L’Ajuntament de Blanes ja té a punt el Pla Local d’Habitatge pels propers anys

El passat divendres es va celebrar una sesió informativa del Pla Local d’Habitatge /Foto: Ajuntament de Blanes

El Pla Local d’Habitatge és el document tècnic que defineix i concreta les actuacions a promoure pel govern de l’Ajuntament de Blanes pels propers anys. Aquest full de ruta parteix de l’anàlisi previ de la situació de l’habitatge, les condicions socials i econòmiques de la població, el seu mercat, el planejament urbanístic existent i l’organització municipal.

Per a la redacció del Pla Local d’Habitatge de Blanes s’han fet dues jornades participatives. La primera es va fer el passat mes de novembre, i la segona divendres passat.

Ara, després de recollir les opinions i aportacions de diversos sectors de la població, el document seguirà els tràmits interns, s’aprovarà a la Junta de Govern del proper dia 16, i es ratificarà finalment al ple de l’Ajuntament d’aquest mes. Entre els objectius que s’ha marcat durant els propers anys el nou Pla Local d’Habitatge, l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, en destaca principalment dos: fomentar el lloguer i buscar incentius per a la rehabilitació dels habitatges.

‘La Caixa’ ofereix a Blanes pisos de lloger a preus assequibles / Foto: Blanesaldia.com

Per aconseguir aquests i altres objectius es posarà en marxa el Servei Municipal d’Habitatge el punt de partida del qual és la Borsa Jove d’Habitatge que funciona a Blanes des de l’any 2006. Aquest servei, que té un marcat vesant social, actua de mitjancer entre els joves que cerquen un pis de lloguer accessible econòmicament i els propietaris d’aquests habitatges, que tenen més garanties que els seus llogaters compliran amb els pagaments.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó va manifestar que “volem avançar cap al Servei Municipal d’Habitatge que inclogui l’assessorament pels temes relacionats amb els desnonaments per impagament d’hipoteques, o bé fomentar la rehabilitació dels habitatges”. Un altre dels aspectes que es treballarà serà mediar amb totes aquelles entitats bancàries, empreses i promotores que tenen habitatges desocupats al municipi perquè es puguin llogar a un preu assequible.

Apartaments turístics no declarats

Igualment, també es posarà especial atenció a regular la pràctica fraudulenta d’alguns propietaris que lloguen els seus pisos sense declarar aquesta activitat econòmica, o bé vigilar el compliment dels requisits que han de tenir els habitatges turístics. Això és perquè a Blanes hi ha 450 apartaments declarats com a turístics i en canvi, a la pràctica, se sap que n’hi ha molts més que tenen aquest ús.

Per posar en marxa tots els objectius que es volen assolir amb el Pla Local d’Habitatge de Blanes, el seu full de ruta contempla la posada en marxa de tres recursos d’organització. Es tracta de la creació de l’Observatori Municipal de l’Habitatge, la Comissió Tècnica Municipal de Coordinació del Pla Local d’Habitatge i la Comissió Participativa de Seguiment del pla.