Èxit de públic en la 17a cerimònia de la capitana dels Manaies de Blanes, la primera de Catalunya

Una de les activitats més emblemàtiques de la Setmana Santa blanenca és la cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes–Legió V Macedònica, que va tenir lloc la tarda-vespre d’aquest passat dijous com a preludi del cicle festiu que tot just acaba de començar. L’esdeveniment, que va atraure milers d’espectadors, va començar al barri de Quatre Vents i va culminar al nucli històric del municipi.

Per 17è any consecutiu, tant els vilatans que coneixen abastament la tradició, com els nombrosos visitants que ja omplen Blanes des de fa uns dies, van poder assistir a una cerimònia que any rere any congrega més públic. De fet, des que fa 17 anys es va posar en marxa l’Associació Cultural dels Manaies de Blanes, incrementada fa dos anys amb la secció dels Manaies Iuniores, tots els actes que protagonitzen desperten sempre una barreja sorpresa i admiració per la seva solemnitat.

Enguany l’esdeveniment va tenir un al·licient afegit, ja que per primera vegada arreu de Catalunya una dona ha passat a assumir la comandància d’una legió de manaies, al haver pres possessió com a nova capitana Magda Gascón. La nova comandant forma part dels Manaies de Blanes des l’any 2010, quan es va engrescar a provar l’experiència i va quedar corpresa per tot el ritual que l’envolta.

Joaquim Llorens i Garangou

Des d’ahir, doncs, la nova capitana dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica és Magda Gascón, en relleu de l’anterior comandament, Marcos Pérez. Com és habitual, la cerimònia va començar amb una cercavila que s’emplaça cada any en un veïnat diferent, ja que la intenció que sempre ha tingut l’entitat és fer participar el màxim nombre de blanencs i blanenques d’aquest esdeveniment.

Aquest 2018 es va fer a l’entorn del barri de Quatre Vents, amb un recorregut que va finalitzar al centre de la vila, al domicili de la nova capitana, per fer la salutació i una altra part del ritual que es va introduir fa dos anys. S’ha confeccionat un cofre tallat en fusta que conté dos gots tallats en aquest mateix material. En aquesta ocasió s’ha introduït com a novetat que la capitana dels Manaies Iuniores, Jorgina Magallón, s’encarregava de custodiar-lo, una tradició que s’estendrà a partir d’ara.

La nova capitana i l’anterior en aquest càrrec van brindar cerimoniosament i després van tornar a desar els vasos al cofre, on es van gravant els noms de tots els comandaments que van rellevant-se. El ritual del canvi de capità va completar-se baixant de nou a peu de carrer, simbolitzat en el lliurament del signífer –el penó amb l’estendard- de Marcos Pérez a Magda Gascón, després que va ser investida amb la cresta, la capa i el bracer que l’identifiquen, uns elements d’indumentària que també van ser lliurats pel comandament sortint.

Joaquim Llorens i Garangou

Una cerimònia molt antiga

Cada any els Manaies de Blanes van introduint nous elements que contribueixen a què els espectadors tinguin la sensació d’haver fet un viatge en el temps 2000 anys enrere, a l’època romana quan aquest municipi era conegut sota el nom històric de Blanda. Perquè el públic se n’assabenti millor el centurió dels manaies, Joan Grau, s’encarrega de llegir unedicte romà escrit en llatí i traduït al català que explica la tradició de manera teatralitzada, com si es tractés d’una llegenda.

L’edicte romà va culminar quan el centurió va dir: “Liberatu Tuo Potui, Legio V Macedonica, in nomine senatus populos quorum romani (Lliuro el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”, a la qual cosa la nova capitana va respondre: “Io Accipere Potetas, Legio V Macedonica in nomine senatus populos quorum (Accepto el poder de la Legió V Macedònica en nom del Senat del poble de Roma)”.

Joaquim Llorens i Garangou

Un cop investida com a comandant, Magda Gascón va passar revista a la força militar, es van cridar tres salves en honor de la nova oficial, i va saludar-los un per un. En acabada aquesta part del cerimonial, la comitiva va emprendre la segona part de la cerimònia, amb la cercavila pel nucli històric del municipi encapçalada per la nova capitana, i que va finalitzar pels volts de quarts de nou de la nit.

La formació l’encapçalava el signífer amb l’estendard seguit per la capitana, el centurió, 4 arquers, una quinzena de legionaris, el signífer de la banda –una nova figura incorporada enguany-, i els 14 músics que formen la banda romana de percussió. Sumen al voltant de 40 homes i dones que la nit d’avui divendres tornaran a desfilar pel centre de la vila, a 2/4 de 10 de la nit, fent l’anunci de la Processó del Sant Crist, i a partir de les 10 encapçalant la comitiva processional.