Comença a Blanes la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

S’han repartit receptes de ‘La Cuina de Sils’
receptaris_1Aquest divendres s’ha donat el tret de sortida a Blanes de les diferents activitats que tindran lloc durant els propers dies en motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

S’ha fet muntant un punt informatiu al Mercat de Fruites i Verdures del Passeig de Dintre, on durant tot el matí s’han repartit receptes de cuina en forma de fitxes entre els ciutadans i ciutadanes que s’han acostat per endur-se-les.

Les fitxes són una guia per elaborar plats amb restes d’altres cuinats, i s’han extret del receptari de La Cuina de Sils, que col·labora en aquesta iniciativa. Hi havia un total de 10 plats, i es tractava que cadascú que s’acostava al punt informatiu triés entre les 10 receptes i s’endugués les que més els agradava, o bé s’elaborés el seu propi receptari amb totes 10, per la qual cosa també s’han repartit les corresponents tapes i cinta per enquadernar-s’ho a mida.

Les receptes van aparellades en diferents colors per identificar-les millor, indicant l’aliment amb què es confeccionen els plats. Així, amb el pa sobrer es proposa fer Dolços amb pa sec i Sopa de menta amb pa sec; amb el peix sobrant es pot fer Sopa dels caps i cues (rap, lluç, etc) o bé Bunyols amb bacallà sobrant; amb les sobralles dels rostits Ous al forn amb sobralles de rostit i Canelons; amb la gallina, el pollastre, la vedella o el xai sobrers del caldo Croquetes de la carn de l’escudella i Xampinyons farcits; i finalment amb les restes de carn de graella i guisats les propostes són fer Tomàquets farcits i Albergínies farcides.

Receptaris-2

A banda d’explicar els passos que cal seguir per elaborar cadascun dels 10 plats, en cada fitxa s’inclouen especificacions sobre el destí dels residus generats. En total, s’han repartit 404 receptes, a banda de 61 tapes per muntar-se el propi llibret de receptes. Els punts informatius on es distribueixen les receptes es muntaran igualment durant els propers dies –fins al 26 de novembre- a d’altres 13 poblacions selvatanes, després que aquest divendres s’ha fet a Blanes i a Sils.

Tallers de Cuina impartits per La Cuina de Sils

En el punt informatiu que s’ha instal·lat avui al matí a Blanes també hi havia la possibilitat d’inscriure’s en algun dels dos Tallers de Cuina que es faran en aquesta vila formant part de la campanya. El dimecres 25 de novembre s’allotjarà a l’Escola Napoleó Soliva i l’endemà dijous dia 26 a l’Escola Mossèn Joan Batlle, tos dos dies a la mateixa hora: 2/4 de 8 del vespre.

Les inscripcions són gratuïtes, i cada taller està habilitat perquè els assistents puguin fer el tastet del què hauran cuinat allà mateix, o bé s’ho emportin a casa seva amb una carmanyola. A banda de Blanes, també es faran sengles Tallers de Cuina a Hostalric, Riudellots de la Selva i Santa Coloma de Farners, on precisament s’hi farà el darrer dissabte de la setmana vinent, 28 de novembre.

receptaris_3

Igualment, arreu dels punts informatius que s’hauran instal·lat durant aquests dies a les 15 poblacions selvatanes, es poden emplenar les butlletes per participar a un concurs de receptes d’aprofitament presentat sota el nom La meva cuina més creativa amb aliments sobrants. Es tracta de proposar idees sobre aquesta matèria que se’ls acudeixin a la ciutadania. El guanyador o guanyadora del concurs rebrà d’obsequi un àpat per a dues persones en un restaurant de la comarca.

Durant aquests dies totes les actuacions que s’han programat arreu de la comarca de la Selva tenen per objectiu generar consciència entre la població sobre els problemes associats al malbaratament alimentari, així com sobre la importància de reciclar correctament els residus. Es tracta de fer difusió de bons hàbits quotidians que ens permetin reduir residus i minimitzar el malbaratament d’aliments.

A Blanes, les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus estan organitzades pel Consell Comarcal de la Selva amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, l’Agència de Residus de Catalunya i La Cuina de Sils.

Fotos: Ajuntament de Blanes