Els Manaies Iuniores compten per segon any consecutiu amb una capitana com a nou comandament

Elena Canosa / Joaquim Llorens i Garangou

Durant aquests dies Blanes viu amb més intensitat que mai l’admiració que sempre desperten les desfilades dels antics soldats romans a través de les activitats que protagonitzen els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica i els Manaies Iuniores.

Avui al migdia ha estat el torn d’aquesta nova i jove secció, pionera al territori, que es va donar a conèixer per primera vegada tot just fa tres anys.

Els Manaies Iuniores han desfilat pel centre de la vila amb una comitiva formada per 23 nois i noies que tenen entre 6 i 16 anys d’edat. La seva indumentària és la rèplica exacta dels manaies grans, i reprodueixen el màxim de fidelment tant la roba com l’armament que portaven fa més de 2000 anys els autèntics soldats romans. Per això porten al damunt uns quants quilos extres que s’acostumen a suportar a base d’assajos previs.

Si les cercaviles dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica congreguen sempre un gran nombre d’espectadors, les que protagonitzen des de fa tres anys els Manaies Iuniores també desperten anàloga expectació. Al llarg de la desfilada d’avui al migdia han estat centenars les persones que els han anat seguint en tot el recorregut pel centre de la vila.

Elena Canosa pren el relleu de Jorgina Magallón com a nova capitana

Per segon any consecutiu, i anàlogament al fet singular que va tenir lloc ahir dijous amb la secció dels soldats armats adults, la nova comandància dels Manaies Iuniores l’ha assumit una capitana. Es tracta d’Elena Canosa, de 15 anys d’edat. Al seu temps, qui ha estat rellevada d’aquest càrrec ha estat una altra noia, Jorgina Magallón, de 13 anys, nomenada l’any passat.

Jorgina Magallon, Magda Gascon i Elena Canosa / Joaquim Llorens i Garangou

La cerimònia s’ha encetat amb una cercavila inicial empresa des de l’Arc dels Copatrons, al Carrer Ample, i que ha seguit un recorregut per diversos carrers fins aturar-se a la Plaça Verge Maria. En aquest indret ha tingut lloc un ritual similar al que ja van protagonitzar ahir els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica: el canvi de capità.

Perquè la litúrgia fos encara més solemne, el relleu s’ha realitzat comptant amb la participació d’una figura representativa de cadascun dels armats adults: signífer, legionari, arquer i tres músics que representen la banda romana, amb la caixa, el bombo i el còrnum, un instrument de vent. Val a dir que enguany la figura del legionari l’ha representat la nova capitana dels Manaies de Blanes, Magda Gascón, investida ahir al vespre.

Joaquim Llorens i Garangou

Posteriorment, la cerimònia s’ha completat amb una nova cercavila que ha finalitzat al Passeig de Mar. La comitiva ja l’encapçalava la nova capitana, Elena Canosa, que abans d’emprendre la sortida de la segona part de la desfilada ha fet l’habitual i cerimonial salutació a la representació dels Manaies de Blanes que els acompanyaven.

Pel que fa a les novetats que han presentat enguany els Manaies Iuniores, han estat principalment dues. Una ha estat les dues figures militars que han elaborat al Passeig de Dintre, a l’estil del que fan els Manaies de Blanes en la desfilada que encapçala la Processó del Sant Crist, i l’altra que el signífer ha estrenat un nou cap de senglar com el què també porten els adults.