Joan Salmerón: «Blanes està de dol amb aquest pacte de govern»

Joan Salmerón, al centre de la imatge, ahir durant la roda de premsa

Joan Salmerón, al centre de la imatge, ahir durant la roda de premsa

El portveu del grup municipal ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes, Joan Salmerón, s’ha mostrat molt dur en la roda de premsa celebrada aquest divendres a la tarda, per valorar l’acord de pacte de govern anunciat per l’alcalde Miquel Lupiáñez (PSC), que governava amb CiU amb tant sols vuit regidors. Aquesta setmana s’ha fet oficial que els dos regidors d’ERC entraran en el govern municipal.

El portaveu de la coalició va recordar que des de principis d’any hi havia el rumor que hauria una remodelació de l’equip de govern i que es va oferir a tots els grups municipals entrar a governar. «La nostra resposta va ser la de sempre. Nosaltres no governem amb la dreta i si en aquest govern hi es Convergència nosaltres no entrarem a govern». En aquest sentit la proposta de la coalició va ser treballar per aconseguir un govern majoritari comptant amb tots els grups municipals de l’esquerra, proposta que va ser rebutjada pel PSC.

Aquesta proposta no va ser entesa per ERC, que s’ho van prendre como una intromissió interessada, ja que tal com afirma Salmerón «res més lluny de la nostra intenció el voler dir a altres que és el que ha de fer o no. Es tractava d’una proposta no sorgida només del nostre grup, sinó recollint allò que ens deia la ciutadania pel carrer».

Joan Salmerón remarca que Blanes ha estat majoritàriament una població d’esquerres des del final de la dictadura i amb una contundent frase defineix l’actual situació de la ciutat: «Blanes està de dol amb aquest pacte de govern», aclarint a continuació que aquest dol es va iniciar fa dues legislatures amb el govern de Josep Trias.

Els governs municipals a Blanes, explicà Salmerón, havien seguit una lògica: «Quan guanyaven els socialistes aquests si els hi calia s’aliaven amb formacions d’esquerra com la nostra, sempre en base a un programa. Quan guanyava Convergència buscava les aliances amb aquells més a la dreta, nacionalistes o no. És en Trias qui trenca aquesta lògica i, per primer cop a la historia de Blanes, entra a governar el PP i a més amb un partit ultradretà, el PDB, cosa que es aconsegueix amb el suport extern d’ERC».

Aquest govern, segons Salmerón, va deixar Blanes arruïnat i el posterior mandat encapçalat per Josep Marigó (PSC), governant en solitari i en minoria, va perpetuar aquest dèficit. Ara amb l’alcalde Lupiañez es produeix allò que semblava impossible, la sociovergència. «Poden comptar amb 14 regidors de l’esquerra, es tria aliar-se amb Convergència, amb aquella lògica que el poder es retroalimenta i entre socialistes i convergents hi ha interrelacions de poder, de famílies que comparteixen interessos. Però aquesta aliança amb un govern amb minoria no es prou forta per tirar endavant un Ajuntament molt fragmentat amb vuit grups municipals».

«No hi haurà a Blanes un govern amb intenció de transformar la nostra vila ni ara ni en els propers anys. Nosaltres ens situem novament a l’oposició seguint fent la nostra feina, tractar de millorar Blanes i vigilar que no es cometin desgavells. Salmerón afirmà també que «no veig que les noves incorporacions a aquest govern aportin el suficient, és un govern molt fluix, amb objectius molt diferents. Per part de Convergència, el seu objectiu és esperar que el PSC no se’n surti i així tenir en la pròxima legislatura l’opció de ser guanyadors i el PSC està atemorit per la davallada soferta intentant sobreviure. El PP està en la línia de mantenir el seu estatus i anar tirant».

«Comença amb engans»

«Aquest nou equip de govern comença malament, amb enganys», perquè segons Salmeròn «com que amb 10 regidors no en tenen prou per ser majoria, s’asseguren el 11e vot creant unes comissions tècniques de les que s’encarregarà el PP, remunerades amb 270 euros a raó d’una per setmana». Destaca també que en Trias va ser més honrat en aquest sentit, ja que els acords externs van ser públics i clars.

Totes aquestes aliances s’argumentarà que s’han fet per tirar endavant Blanes i Salmerón es pregunta «endavant cap a on?. Cap a la dreta o cap a l’esquerra,  amb els que defensen els desnonaments o amb els que estan en contra la pobresa energètica, no es pot estar a les dues bandes alhora. En aquest govern hi ha poc de nova política, s’estan repetint tots els vicis de la vella política».

Per acabar, Joan Salmerón referma la voluntat de la coalició de seguir treballant fermament i amb propostes per millorar Blanes, des de l’oposició, sense acritud però amb energia.