Declaració de la Plataforma Aturem la C-32 en relació a l’anunci del començament de les obres de prolongació de la C-32

JFG

JFG

Davant el que considerem un atac a la sobirania del pobles de Lloret i Blanes i un escàndol democràtic de primer nivell, la Plataforma Aturem la C-32 es veu obligada a emetre una declaració dirigida a tota la ciutadania, a les persones que ens estan donant suport, a les entitats, a les institucions, als partits polítics i als demòcrates de tots els racons.

Aquest dijous 10 de desembre de 2015 els alcaldes de Lloret, Blanes, Tossa i Tordera i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, representant del govern en funcions de la Generalitat, van anunciar un acord pel començament de les obres del ramal d’allargament de la C-32 de Blanes a Lloret el proper mes de maig i una ampliació del projecte amb la proposta de construcció d’un túnel fins a Canyelles.

Aquest anunci té lloc mentre el procés participatiu i la consulta popular s’estan gestant amb la creació d’un grup motor. La consulta compleix la petició sobirana i democràtica dels acords presos als Plens de Blanes i Lloret de demanar opinió a la ciutadania per decidir entre tots quina solució es necessita per l’evident problema de mobilitat que tenim.

– Els plens van deixar clar a l’abril i a l’octubre de 2015 que el projecte quedava en moratòria fins que la ciutadania es pronunciés. L’anunci fet pels alcaldes Jaume Dulsat i Miquel Lupiáñez i el Conseller Santi Vila trepitja la voluntat dels dos pobles i és un insult a l’esperit amb el que es van aprovar les mocions a favor de la consulta.

Per què el conseller se salta el Procés Participatiu?
Per què els alcaldes ho permeten?
Per què apareixen els alcaldes de Tordera i Tossa, ara?

En aquest context, la Plataforma considera que:

1.- El Conseller Santi Vila, Conseller en funcions, en aquests moments no està legitimat per adoptar decisions que comprometen els pressupostos del futur Govern de la Generalitat.

2.- El Conseller no pot obviar els mandats dels Plens que demanen la moratòria del projecte fins que es realitzi el procés participatiu.

3.- La petició de l’alcalde de Lloret de reformular el projecte, incorporant el túnel de Lloret a Canyelles, fa més evident l’obligatorietat de refer l’estudi d’impacte ambiental, que encara està pendent.

4.- La pressa en les decisions preses obeeix a pressions de la concessionària Abertis que veu perillar la pròrroga dels peatges del Maresme l’any 2021.

5.- Els alcaldes de Blanes i Lloret han estat negligents a l’hora de fer prevaldre els acords de ple i la sobirania del poble davant del conseller.

Per tot això la Plataforma decideix:

1.- Exigir el compliment de l’acord de ple de Lloret i de Blanes que demana la moratòria del projecte i la realització de la consulta, sense buscar nous Acords de Plens que traeixin la voluntat ja expressada pel Plenari.

stop_c32_p2.- Exigir l’acceleració de les tasques del grup motor que està iniciant el procés participatiu.

3.- Demanar la rectificació immediata dels alcaldes de Blanes i Lloret, per incompliment del mandat de Ple i vulneració del respecte i confiança de la ciutadania a la que diuen representar.

4.- Demanar la dimissió del conseller en funcions Santi Vila. Volem que se l’aparti del seu càrrec de gestor d’infraestructures per incompliment dels mandats de plens i per faltar al més essencial sentit de l’exercici de càrrec públic.

5.- Portar a debat al Parlament català una proposició p​er aturar aquest projecte i perquè es deixin sense efecte els compromisos adquirits pel conseller Santi Vila, fins que no es faci una avaluació ambiental estratègica de tot el projecte. Així mateix, demanar que en el si del Parlament es revisi el conveni que la Generalitat de Catalunya té amb Abertis.

6.- Demanar a totes les formacions polítiques que facin servir tots els instruments que tinguin al seu abast (mocions de censura incloses) per aturar aquesta estafa que posa en greu situació la salut democràtica i que atempta directament en contra del principi de sobirania popular.

I convidem a tota la ciutadania i entitats a participar a l​a concentració de tots i totes als propers Plens de Lloret i Blanes (21 i 22 de desembre) per mostrar el total desacord amb el fons i la forma de les actuacions dels dos equips de govern.