L’Ajuntament de Blanes porta a l’aprovació del ple d’avui el Pla Local de Joventut

Imatge de una de les reunios que s’han fet per elaborar el PLJ

El Pla Local de Joventut (PLJ) 2012-2015 és un dels temes destacats que es porta a l’aprovació del ple d’avui dijous. Perquè defineix què cal fer quant a polítiques d’aquest àmbit durant aquest període. El document recull els objectius que es volen assolir i es planifiquen les accions per millorar la qualitat de vida dels joves de Blanes. El PLJ s’estructura en cinc grans apartats: l’anàlisi de la realitat juvenil, la diagnosi, els objectius, les accions i l’avaluació.

A l’hora de plantejar les accions del PLJ es considera clau facilitar la informació dels serveis existents en matèria d’educació, treball, habitatge i salut, adaptant-se als mitjans de comunicació que utilitzen els joves. Les accions que s’hi recullen estan estructurades en dues grans línies: Emancipació Juvenil (on hi ha Educació; Oci, cultura i esports; Salut i finalment Cohesió social i equilibri territorial) i Participació. En l’àmbit de la participació s’inclou accentuar els mecanismes d’interlocució i potenciar el protagonisme de la gent jove en la dinàmica comunitària.

 

Igualment, dins aquest mateix àmbit de la participació, es vol posar a l’abast de les associacions i grups de joves la utilització de les infraestructures del Portal Jove i del Morralla per planificar les seves activitats. En aquesta darrera línia, també s’inclou la voluntat de l’Ajuntament de cedir la planta baixa del Morralla perquè les associacions juvenils puguin organitzar activitats amb cobrament i/o col·laboració dels assistents més la recaptació de la barra de bar, com a font de finançament per a la realització de les seves pròpies activitats.

Planta baixa del Espai Creatiu Morralla

Malgrat les dificultats econòmiques, doncs, per aconseguir els objectius plantejats al Pla Local de Joventut 2012-2015 es vol comptar amb els recursos propis de l’administració, és a dir: personal i equipaments. També contempla enfortir el treball en xarxa amb la població juvenil, la ciutadania i les altres institucions per trobar fórmules que permetin donar resposta a les necessitats juvenils, sense generar una despesa extraordinària. Tot això, però, sense perdre de vista que les accions previstes resten condicionades a l’evolució del Pla d’Ajustament Financer que es va aprovar al ple del mes d’abril.

Elaboració del pla

L’aprovació al ple municipal del Pla Local de Joventut 2012-2015 és el darrer pas que culminarà un intens procés participatiu que es va iniciar el novembre de l’any passat amb una sessió oberta estructurada en grups de treball que es va presentar sota el títol “I tu, què proposes?”. Posteriorment a l’anàlisi, es van elaborat fins a 45 propostes que es van portar a votació entre els mateixos participants.

Aquest procés va continuar durant el mes de febrer posant a l’abast de la ciutadania el resum de les dades més destacades recollides en aquesta jornada. Per últim, al març es va presentar l’esborrany del PLJ als joves que des de l’inici del procés han estat involucrats en el procés participatiu perquè fessin suggeriments i aportacions de cara a la definitiva aprovació en sessió plenària.

Necessari per optar a les subvencions

Una vegada estigui aprovat per ple, es fixarà una data per presentar-lo a la població juvenil. A més, s’ha d’establir un calendari de trobades amb els i les joves per fer una avaluació contínua de la implementació de les accions.

El Pla Local de Joventut és una condició prèvia de la Direcció General de Joventut de la Generalitat perquè l’Ajuntament de Blanes pugui optar a les bases de subvencions per poder dur a terme els projectes que estiguin relacionats amb aquest àmbit. És a través d’aquesta via que es podran dur a terme les propostes d’actuacions que s’hi recullen.