Recepció a l’Ajuntament a set infants sahrauís que pasen les vacances a Blanes

Ajuntament de Blanes

La sala de plens de l’Ajuntament de Blanes va allotjar ahir al vespre la recepció a set infants sahrauís, acompanyats de les famílies que els acullen aquest estiu. L’experiència, anomenada ‘Vacances en Pau’, està organitzada per l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís. Els protagonistes van ser Bachir, Embarek, Selma, Galia, Yahia, Saad i Sidi-Mohame, que tenen entre 10 i 13 anys d’edat.

Després de donar-los la benvinguda, se’ls va lliurar diversos regals i serveis per gaudir durant la seva estada a Blanes, que va començar fa pocs dies, a principis d’aquest mes de juliol. Així, hi ha des de sengles visites als Parcs Aquàtics Marineland i Water World, una targeta per poder utilitzar de franc durant tot l’estiu les línies d’autobusos de Blanes, així com viatges per pujar al popular Carrilet Turístic. 

També se’ls va regalar una motxilla  amb material tant escolar com turístic del municipi on estan fent la seva estada, i entrades per visitar el Jardí Botànic Marimurtra, per anar a La Bolera i per poder pujar a la Fira d’Atraccions de la Festa Major de Santa Anna. L’anècdota és que una de les famílies acollidores d’aquest 2018 és la de l’exalcalde del municipi, Miquel Lupiáñez. 

20 anys del Projecte Vacances en Pau 

Aquest 2018 ja fa 20 anys que l’Associació de Famílies Acollidores d’Infants Sahrauís i l’Ajuntament de Blanes organitzen el projecte Vacances en Pau. El consistori finança els costos del viatge des dels Camps de Refugiats de Tindouf (Algèria) per als nois i nois que han de fer l’estada estiuenca en aquest municipi on comença la Costa Brava. 

Al llarg de la seva estada, a banda de tenir l’oportunitat de passar unes vacances en un entorn molt diferent a l’habitual, se’ls realitza una revisió mèdica. Això és possible perquè disposen d’una tarja sanitària individual que garanteix la seva assistència arreu de l’estat espanyol mentre estan aquí.

Ajuntament de Blanes

L’atenció mèdica es coordina a través de la delegació del Front Polisari, així com de l’Oficina de Cooperació Internacional del Departaments de Sanitat de la Generalitat. També possibilita que puguin visitar-se amb especialistes o bé sotmetre’s a una intervenció quirúrgica si fos de menester. 

Des del passat 28 de juny han estat arribant de manera esglaonada a diverses localitats de comarques gironines els 29 infants sahrauís que estan acollits durant els dos mesos més intensos d’estiu –juliol i agost- per famílies del territori. El moviment solidari català amb el Poble Sahrauí de Catalunya, conjuntament amb la delegació del Front Polisari a Catalunya, són els organitzadors del projecte Vacances en Pau, presentat amb el lema Aquest estiu acull un somriure. 

Es tracta d’una mostra de solidaritat amb el poble sahrauí on ja han participat milers de catalans i catalanes al llarg dels més de 40 anys que dura el seu exili als campament de Tindouf. Vacances en Pau vol ser un crit contra les injustícies i la violació dels drets humans que pateix en el seu Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc, i un lament contra la situació de no pau en la que conviuen els milers de famílies sahrauís dividides pels gairebé 3.000 km del Mur de la Vergonya. 

També vol ser una oportunitat perquè els nens i nenes que viatgen fins aquí puguin tenir una altra imatge del món, diferent a la que els hi mostra realitat quotidiana dels campaments de refugiats on el poble sahrauí viu exiliat des del 1975. Arreu de Catalunya hi ha més de 150 poblacions que col·laboren en el projecte. 

L’acte el va organitzar l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania, i el va encapçalar la regidora Pepa Celaya, acompanyada de la presidenta de l’associació, Fina Martínez, així com d’altres regidors i regidores, membres de l’entitat, la cap i tècniques de l’àrea de referència: Lurdes Rodríguez, Sandra Ramírez i Glòria Cruz.