52ens Premis Recvll de Blanes amb regust blanenc i d’arreu dels països catalans

Foto de grup dels guanyadors

Foto de grup dels guanyadors / Jordi Roig

La 52a Festa dels Premis Recvll de Blanes que han tingut lloc avui diumenge s’ha allotjat per primera vegada en mig segle de vida al Teatre de Blanes, amb entrada oberta al públic.

L’objectiu dels organitzadors dels premis, impulsats per la revista homònima que aviat arribarà als 100 anys, ha estat que un dels esdeveniments culturals més destacats d’arreu de comarques gironines i Catalunya sigui més popular. Per això, s’ha obert a la participació de tothom que tingués interès en assistir-hi, reforçant-los com a patrimoni blanenc.

El president del jurat dels Premis Recvll, Vicenç Llorca, acompanyat del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, s’han encarregat d’encetar l’acte i donar la benvinguda. Tot seguit, s’ha fet el lliurament de guardons, intercalat amb breus intervencions de música, dansa i poesia. L’acte ha culminat amb l’actuació de la Colla dels Castellers de l’Alt Maresme, que han alçat un castell coronat simbòlicament amb un llibre.

El fil conductor de la 52a Festa dels Premis Recvll ha estat la llengua i cultura d’arreu dels països catalans, recitant-se versos de diferents autors catalans, valencians i balears amb una veu en off. Per la seva banda, el Cor de Cambra Sota Palau ha interpretat les cançons Idil·li, de Joan Altisent, i L’amo de son Carabassa, una cançó popular menorquina. Les actuacions s’han completat amb la peça de dansa Sisters (amb música del grup Pain of Salvation) interpretada per un quintet de ballarines de l’Escola de Dansa Esclat, amb coreografia de Carla Garriga. Les poesies recitades en veu en off han estat: Un dia vaig escriure (Màrius Sampere), A la poesia (Ponç Pons), i Ací em pariren, ací estic (Vicent Andrés Estallés).

Premi de Teatre desert

Enguany han concorregut un total de 173 treballs, a càrrec de 161 autors. En la deliberació del jurat, reunit el passat 4 de març, es va decidir deixar desert el Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 €. Malgrat comptava amb 23 obres presentades, el jurat va concloure que cap d’elles no arribava al nivell de qualitat necessari. Quant als cinc premis restants, els seus autors són una variada representació del territori d’arreu dels països catalans. A més a més, també hi ha un guardonat de Blanes, un fet que no havia passat des del 1984. La resta són de Barcelona, Maó, Altafulla (Taragona), i Begur, i un d’ells té obra escrita en valencià.

Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 €

Montserrat Espallargas Barceló (Terrassa) – Obra: Vides de Filferro
L’autora sempre s’ha sentit molt vinculada a l’obra de Ruyra i, en aquest cas, l’obra amb què ha guanyat tracta sobre la fragilitat humana. En els seus inicis va treballar com a periodista en diversos mitjans de comunicació, passant després a la direcció de comunicació de diverses institucions, entre elles la Conselleria de Cultura, Educació i Espots del Govern Balear. De tornada a Catalunya, va començar a treballar com a formadora ocupacional en cursos d’habilitats comunicatives. El seu variat currículum inclou nombrosos guardons literaris. Així, només comptant l’any passat, ja en va guanyar quatre: Primer Premi de Fang de Deltebre pel conte El carrer dels dos cantons; Primer Premi Elsa Garcia pel conte Benvolguda Remei; Segon Premi El Gat de Torelló pel conte Diuen…; Segon Premi Miquel Bosch i Jover de nou pel conte Benvolguda Remei.

recull_16c

Jordi Roig

Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 €

Jaume Planas Perxachs (Blanes) – Obra: Notícia d’aparador
És el primer cop que s’ha presentat als Premis Recvll, i l’article guardonat critica l’excessiu ressò mediàtic que, des del seu punt de vista, va tenir un robatori que va succeir en un bar de Blanes l’any passat. Escriptor de novel·les i relats, passió que no ha abandonat mai, Jaume Planas treballa com a dependent en un estanc de Blanes i segueix conreant la seva estimació per les lletres col·laborant mensualment amb la publicació local Celobert amb articles musicals. Va participar en l’extingit fanzine Malalletra de Vilanova i la Geltrú; va ser finalista del premi Vent del Port de Tremp i del Premi Bolleré de Blanes; i ha publicat un article sobre el grup Kitsch en un especial que li va dedicar la Revista de Girona.

Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 €

Josep Massanés Nogués (Maó) – Obra: Radiació de Fons
El títol de l’obra guardonada fa referència a l’eco llunyà del primer Big Bang que va originar tot l’univers. L’escriptor català nascut a Barcelona i resident a Maó des de fa 12 anys, és autor de la novel·la La vall de la matança, guanyadora del XXIX Premi Ribera d’Ebre de Narrativa. També va ser finalista del Premi Ramon Llull 2013 amb la novel·la Pluja de fang, i guanyador del 25è Premi de Novel·la Josep Saperas amb Camins sense retorn. L’any passat va guanyar el Premi Literari de la Vall de Sòller de Novel·la amb La putrefacció de la llum, així com també el 22è Premi de Narrativa Joan Marquès Argona de Sôller amb la novel·la La paradoxa de Schrödinger.

Premi de Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril – Dotació: 800 €

Jaume Calatayud (Altafulla) – Obra: Allà on comença el barranc del cinc…
Està dedicat a la figura d’Ovidi Montllor, ja que l’autor va dedicar-li una vetllada de poesia l’any passat, en motiu del 20è aniversari de la seva mort. Compta amb una dilatada carrera literària i ha guanyat diversos premis amb obres escrites en català, valencià i castellà. Nascut a Barcelona, resideix a la localitat tarragonina d’Altafulla i va estudiar Filosofia i Lletres, així com Publicitat. Entre els seus guardons s’hi inclouen el Premi Enric Valor de Narrativa amb el conte Damunt un fi i destesat cable; el III Premi de Narrativa 9 d’Octubre de la Nucia amb l’obra Tela socarrada; i el Premi Ciutat de Novelda 2005, entre d’altres.

Premi Conte Infantil Joan Petit – Dotació: 600 €

Olga Cercós i Bernal (Esclanyà, Baix Empordà)) – Mama, per què li has donat?
El conte està protagonitzat per dues tortugues, mare i filla, i és la primera vegada que l’autora ha concorregut a un premi de literatura infantil. Diplomada en Magisteri de Primària i llicenciada en Psicopedagogia, la trajectòria d’Olga Cercós -actriu i contacontes-, ha transcorregut majoritàriament als escenaris i en esdeveniments teatrals. El seu lligam amb el món de la literatura també és força remarcable, ja que l’any 2014 va formar tàndem amb l’escriptor Miquel Martín per aproximar l’obra de Joan Vinyoli al gran públic amb el muntatge Vinyoli Comentat.

Vicens Llorca, president del jurat del Premis Recvll

Vicens Llorca, president del jurat del Premis Recvll / Jordi Roig

Una edició farcida d’emocions

Si el canvi de format del lliurament dels Premis Recvll allotjant-se al Teatre de Blanes ja ha estat prou novetat, tot just encetar-se l’acte el president del jurat, Vicenç Llorca, també n’ha anunciat una altra prou destacada. I és que, després de nou anys al front del jurat, deixarà de ser-ne el seu president.

Vicenç Llorca ha destacat: «I, tanmateix, hi ha un record que no podré oblidar mai: el privilegi d’haver compartit amb vosaltres el cinquantè aniversari dels Premis Recvll. Es tracta d’una vertadera fita històrica per a les lletres catalanes. De fet és com m’agradaria ser recordat: com algú que modestament va ajudar a fer possible bufar les espelmes dels cinquanta anys dels Recvll».

D’altra banda, s’ha mostrat satisfet perquè durant aquests nou anys de trajectòria, s’ha incrementat el nombre de categories, en referència al nou Premi de Conte Infantil, incorporat fa tres anys. Una altra fita destacada per Vicenç Llorca ha estat poder hagut estabilitzar l’edició dels premis de poesia Benet Ribas i de narrativa Joaquim Ruyra gràcies a l’acord subscrit amb Pagès Editors, així com l’homenatge als qui els han deixat durant aquests anys, en al·lusió a haver convertit el Premi de Retrat Literari en Rafel Cornellà-Joaquim Abril, en record de qui fou un home important en la història dels guardons i la revista.

Malgrat que el premi de Teatre hagi quedat desert, el fins ara president els Premis Recvll ha fet un balanç positiu d’aquesta 52a edició i ha destacat: “Des d’un punt de vista literari, ens trobem en una línia de continuïtat en relació amb els darrers anys: una gran quantitat d’originals presentats procedents d’arreu de l’àmbit lingüístic del català i una remarcable riquesa i una alta qualitat de propostes artístiques amb estètiques diferents”. Vicenç Llorca, aquest cop en la seva faceta de poeta, ha clos el discurs recitant un poema seu molt adient per a la ocasió: Vida Llaurada.

recull_16d

Jordi Roig

Tertúlia Literària amb els guanyadors de les edicions del 2016 i 2015

Un cop ha finalitzat l’acte de proclamació de veredicte i lliurament dels guardons, la festa ha continuat de la mateixa manera com s’ha fet durant els 51 anys anteriors, amb un dinar que ha tingut com a valor afegit una tertúlia literària. D’aquesta manera, el canvi de format també ha permès que els guanyadors i guanyadores dels Premis Recvll hagin estat d’una manera encara més destacada els autèntics protagonistes de la celebració, juntament amb els guanyadors de l’anterior edició, que també han assistit.

Per aquest darrer motiu, els participants en el dinar han pogut tenir l’ocasió de demanar als guanyadors de l’any passat que els signessin les publicacions dels respectius treballs guardonats, que s’han obsequiat a tots i cadascun dels comensals. Una de les litúrgies dels llegendaris dinars de la Festa de la Revista Recvll que tampoc a faltat ha estat el pastís Sarah Bernhardt de la centenària Pastisseria de Ca l’Orench de Blanes, servit als postres del dinar.