Blanes dóna la benvinguda a les festes nadalenques amb la inauguració del pessebre monumental

x

Aitor Roger

Per tercera edició consecutiva, alumnes de l’Institut Serrallarga han fet possible la tradició de fer el pessebre monumental a Blanes, que s’instal·la cada any al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial. Es tracta d’un muntatge que aquest 2015 s’ha fet per 23è any consecutiu, després que els 20 primers se’n va encarregar l’Agrupació Pessebrista.

La tarda d’aquest divendres s’ha inaugurat el Pessebre Monumental i la decoració de la façana principal de l’Ajuntament de Blanes, així com els llums de Nadal instal·lats arreu del municipi. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, així com la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella, i el president de l’Agrupació Pessebrista, Jaume Sagrera, han encapçalat la cerimònia que ha  servit per donar la benvinguda a les festes nadalenques.

També han assistit regidors i regidores del consistori, així com els principals protagonistes de la festa, els alumnes que han realitzat el muntatge nadalenc. L’acte inaugural ha inclòs una breu explicació sobre els principals elements del pessebre, seguida per diverses actuacions musicals.

En primer lloc la Marce i en Gerard han interpretat dues cançons, començant pel conegut tema d’Aerosmith Don’t Wanna Miss Thing, que formava part de la banda sonora d’Armagedon. La segona ha estat amplament corejada per tot el públic assistent ja que es tractava, més que una cançó, d’un himne: Boig per Tu, del grup Sau, que han interpretat acompanyats de les bengales que s’han encès entre el públic. Després, la parella de músics formada per Timmy Bates i Àlex Pérez han ofert la popular All Of Me, una impactant interpretació amb guitarra i saxo.

Pessebre amb 500 ampolles

El pessebre l’han confeccionat una setantena d’alumnes que pertanyen al cicle de grau mitjà d’Activitats Comercials, així com dos cursos del grau superior: 1er de Màrqueting i Publicitat i 2on de Màrqueting Comercials, Turístic i Cultural, tots ells coordinats per la professora Susanna Castilla. També han comptat amb la col·laboració de l’Agrupació Pessebrista, així com dels alumnes d’electricitat de l’Institut Serrallarga, l’empresa Vives Garden Tordera i la Fundació El Vilar, pels temes de jardineria.

x

Ajuntament de Blanes

Enguany el pessebre s’inspira en les antigues Caves Mont-Ferrant que daten del 1865 i que van desaparèixer de Blanes al 2012. Homenatja als cavistes que durant 150 anys van arrelar en la història del municipi, recordant als blanencs i blanenques la importància que van representar. El tancament de les populars caves va significar un sotrac per a la vila, on es coneixia l’escumós com l’aigua de Blanes.

Caves Mont-Ferrant van ser fundades l’any 1865 per Agustí Vilaret, que les va allotjar en una masia situada al costat del Mont Sant Joan, a Mas Ferran. La unió d’aquests dos noms va donar nom a l’empresa i, posteriorment, al mateix barri on estaven situades. L’any 2012 va haver-hi un canvi d’accionistes i actualment ja no es produeix a Blanes, ja que els nous amos van decidir tancar l’equipament gironí i traslladar tota la producció a altres plantes lluny d’aquí.

El pessebre inclou quatre escenes: el Naixement, Sa Berenada, S’Anunciació i les Caves Mont-Ferrant. L’antiga factoria està representada amb dues caves, una de les quals acull el Naixement, com si es tractés del típic Portal de Betlem, amb les figures de Jesús, Maria i Josep. L’altra, que reprodueix una típica nau de cava, allotja bona part de les prop de 500 ampolles i taps de suro que els alumnes han aconseguir reunir per donar una major veracitat a tot el conjunt. Tot plegat, gràcies a la col·laboració d’establiments de restauració, familiars i amics que els han ajudat a aconseguir el material, provinent no tan sols de Blanes, sinó també de poblacions de la rodalia i inclús de més lluny.

x

Aitor Roger

Qui també s’hi ha implicat especialment ha estat l’enòleg Antoni Membrives, qui durant molts temps va ser precisament director de Caves Mont-Ferrant, i que fa dos anys va iniciar la producció del Cava Laviret, en homenatge a qui va ser fundador de les llegendàries caves blanenques. Membrives no tan sols ha ajudat els alumnes aportant antecedents històrics, també ha participat en la darrera fase del muntatge del pessebre, col·locant una a una les ampolles del Portal de Betlem i de la nau.

Més de 70 activitats nadalenques durant els propers dies

Per cinquè any consecutiu, l’Ajuntament i els comerciants han unit esforços per fer difusió de les activitats que es faran en el municipi durant tots aquests dies, fins al gener. La campanya La Màgia del Nadal t’espera està coordinada pel Departament de Promoció de la Ciutat i organitzada amb el suport de l’Associació de Botiguers de Blanes Centre. El principal material de difusió són 15.000 fulletons que s’estan repartint als centres educatius, comerços, i equipaments públics.

x

Ajuntament de Blanes

El fulletó recull les més de 70 activitats que es poden fer a Blanes durant les festes de Nadal, coordinades principalment per l’Àrea de Cultura i Festes, amb el suport d’altres departaments del consistori. Perquè siguin possibles, l’Ajuntament compta amb la complicitat de diverses entitats del teixit associatiu del municipi, així com de diverses empreses i particulars que també organitzen esdeveniments.

Per segon any consecutiu, el consistori s’ha fet càrrec de la il·luminació nadalenca que s’ha instal·lat als principals eixos comercials, amb un cost de 17.500 euros. La decoració nadalenca llueix a diversos carrers del centre de la vila, així com als barris d’Els Pavos, La Plantera i Mas Enlaire. D’altra banda, les Brigades Municipals han penjat 13 rètols lluminosos desitjant Bones Festes, havent fet enguany una redistribució dels llocs on llueixen perquè arribi millor a tots els barris de Blanes.

x

Aitor Roger

Pel que fa a les activitats incloses a la Campanya de Nadal, una de les principals novetats serà l’impuls que s’ha donat al Pessebre Vivent que es representarà el cap de setmana del 19 i 20 de desembre, i que inclourà nombrosos al·licients. La centenària Fira de Sant Tomàs repetirà de nou l’experiència que s’allargui durant dos dies, i es muntarà el diumenge 20 i el dilluns 21 de desembre. Per últim, també cal destacar que l’arribada d’Es Tió de Blanes enguany es farà el diumenge dia 13 enlloc de la tarda del dissabte com s’havia fet fins ara.

Tallers, festes, concerts, teatre, inflables per a la canalla i espectacles de tota mena completen un calendari farcit d’esdeveniments que, tal com diu l’eslògan, esperen a blanencs i visitants en motiu el Nadal. Unes dates màgiques però també solidàries, destacant en aquest sentit les activitats que es faran per a La Marató de TV3.