ajuntament de Blanes