L’escriptora Alba Saskia farà el pregó de la Festa Major de Blanes

Alba Saskia, amb l’alcalde Mario Ros

Avui s’ha presentat el programa d’actes de la Festa Major de Blanes,  que se celebrarà del 21 al 28 de juliol. L’alcalde de Blanes i regidor de Cultura i Festes, Mario Ros, ha encapçalat la convocatòria, acompanyat de la escriptora blanenca Alba Saskia, que farà el pregó a l’inici a la festa.

Mario Ros i Alba Saskia

Per a l’organització de la Festa Major l’Ajuntament de Blanes ha destinat una partida pressupostària de 207.000 €. La major part, 148.000 €, corresponen al 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que enguany comptarà amb un total de sis espectacles pirotècnics, una nit més respecte al 2017. La resta són per a les actuacions i activitats que hi haurà a la Festa Major. 

La roda de premsa ha començat parlant precisament del primer dels actes que iniciarà la Festa Major de Santa Anna 2018: el pregó del dissabte 21 de juliol a 2/4 de 8 del vespre, a la Plaça dels Dies Feiners. S’ha encarregat a la jove escriptora blanenca Alba Saskia, qui va transcendir les fronteres del municipi, Catalunya i l’estat espanyol l’any 2016, quan la seva primera novel·la ‘Con un par de alas’ va ser escollida una de les 10 obres finalistes del 65è Premi Planeta. 

Això li va significar saltar a tots els mitjans de comunicació nacionals i estatals. No tan sols per l’extraordinari fet que una escriptora jove i desconeguda quedés finalista. La seva manera d’afrontar la rara malaltia minoritària que pateix –la síndrome de Brown Vialetto Van Laere (BVVL)-, la història de superació i lluita que amaga el seu somriure permanent, va discórrer paral·lelament a la seva vàlua literària quan els mitjans de comunicació van reflectir la seva història a la premsa escrita, ràdio i televisió. 

Fa sis anys, l’Alba va quedar trasbalsada per aquesta malaltia, que als 21 anys li va causar perdre bona part de la seva audició, i una atròfia muscular severa. Lluny de deixar-se vèncer, l’Alba va experimentar llavors un punt d’inflexió que la va conduir a renéixer en Hope (Esperança, en anglès) a través d’un blog on escrivia sota aquest pseudònim. També va posar en marxa l’Associació Hope, entitat estatal que lluita per a la investigació de la síndrome que pateix. 

Tal com s’ha vingut fent els darrers anys, el pregó d’inici de festes finalitzarà amb una de les tradicions instaurades fa gairebé 50 anys: el lliurament d’una reproducció de la Font Gòtica que farà l’alcalde de Blanes a la pregonera. Després, la cerimònia es completarà fent l’entrega d’un trofeu a la pirotècnica que l’any passat va guanyar el concurs de focs, la murciana Hermanos Ferrández. 

48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici: sis espectacles de qualitat 

Precisament l’ingredient més destacat de la Festa Major de Santa Anna de Blanes és el 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que inclourà sis espectacles pirotècnics de primer ordre. En aquesta nova edició, participaran 3 empreses de l’estat espanyol i 3 altres de l’estranger: dues d’Itàlia i una de Suïssa. 

Cartell de la Festa Major de Blanes 2018

La Comissió Tècnica del Jurat del Concurs de Focs ha triat les millors propostes presentades, havent primat la qualitat dels espectacles per configurar un programa que garanteixi sis nits de focs inoblidables. Aquests darrers anys el prestigi consolidat que gaudeix el certamen blanenc ha fet que, una vegada més, hagi augmentat el nombre de pirotècnies que van oferir-se per ser seleccionades, amb un total de 22, d’entre les quals 8 eren estrangeres. 

La primera nit, la del dissabte 21 de juliol, comptarà amb la participació d’una veterana empresa valenciana: Caballer FX Pirotècnica Global Foc, i l’endemà diumenge serà el torn de la primera participant estrangera, la Pirotècnia Pyrotitaly, de la localitat italiana de Cavriago. Dilluns llençarà els seus focs una empresa de fora de l’estat espanyol, la Pirotècnia SAGL, procedent d’Ascona, a Suïssa. 

El dimarts 24 de juliol el públic gaudirà del castell de focs que oferirà la guanyadora en les dues anteriors edicions consecutives, la Pirotècnia Ferrández de Múrcia, mentre que el dimecres 25, vigília de la festivitat de Santa Anna, dispararà una altra de les novetats d’enguany, la Pirotècnica Xaraiva de Verin (Galícia). Per últim, el dia central de la Festa Major, el dijous 26, serà el torn d’una empresa apreciada per la màgia dels seus espectacles, Parente Fireworks, de Melara (Itàlia). 

Que el concurs constitueix el cor de la Festa Major de Blanes és indiscutible, i de fet els darrers anys el cartell que anuncia el cicle festiu l’ocupa una fotografia de l’edició passada, triada amb la col·laboració de l’AFIC, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica. Enguany la instantània és obra del fotògraf blanenc Josep Salip. 

Una Festa Major amb un ample ventall de propostes per a tots els públics 

El programa de la Festa Major de Santa Anna inclou un ample ventall d’actuacions per a tot tipus de públic, que combinen propostes professionals i a càrrec d’entitats blanenques. Totes elles tenen un nexe comú: estan avalades pel prestigi i la qualitat dels espectacles que oferiran, configurant tot plegat una festa molt equilibrada. S’ha encarregat de presentar-les el tècnic de l’Àrea de Cultura i Festes, Pere Box. 

Hi haurà 7 emplaçaments principals: l’Escenari Festa Major a la Plaça dels Dies Feiners; l’Escenari Ensorra’t, el Festival de Música Jove –del 21 al 25 de juliol; l’Escenari Infantil al Passeig Pau Casals; i el Teatre de Blanes. Els tres restants estan regentats per entitats: l’Associació Cultural Joan Comorera (a l’antic Camp de Futbol), el Korre que Token Fest 18 (a la Plaça d’Espanya) amb l’Esbart Joaquim Ruyra; i la Casa de Andalucía, a la Plaça dels Països Catalans. 

Ingredients més destacats de cada jornada 

La primera jornada del dissabte dia 21 inclourà com a plat fort un concert a l’Escenari Festa Major amenitzat pel grupLos 80 Principales, una banda que rememora amb música en viu els èxits de la daurada època on triomfaven Queen, Nacha Pop, Prince, Madonna i molts altres. L’endemà diumenge hi haurà una Diada Castellera a la Plaça Verge Maria amb els Castellers de l’Alt Maresme i els Tirallongues de Manresa, i l’espectacle de màgia Enchantée al Teatre de Blanes amb la maga Melanie, que compta amb la col·laboració del Mag Lari. 

A la nit hi haurà una Fluor Party amb el DJ Adrià Ortega a la Plaça dels Dies Feiners, així com un Correfoc amb la Colla de Diables Sa Forcanera de Blanes. Dilluns a la tarda s’estrena l’Escenari Infantil amb el tradicional Concurs de Dibuix de la Colla Gegantera de Blanes, i a la nit l’Escenari de Festa Major acull un espectacle de dansa tradicional amb l’Esbart Joaquim Ruyra, que aquest 2018 està celebrant el 55è aniversari. 

Dimarts s’ofereix una Festa Holy a l’Escenari Infantil, i a l’Escenari Festa Major una actuació del grup Biflats, que compta amb força components blanencs. Dimecres se celebrarà la Missa de Sant Jaume a l’Hospital-Asil, a la tarda la canalla gaudirà de la Festa de l’Escuma, i a la nit l’Escenari Festa Major ofereix un concert amb el popular grup de versions La Banda del Coche Rojo. 

El dia central de la Festa Major, el dijous 26, festivitat de Santa Anna, hi haurà diversos actes tradicionals al matí, entre els quals destaca el Ball de Morratxes a càrrec de l’Esbart Joaquim Ruyra, que dansarà acompanyat de la música en directe de la cobla La Flama de Farners. A la tarda hi haurà el no menys tradicional Concert de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana, qui també s’encarregarà d’omplir la Nit de Ball al vespre. Tancant programa, el divendres 27 hi haurà un acte públic al Teatre de Blanes per conèixer el Veredicte del Concurs de Focs, i el dissabte 28 de juliol l’Aplec de l’Amor a Cala Bona amb un concert nocturn de La Selva Big Band, que tocarà un complet repertori del mític grup Beatles. 

Fotos: Ajuntament de Blanes