Miquel Lupiáñez ha renunciat avui en un ple a ser alcalde i regidor de l’Ajuntament de Blanes

Javier Calvete

Aquest matí Miquel Lupiáñez i Zapata, alcalde de Blanes des del juny de l’any 2015, ha renunciat a aquest càrrec i al de regidor a l’Ajuntament, després que fa uns dies va donar-se de baixa del PSC, on militava des de feia més de 20 anys.

La doble renúncia ha tingut en el ple extraordinari que ha comencat a les 9 del matí, i on hi ha hagut algunes absències: per motius laborals, com ara la del portaveu del PDeCAT, Quim Torrecillas; o per motius de salut en el cas de Dolors Rubio, d’ICV-EUiA. Tampoc ha pogut assistir Laia Buixeda, que encara no s’ha pogut incorporar al plenari per substituir a l’ex-regidor de la CUP Jaume Pujadas -qui va renunciar al seu càrrec al mes d’octubre-, perquè no han arribat les seves credencials des de la Junta Electoral.

El ple ha durat prop d’una hora, ja que tan sols hi havia un únic punt a l’ordre del dia. També s’ha donat un temps d’intervenció als representants de cadascuna de les forces polítiques municipals, que han agraït la tasca de Lupiáñez al front de l’Ajuntament de Blanes i la seva valentia i coherència al preferir deixar l’alcaldia abans que aferrar-s’hi a causa de les obertes discrepàncies amb el PSC.

Com és preceptiu, Miquel Lupiáñez ha rebut la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Blanes, reservada als regidors i alcaldes que deixen el seu càrrec, així com per a aquelles persones que han fet un distingit servei al municipi: una reproducció de la Font Gòtica.

Li ha entregat la Font Gòtica qui des d’avui assumeix les funcions d’alcaldessa accidental, Pepa Celaya, fins ara primera tinent d’alcalde. Així s’ha tancat l’acte, que ha tingut lloc a una Sala de Plens a vessar de públic, entre ells la seva família i amics, l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, alguns exregidors i exregidores, així com treballadors i treballadores del consistori.

La successió de Miquel Lupiáñez a l’alcaldia, encara per decidir

La Llei de Règim Local estableix que a partir d’avui hi ha un màxim de 10 dies hàbils de marge per investir el nou alcalde o alcaldessa durant el què resta de mandat. Per això, està previst convocar un nou ple extraordinari el proper dijous 30 de novembre a les sis de la tarda, un acte que tindrà lloc de nou a la Sala de Plens.

La reglamentació estableix que hi haurà una primera votació on, en cas que hi hagi algun candidat o candidata que sumi 11 vots del total de 21 que hi ha en el plenari, serà proclamat/proclamada com a nou batlle. Si no és així, en una segona volta quedaria designat com alcalde /-sa de Blanes la persona triada pels membres de la llista més votada en les eleccions municipals del 2015, el PSC i, en aquest sentit, des d’aquest partit ja s’ha fet públic que serà Mario Ros, actualment regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania.

Javier Calvete

 

Miquel Lupiáñez i Zapata, que el proper mes de desembre complirà 56 anys, ha estat el sisè alcalde de l’etapa democràtica a l’Ajuntament de Blanes, i el tercer que ha representat les sigles del PSC: primer ho va ser Ma Dolors Oms i després Josep Marigó. El seu mandat ha estat el més curt de tots, ja que va prendre possessió del seu càrrec encara no fa dos anys i mig. En l’anterior etapa del 2011 al 2015 va ser tinent d’alcalde amb l’equip de Marigó, i a partir d’ara ha avançat que encetarà un període de desconnexió abans de decidir quin nou projecte vital afronta.

Discurs de comiat de Miquel Lupiáñez

En el què ha estat el seu darrer parlament com alcalde, Miquel Lupáñez ha agraït a tots els regidors i regidores la confiança que li havien fet durant aquest temps, però també els ha fet un prec davant els dies que els espera als grups polítics: “No feu blocs, feu idees, feu projectes, feu poble”. S’ha referit a la decisió personal que ha pres qualificant-la de “dolorosa però fàcil, per dignitat”.

També ha fet un agraïment envers els tècnics que l’havien acompanyat en aquest curt viatge, així com especialment a la seva dona, Rosó, les seves filles Alba i Ona, i a tota la seva família en general, per tot el suport i escalf rebut. Aquest ha estat l’únic moment en què l’ara exalcalde s’ha emocionat, reprenent després les paraules amb el discurs que havia preparat per a la ocasió: “Per a mi ha estat un plaer i un repte apassionant ser alcalde del meu poble, Blanes. He treballat amb l’objectiu d’estar per les persones, dinamitzar la vila per generar ocupació, i modernitzar l’administració perquè fos més eficient i, alhora, donés millor servei a la ciutadania.

La meva màxima sempre ha estat buscar i dir la veritat, procurar que hi hagués la màxima entesa possible i diàleg entre tots els actors polítics i socials de la vila.

Ja a l’adolescència, la meva lluita ha estat sempre defensar la llibertat d’expressió, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. Per això, tot i que hagi estat una decisió dolorosa, també ha estat fàcil saber quina era la opció més encertada, per dignitat política i coherència personal.

Durant el temps que he exercit d’alcalde, sempre he tingut al cap fer-ho amb tota honestedat i transparència. Per això, quan em vaig desvincular de l’empresa per la que treballava, vaig renunciar al meu sou d’alcalde.

Javier Calvete

Me’n vaig amb la recança de no haver pogut acabar els projectes encetats i altres que calia fer, però amb la consciència ben tranquil·la perquè m’hi he dedicat en cos i ànima. Tots els meus esforços s’han centrat a fer d’alcalde de Blanes, renunciant a assistir a qualsevol altre organisme supramunicipal.

Durant aquest viatge per la política local, primer com a Regidor i després com Alcalde, espero no haver fet cap enemic i sí que us puc assegurar que he fet bons companys i amics.

Per tot això, no vull dir-vos adéu, sinó un ‘fins aviat’, i recordar-vos que em tindreu al vostre costat sempre que calgui, treballant plegats per Blanes i la seva gent”