L’Ajuntament de Blanes ajorna l’aprovació dels pressupostos per prudència

  • L’alcalde de Blanes Josep Marigó

    Un dels factors que ha motivat aquesta decisió són els documents del Pla d’Ajust que ha de formalitzar l’Ajuntament de Blanes per rebre els 14 milions d’euros per pagar les factures endarrerides dels proveïdors.
  • També, les mesures restrictives envers les administracions locals que es podran derivar dels pressupostos estatals de 2012, encara per presentar.

L’Ajuntament de Blanes no inclourà l’aprovació dels pressupostos municipals del 2012 a l’ordre del dia del ple municipal del proper dimecres 28 de març ja que, tal com explica l’alcalde Josep Marigó: «Els esdeveniments d’aquests darrers dies demanen prudència, ja que es podria donar el cas que si mantenim la data prevista per a la seva aprovació, potser després s’haurien de modificar immediatament”.

Un dels factors que ha motivat aquesta decisió són els documents del Pla d’Ajust que el divendres passat, 16 de març, va publicar el Butlletí Oficial de l’Estat. Atesa la importància que té formalitzar adequadament aquest Pla per a l’obtenció del crèdit de 14 milions d’euros per pagar les factures endarrerides dels proveïdors, tots els recursos humans de l’equip tècnic de l’Àrea d’Hisenda està bolcat treballant per poder-lo complir.

A més a més, les mesures que s’han d’incloure al Pla d’Ajust determinen els futurs pressupostos municipals que aprovi l’Ajuntament de Blanes. Per tant, s’ha de conèixer exactament la repercussió d’aquestes mesures perquè els pressupostos del 2012 que s’han d’aprovar en el ple siguin realistes i no s’hagin de modificar posteriorment.

Ajunament de Blanes

Un altre factor del qual s’ha tingut notícia aquests darrers dies telefònicament, però que encara no s’ha confirmat per escrit, és la regularització de les transferències estatals envers l’Ajuntament de Blanes sobre els tancament de comptes del 2010. Segons ha informat el Govern estatal, aquest balanç afavoriria Blanes, en el sentit que li ha de retornar 0,9 milions d’euros. El que encara no s’ha concretat per part del Govern estatal, però, és si ingressaran directament aquesta quantitat a l’Ajuntament de Blanes o, pel contrari, es restarà dels retorns que s’havien de fer anteriorment respecte dels comptes dels anys 2008 i 2009.

Paral·lelament, el que tampoc no s’ha donat a conèixer des del Govern de Madrid són els pressupostos estatals per aquest 2012 i la llei d’acompanyament. En aquest sentit, les declaracions públiques que ha fet aquesta setmana el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, respecte d’aquesta qüestió, segons Josep Marigó: «També conviden a ser prudents, ja que el ministre ha declarat que els ajuntaments que s’acullin al Pla d’Ajust hauran d’atendre’s a mesures molt restrictives, amb tota una sèrie de controls i restriccions econòmiques addicionals que encara no s’han comunicat als governs locals». Aquestes restriccions estarien dirigides, bàsicament, a les despeses que preveuen els pressupostos.

Davant tota aquesta sèrie de factors, l’alcalde ha comunicat als grups polítics municipals en la Comissió Informativa d’Hisenda que s’ha fet aquesta nit de dijous la decisió d’ajornar l’aprovació dels pressupostos, després que la Junta de Govern Local duta a terme aquest migdia així ho hagués tractat.